Zdravím, dámy, každou chvíli se tu řeší odchod zdravých těhotných na PN kvůli rizikové práci, a dost často je za tím neochota zaměstnavatelů převést je na jinou pozici nebo uznat překážky, pokud takovou pozici nemají. Občas si říkám, kolik nás je, které zaměstnavatel opravdu převedl? tak bych ráda udělala takovou anketu -
Kdo jste v těhotenství kvůli rizikové práci změnil pozici a z jaké na jakou?
příklad já -
před tím sestra na hematoonkologické JIP, podávání cytostatik
v těhotenství administrativa na ambulanci (+vyrovnávací příspěvek)
Díky moc, jsem zvědavá, jestli se někdo ozve 🙂
Vypadá to, že je to spíš teorie než že by se to moc uplatnovalo.... :-/
Ja sice nemela primo rizikovou praci ale mela jsem na starosti vip zakazniky na morave a Slovensku (bydlim u phy) a to znamenalo byt kazdy tyden tri dny v terenu, stale za volantem a nebyt doma pres noc. Po oznameni tehu jsem byla "prevelena" do 27 tydne na administrativu. Pak jsem musela zustat doma na rizikovym.
Jinak já tedy taky neměla rizikovou práci, ale bylo mi dost špatně a omdlívala jsem, tak mě umožnili pracovat z domova, protože jinak by mi nezbylo než jít na neschopenku a to se zaměstnavateli nehodilo 🙂
Pracuji ve fastfoodu. Do cca 9tt jsem pracovala v kuchyni. Rizika popaleni porezani prace s chemii atp. Kdyz jsem oznamila managerce rest. ze jsem tehu nijak to neresila ale resil to muj gyn ktery mi na kontrole po tom co jsem mela nevolnosti ze nedoporucuje tam zustat a jestli je to mozne at me prevedou jinam. Ted delam na servise. Sice je to porad min 8hodin denne na nohou ale rizika jsou mensi. Jinak pochybuji o tom ze bych si u nas vydupala prekazky v praci ze by me nechali doma,videla bych to bud jdi marodit nebo sbohem.
Pracuju ve fabrice. Děláme tady převážně s mědi, plastama a nějakou zalevaci hmotou. Jinak je tu ještě cín. Jakmile je žena těhotná musí okamžitě na neschopenku. Kvůli vyparum, stává se že se tu kouří z lisu, špatně cinovacka nabere kusy a ponoří se do cinu což ty kusy tavi no a to je teprve smradek. A taky děláme na 3 směny. Krom toho není nás kam jinam dát. Ale popravdě moc se mi nechce být celých 9 měsíců doma, ale to riziko podstupovat nebudu...
@nikola38 Nemusí na neschopenku, povinností zaměstnavatel je přesunout ji na vhodnou práci a pokud takovou nemá, tak se jedná o překážku na jeho straně a tedy ji musí platit plný plat i když je doma... ale ono vyjde levněji ji říct, že musí na neschopenku, když všechny poslechnou.
@nikola38 Těhotná, matka na MD a RD je chráněná a nemůže dostat výpověď. Pokud dělá zaměstnavatel problémy těhotné, tak si nedělám iluze, že je nebude dělat i matkám, které se vrátí po RD, dítě dají do školky a dítě začne často marodit...
U nás to funguje tak, že se dotyčná sice stáhne z nočních služeb a nemá přesčasy, práce jinak riziková není, ale o vyrovnávacím příspěvku nemůže být řeč(od sociálky není pro vysoké příjmy nárok), takže i výrazně klesne plat, který je zhruba o dva tisíce vyšší než nemocenská a to se i promítne do výše mateřské. Takže je výhodnější zůstat doma, ale většina na PN stejně nejde.
Já měla od zaměstnavatele jediný ústupek, při zahraničních pracovních cestách jsem si směla vzít na letiště a z letiště taxi.
@somalicats pokud končí smlouva prodloužená nebude. A co se týče té práce - maminky na denní směně tam mají více výhod než třeba my - ohledně braní propustek a podobně. Každopádně pokud není nijak extra doma ve zkušebce, tak si ji normálně nechají - ale maminky opravdu to místo mají a počítá se s tím, že doma bývat prostě bude ..
ahoj, já jsem dělala v kuchyni, myla nádobí. Protože na místě je kluzká podlaha, hodně páry a horkého prostředí a hlavně se musejí dost často zdvíhat těžké hrnce, pekáče atd... spadá pracoviště do nevhodných podminek pro těhotné. Zažádala jsem si o přeložení na jinou práci, tu pro mě neměli. Zůstala jsem doma na překážkách, takže placená dovolená. Nastoupila jsem na překážky asi od 11 tt.
@nikola38 Pokud má těhotná smlouvu na dobu určitou, která jí během toho těhotenství skončí, a je doma na PN, tak jí v drtivé většině případů smlouvu stejně neprodlouží. Takže je to prašť jak uhoď, výhoda je pro tu těhotnou pouze ta, že pokud je doma na překážkách, tak je za plnou mzdu a ne jako na nemocenské.
@somalicats Takže si mám zažádat o přeložení a pokud nebudou mít musí mě oni nechat doma na těch překážkách? Funguje to tak i v německu? Je to německá firma a nevím kterým zákoníkem se řídí, protože němečtí zaměstnanci mají výhody německa a my se řídíme českem..
holky, a o jakej zákon se při tom opíráte? Pro mě je to už pasé, ale řešila jsem to taky, pracovala jsem v baru(noční-dení směny, tahání 50l sudů, zakouřeno, atd...), a akorát si mě na úřadech přehazovaly z kanclu do kanclu a pokaždé mi řekli něco jinýho, tudíž jsem neměla žádnej zákon nebo něco o co bych se mohla před šéfem opírat...Ten nezkompromisně volil PN a taky, že jsem tam od 10tt skončila... Už mě to zajímá jen zpětně, už mám po porodu. Já se pomoci nikde nedovolala...
@nikola38 Pokud firma má pracoviště a Ty tam děláš tady v ČR, musí se řídit našimi zákony, to je základ.
Jinak naprosto souhlasím s @j.a.n.i , podle toho, jak to popisuješ, to je naprosto vzorový příklad kdy vám firma musí dát překážku na straně zaměstnavatele (když nenabídnou jinou vhodnou pozici) s plnou náhradou mzdy, nenechte se šidit.
Mile dámy, díky moc všem, které se ozvaly, tusila jsem, že těch opravdu prevedenych moc není, to je škoda. Já jsem si náhradní práci uzivala, pěkně mi to utíkalo, byla jsem mezi lidma, naučila jsem se nové věci a i pro zaměstnavatele to bylo výhodné, levně měl k dispozici kvalifikovanou silu, troufám si tvrdit, že jsem na náhradním pracovišti byla přes letní dovolené něco platná, ne jen tak zašitá, po týdenním zaučení jsem tam strávila 5 měsíců a spokojenost byla na všech stranách. A díky vyrovnávacímu příspěvku jsem na tom ani financne nebyla škodná, i když jsem dělala mnohem lehčí práci než předtím.
Díky za vase zkušenosti, treba se jeste nekdo ozve 🙂
@butterfly i ostatní ostrilené "odbornice", díky za konkrétní rady, v tom ja nejsem vůbec zbehla, muj zaměstnavatel převádí pracechtive těhule "po dobrém", rutinně...
@ireniq Tak já jsem u nás v práci způsobila malo revoluci 😉 U nás kolektiv tvořený z 90 % ženami, když nějaká otěhotněla, tak buď nastoupila na PN nebo dál pracovala a naše vedení předstíralo, že o těhotenství neví, i když už dotyčná měla břicho, že neprošla dveřma. Pokud tedy chtěla, byla převedená na administrativu, ale většina pokračovala dál i s pohotovostními službami - je to asi třetina platu navíc a obávám se, že na to se vyrovnávací příplatek nevztahuje.
Já jsem se vracela po rodičovské dovolené a na vstupní lékařské prohlídce jsem přiznala, že jsem těhotná, takže jsem to měla v papírech a nadřízení byli nuceni to oficiálně řešit (poprvé po několika desítkách let v kolektivu 50 ženských - asi nikomu předtím nevyšla lékařská prohlídka během těhotenství). No nakonec se povedlo, technicky to problém nebyl, akorát trocha papírování 😉
Já zůstala doma na překážkách jiná práce pro mě nebyla 🙂 na PN jsem nastoupila až s rizikovým těhu a to v 25.týdnu jinak jsem od 16.týdne byla doma 🙂 za dva týdny konečně nastupuju na mateřskou :D