Kdy mi přijde nemocenská? Opava

hankaaa90
11. pro 2017

Ahoj mamky, nemohla jsem primo najit nemocenskou, tak to mam takhle sepsane 😂 no to je jedno, chci se ale zeptat, je tady nektera z vas na nemocenske nebo vite nektera jak to funguje? Pritel je na nemocenske od rijna . Za rijen mu prisla vyplata od zamestnavatele nekdy v polovine mesice, pak nekdy 26.11.mu prisla dalsi od socislky . Nevite jak to prijde ted? Jedna se o Opavu, jestli nektera vite, atme pred tema Vanocema trosku uklidnite. Zatim na ucte nic nema . Jen by me zajimalo proste, jestli uz bude chodit nejak pravidelne nebo jak bude chodit .. dekuji moc ☺

j.a.n.i
11. pro 2017

@hankaaa90 Ne, nemocenská nechodí pravidelně, protože se vždy posílá lístek na peníze a vždy tedy záleží za jak dlouho ho zaměstnavatel přepošle na OSSZ a za jak dlouho ho tam oni zpracují.

zutinka
11. pro 2017

@hankaaa90 na vyplaceni nemocenske myslim ze maji 30.dni

hankaaa90
autor
11. pro 2017

@j.a.n.i no on tam ten listek nese vzdycky posledni den v mesici .. ale zas tezko rict, jak rychle funguji na socce no :/
@zutinka jojo to vime, ale cekala jsem, ze ten druhy mesic by to mohlo chodit aspon kolem toho a toho data no

zutinka
11. pro 2017

@hankaaa90 bouzel oni si davaji na cas

j.a.n.i
11. pro 2017

@hankaaa90 No, moje zkušenost je ta, že větší brzda bývá zaměstnavatel... jasně že záleží, kolik toho mají a kdy jim to přijde, někdy to i chodí plus mínus okolo stejného termínu, ale i tam je rozptyl, třeba z Prahy mi chodila tak 17 - 22 den v měsíci.

hankaaa90
autor
11. pro 2017

@j.a.n.i ja kdyz jsem pracovala v kauflandu jednu dobu , tak to bylo silene, prvni nemocenska mi prisla po dvou mesicich, takze je pravda, ze na tom zamestnavateli zalezi hodne a to jsem to dost obvolavala, jak kaufland tak socialku, ktera je v praze, protoze kaufland nejak mi bylo receno primo u nich , ze spolupracuji nejak s prahou .. ale ti z toho meli holubnik uplny ..

caseopea
12. pro 2017

@hankaaa90 Ono ani nejde o to že to donese zaměstnavateli a pak to socka zdržuje, ono je to podle toho kdy jim to účetní odevzdá a to bývá někdy ten problém. Když měl chlap nemocenskou, tak mu nikdy platba nepřišla stejně. Asi bych s nimi do Vánoc nepočítala a budete možná mile překvapení když příjde.

j.a.n.i
12. pro 2017

@hankaaa90 Já bych na OSSZ zavolala, zda už to tam mají a pokud jo, tak bych i věřila, že to o vánoc stihnou, ani oni si nechtějí tahat práci mezi svátky.

krkaterina
12. pro 2017

Na nemocenske jsem už sedmý měsíc a posílají mi peníze podle nálady 🤦‍♀️Když jsem volala na socku řekli mi že záleží kdy to odevzdá zaměstnavatel tak se paní neochotně podívala a říká no od něj jsme tu měli papíry 3.v měsíci tak se hned začala vymlouvat že na to mají 30 dnů a to už bylo po 20 tém takže s nějakou pravidelností bych nepočítala jednou přijde kolem 10tého pak po 20 tém😡🤦‍♀️

hankaaa90
autor
13. pro 2017

@j.a.n.i rekli ze na vyplaceni maji 30 dni 😀 nebudu rikat, ze jsem s tou odpovedi nepocitala 😉
@krkaterina no mi jeste nekdo rikal, ze se to pry posila na dve varky . Ale to ni prijde divne ..
@caseopea tak ucetni je u nich v praci pry nejvetsi lopata ( jsem ho presne citovala ted, neni z moji hlavy )😅

j.a.n.i
13. pro 2017

@hankaaa90 To mají, termín ti neřeknou, to spíš, zda už tam mají všechno od zaměstnavatele...

hankaaa90
autor
13. pro 2017

@j.a.n.i jojo maji

andelka
13. pro 2017

Já dneska volala na naši mzdovku,posílali to 24.11. a zatím je to na OSSZ. Takže kéž by to přišlo do konce roku. A pak ještě na pojišťovnu,byl to pracovní úraz. Vypadá to na dlouhé lokte. Už se " těším" až půjdu na nemocenskou před porodem.

paulie
13. pro 2017

Záleží opravdu na termínu dodání zaměstnavatelem, lépe řečeno termínu dodání úplných a správných podkladů zaměstnavatelem (to odpadá u tzv. Lístků na peníze - trvání DPN). OSSZ pak vyplácí peníze do 30 dnů od obdržení posledního podkladu/lístku na peníze, není speciální výplatní termín, peníze odcházejí denně.
Pokud je s nějakou dávkou problém, je potřeba obrátit se na mzdovou účetní zaměstnavatele, kdy byly podklady/lístek na peníze odeslán(y), popř. na OSSZ, kdy byly podklady doručeny a zda není potřeba ještě dodat nějaké další podklady (dávka se pak došetřuje a termín bohužel prodlužuje). Sice je takovýchto telefonátů denně opravdu hodně, ale snažíme se být vstřícní 😉

caseopea
14. pro 2017

@hankaaa90 No tak to je potom paráda 😀, to bych asi nečekala brzké vyřízení a počítala bych že to přijde až to přijde 🙂

hankaaa90
autor
14. pro 2017

@caseopea jo je to lopata, protoze jak jsem vcera na tu socialku volala, tak to ta blbka tam poslala predevcirem ! Rikala jsem priteli, at do te prace primo ji zavola a zepta se ji slusne, proc to tam poslala dvanacteho, ze vi, ze platime uver apod a on mi na to rekl, ze je v te jejich firme prokurista, tak ze to radsi tak necha, ze na ni kazdy nadava, ale ze by dokazala cloveka v praci uplne znicit ...
@paulie da se ten papir odnest primo na socialku? Protoze jak jsem tam jednou byla, byla tam takova schranka, jestli to treba neni na to primo . Protoze kdyz si prectete , co jsem psala slecne/ pani nad vama , tak mozna uznate sama, ze by bylo lepsi, kdyby to samozrejme slo, kdyby to prit el mohl davat primo na socialku..

paulie
14. pro 2017

@hankaaa90 To víte, že to jde 😉 Nejlepší postup je udělat kopii (oboustrannou), kterou předáte účetní v práci (tím bude přítel "omluven" ze zaměstnání) a lístek na peníze můžete odnést přímo na OSSZ buď referentce nemocenského oddělení na klientské centrum nebo na podatelnu OSSZ. Doporučuji postup "z ruky do ruky", protože pak máte jistotu, že půjde doklad co nejdříve ke zpracování. I když musím přiznat, že podatelny vybírají schránky rychle, možná je ve vašem případě lepší zaťukat přímo na dveře podatelny a odevzdat paní za přepážkou.

Jinak mě postup paní účetní nepřekvapuje - jsou takové, které nosí na OSSZ doklady několikrát do týdne, jsou takové, které pošlou vše na konci měsíce ... a je jim to jedno ... Bohužel jsou i takové, kterým se doklady o nemoci ztratí - to se pak ale dá vyřešit náhradním hlášením od doktora 🙂

Držím palce, abyste peníze měli připsané brzy - teď se sice blíží konec roku a uzávěrky všeho, ale na dávkách se pracuje neustále 😉

hankaaa90
autor
15. pro 2017

@paulie mockrat dekuju . Jste takova hodna jen me a nebo i na klienty v praci? Protoze tohle jsem snad jeste nezazila od nikoho z nich tam, aby mi neco nekdo tak pekne vysvetlil . Budete asi jedna z mala 😇.. moc dekuju

andelka
15. pro 2017

Mohla bych se prosím zeptat? První tři dny se neplatí že? Počítají se jen pracovní dny? V říjnu jsem byla na nemocenské 26-31.10., byl to ČT- út. Ve výplatě mi proplatili 1den.

hankaaa90
autor
15. pro 2017

@andelka prvni tri dny se neplati a vikend nevim jak funguje ..

zutinka
15. pro 2017

@andelka ja tomu sice moc nerozumim.Prvni 3 dny se nic neplati,ale dalsi dny myslim ze ano.Ct,pa a so to bylo zadarmo a zbytek by mel byt placeny,ne?

tulikiss
15. pro 2017

tak sem ted schvalne procitala zakon, protoze vim ze koluje info, ze se vikend pocita a bohuzel sem nasla ze v zakone je - za prvni tri takove dny se neplati. takze by to melo byt tak, ze vikend pokud o vikendu nema byt smena se nepocit

tulikiss
15. pro 2017

kdyby si chtela kouknout je to v zakoniku prace § 192

lenoulinkaa
15. pro 2017

@andelka první tři pracovní dny se náhrada za nemoc neplatí.

andelka
15. pro 2017

Díky. U nás totiž všichni houby ví,když potřebuju musím volat externí mzdovku a účetní. Měla jsem pracovní úraz,o to je to komplikovanější.

j.a.n.i
15. pro 2017

@andelka Jojo, jsou to pracovní dny, resp. úplně přesně řečeno, 3 dny, kdy tys osobně měla mít směnu, tedy první 3 směny a pokud si dobře pamatuju, tak max. 24 hodin, tady u toho kdo dělá 12 vlastně jen 2 směny.

andelka
15. pro 2017

@j.a.n.i mám 8 h směny. Já jsem si to myslela,ale kolega teď je též na nemocenské s pracovním úrazem a nebyli jsme si jistí.
Teď čekám na zbytek nemocenské z OSSZ a na doplaceni z pojišťovny.

paulie
15. pro 2017

@hankaaa90 my jsme hodné všechny 😉 Jen je někdy náročné vyřizovat stejný dotaz pošesté za 5min... zvlášť, když máte před sebou další dávky a práci a v hlavě seznam věcí, co musíte udělat doma 🙂
Ale díky - většinou poslouchám(e), že jsme “ty děsné kr** tam na tom úřadě 😊

@andelka - je to tak, jak psala @j.a.n.i , neplatí se první tři pracovní dny nebo prvních 24hod služeb. Patnáctý den přebírá dávku OSSZ a ta platí kalendářní dny, tj. i víkendy, svátky.

hankaaa90
autor
16. pro 2017

@paulie ja taky nadavam na ty opavske damy, co tam sedi , protoze zatim byla prijemna asi jen jedna a to ja nejsem nejaky protivny clovek, snazim se jednat vzdy slusne .. ale vy jste mi to vysvetlila tak hezky, jako zadna ina tam 🙂 na druhou stranu chapu, ze toho urcite maji hodne navic ted pred vanocema. U meho pritele bude kazdopadne chyba na strane ucetni proste, protoze poslat dvanacteho papir na penize na socialku, to se proste nevidi. Ale bavila jsem se se znamou a ta je 10 mesicu uz doma, v lednu uz teda nastupuje zpatky do prace , ale ani ji jeste nemocenska neprisla a to ma na kazdem vypise z uctu, ze ji davka chodi desateho . Dneska se prave koukala na ucet a nema to tam ( nema IB, koukala se v bankomatu, tak je z toho docela v soku) ..

andelka
16. pro 2017

@paulie a 15 den to se myslí kalendářní? Z práce mi platili v říjnu 1 den a v listopadu 6 dní. Celkem byla nemocenská od 26.10. do 17.11. takže zaměstnavatel platí pracovní dny ve 14 kalendářních dnech a sociálka další kalendářní? Chápu správně? Nikdy jsem ještě nemocenskou neměla.