Je to ještě předčasné,ale chci se zeptat. Moje práce skončila z důvodu zrušení naší práce. Nahlásila jsem se na úřad práce, kde můžu být evidována 5 měsíců,ale co potom? Kam se potom hlásit, kolik je příspěvek atd.? Budu ráda za každé info.
A jak je to, když žena otěhotní a je na tom pracáku?
Doufám, že do těch 5 měsíců budu ale v nové práci 🙂
Děkuji
@maxinkaa Evidována být na pracáku můžeš být i několik let. Těch pět měsíců budeš dostávat podporu, pak tam budeš evidována dále, ale nebudeš dostávat žádné peníze. Jestli na pracáku otěhotníš, tak nebudeš mít nárok na mateřskou, ale pouze na rodičák který začneš pobírat s narozením miminka. Pokud partner bude splňovat podmínky pro vyplácení mateřské v době narození miminka, můžeš si přes něj volit délku a výši rodičáku ( těch 220 000,-). Pokud nesplňuje,automaticky dostaneš čtyřletý rodičák. Co se různých příspěvků týče, tak taky záleží kolik vydělá manžel a je podle toho možno si zažádat např. příspěvek na bydlení, přídavek na dítě,... Tak snad jsem aspoň trochu pomohla.
Holky děkuji 🙂
@maxinkaa evidovaná na úřadu budeš dokud se neodhlásíš nebo tě ze závažných důvodů nevyhodí 😉 jen podporu budeš dostávat těch 5 měsíců. takže pokud si nenajdeš práci, tak zůstaň v evidenci úp a máš hrazené alespoň zdravotní pojištění. další možností je nahlásit se na pojišťovně jako matka v domácnosti pečující o malé dítě, tam ti taktéž bude hrazené zdravotní pojištění. jinak ale nedostaneš nikde nic. pokud by jste byli hodně nízkopříjmová rodina, tak leda zajít na odbor ssp a požádat si o dávky, ale tak to by musel mít přítel nebo manžel nízký plat. pokud otěhotníš a nebudeš mít práci, tak pak nastupuješ rovnou na rodičák, nebudeš mít mateřskou. díky příjmu partnera si ale budeš moct volit délku a výši rodičáku, pokud on splňuje podmínky.