Jsem těhotná ve zkušební době a k tomu mám RD - co teď?

drobotinka
5. led 2016

Ahoj, prosím o radu.
Na první dítě mám RD ve čtyřleté variantě - rodičovský příspěvek budu pobírat do konce tohoto roku. Dítě chodí od září do školky a já nastoupila do práce - ke stejnému zaměstnavateli jako před prvním těhotenstvím ale na jinou pozyci. První pracovní poměr mi pořád trvá - požádala jsem si o prodloužení - neplacené volno na čtvrtý rok.
Ve druhém pracovním poměru sem ve zkušební době do poloviny ledn. Teď jsem zjistila, že jsem těhotná.
Co teď? V práci to říct nemohu, to by mně hned vyhodili ve zkušební době, je to tak?
Budu mít u druhého dítěte nárok na PPM a z čeho se mi bude počítat? Termín porodu vychází na konec srpna

Poradíte mi někdo, jak postupovat a na co mám nárok?

kocour1
5. led 2016

Ahoj, snad odpovím správně🙂...takže nárok na RD za první dítě máš nárok do porodu druhého. To znamená, že by se ti vyplatilo okamžitě změnit výši dávek, tak aby ti to vyšlo do porodu, pak nárok zaniká i když nevybereš celou částku. V práci nic neříkej, nejsi povinna sdělovat zaměstnavateli, že jsi v jiném stavu...zvláště, pokud máš konec zkušební doby v půlce ledna - to jsi ještě ani nemusela vědět, že jsi těhotná. Odejdeš na mateřskou, zaměstnavatel ti bude muset ze zákona držet místo stejně jako v případě prvního těhotenství. Je jedno na kterou pozici. Mateřská se ti bude vypočítávat ze mzdy stejně jako u prvního. Pokud by si tuto práci neměla, stejně by si měla nárok na mateřskou, protože jsi nadále zaměstnaná. Snad jsem to napsala srozumitelně🙂.

xpila
5. led 2016

@drobotinka No, určitě nemáš RD ve čtyřleté variantě, nic takového neexistuje. Máš RP na 4 roky. Takže si zvyš částku RP, abys ho stihla vybrat před nástupem na mateřskou.
Zaměstnavateli zatím neříkej, že jsi těhotná - jsi v začátku a stát se může cokoliv.
Nárok na mateřskou máš - pokud splníš podmínky i u druhé smlouvy (záleží na tom, jakou máš), tak se ti bude počítat z obou.

drobotinka
autor
5. led 2016

@kocour1 @xpila
Pardon, RP, jasně. Omlouvám se.

Dočetla jsem se někde, že nárok na PPM mám, pokud jsem v posledních dvou letech byla účastníkem zdrav.pojištění alespoń 270 dní. Což jsem byla (první pracovní poměr), ale zajímá mne, jestli se mi to bude počítat z druhého pracovního poměru, kde mám i větší příjem.
Pokud bych na mateřskou nastoupila 6 týdnů před porodem, je to cca polovina července. Od začátku října 2015 do poloviny července 2016 je to tedy 280 dní...počítám to dobře? A znamená to tím pádem, že až "do porodu" musím být v práci? Nebo kdyby došlo k nějakým komplikacím a já musela na neschopenku, počítá se mi to jako kdybych byla zaměstnaná?
A co v případě, že mi zaměstnavatel ukončí nynější pracovní poměr ve zkušební době? Budu mít nárok na PPM z prvního pracovního poměru?
Během rodičáku na první dítě jsem nějakou dobu pracovala na DPP, ale tam za mne nic neodváděli...

xpila
6. led 2016

@drobotinka Není to zdravotní pojištění, ale nemocenské. A to už jsem ti psala - pokud v obou pracovních poměrech splníš podmínky pro mateřskou, tak se ti příjmy z obou zaměstnání sečtou a z toho se vypočítá mateřská. Neschopenka se do těch 270 dní počítá, pokud během ní trval pracovní poměr. Kdybys teď skončila ve zkušebce, tak nárok budeš mít z toho původního pracovního poměru. DPP na to nemá vliv.