Jsem na ÚP a nemůžu přijmout nabídnutou práci

uzankaa
13. lis 2016

Poradítě mi prosím někdo. ..jsem od května na UP jelikož práce kde jsem byla před materskou krachla neměla jsem se kam vrátit. Mam doma 3.5 létě dítě ktere je porad nemocne max tyden ve skolce a zase ho mam doma 3týdny proto nemůžu přijmout praci...nemam nikoho kdo by byl s malým navíc dítě chce jenom mě. Zajímá mě jak to je když třeba nastoupim do zaměstnání tím pádem se odhlásim z úřadu a v zaměstnání nebudu moc byt skrz nemoc dítěte a dají mi tím pádem výpověď ve zkušební době. Co potom,? Úřad práce mě vezme kdy zas do evidence? Podporu asi žádnou nedostanu ale aspoň za mě budou platit pojištění. Máte někdo podobnou zkušenost? Diky moc všem za případné odpovědi. Hezký den Zuzana

zulitvi
13. lis 2016

Na up se musis nahlasitvzdy jak ukoncis pracovni pomer, tam není důležité, jak dlouho jsi v práci byla.

j.a.n.i
13. lis 2016

@zulitvi Není pravda, že by se člověk musel hlásit na UP, to je pouze možnost nikoliv povinnost.

zulitvi
13. lis 2016

@j.a.n.i dotaz byl ohledne pojisteni. Pokud ho nechce platit sama, tak musi.

j.a.n.i
13. lis 2016

@uzankaa Ano, zas se nahlásit můžeš, ale je otázkou, zda by této situaci nebylo lepší se spíše nahlásit na ZP jako osoba pečující o dítě a dítko dávat do školky jen na 4 hodiny denně. Zdravotní budeš mít placené taky a nemusíš docházet na UP.

j.a.n.i
13. lis 2016

@zulitvi Nemusí... viz moje druhá odpověď.

uzankaa
autor
13. lis 2016

Děkuji za odpovědi. Naštěstí jdu na UP až v lednu tak bych dala vědět jak sem dopadla. Ještě je moznost kdybych férové řekla v práci (kam mě pošlou) jak to je ze mam dítě porad nemocne a ze budu asi často na paragrafu...mohly by mi napsat že nevyhovují podmínkám a to by moho taky stačit. Jsem poprve na UP celý život jsem vždy řádně pracovala tak jsem z toho úplně rozhozena jak mě uhání o zamestnani když ví jakou mám situaci s dítětem..naštěstí má přítel dobrou práci tak nás uživí to je výhoda tákze finančně to zvládáme a sám mi říká ať ani žádnou práci nehledám když ví jak to je náročné s dítětem . ..od léta můžu nastoupit k nim do práce místo paní která půjde na materskou..

uzankaa
autor
13. lis 2016

@j.a.n.i Jani ano...o zdravotní pojišťovně jsem slyšela už. ..a taky nad tím vážně přemýšlím pokud mě na UP nastvou...dekuji

uzankaa
autor
13. lis 2016

@j.a.n.i
@uzankaa a nevíte jak to je když bych z UP přešla na zdravotní pojišťovnu a pak třeba zase chtěla jít na UP jestli mi dají podporu? To jen tak se ptam kdyby malý chtěl byvat ve školce celé dny protože se mu tam moc libi a chodí tam rad😊

brokovich
13. lis 2016

@uzankaa up, vás uhání proto, protože jste ho požádala o zprostředkování zaměstnání. Jak psala @j.a.n.i., byť na up není povinnost. Pokud se budete chtít domluvit se zaměstnavatelem, up muže lehce zjistit dotazem na něj, jak se věci měly a z evidence vás muze i vyřadit. Pokud jde o podporu, vzdy se vychází ze splnění podmínek v době 2 let před zarazením do evidence, tj. od toho pripadne nového zarazení, plus záleží, kolik jste z te predchozi podpory už vyčerpala. Těch podmínek je tam povicero, nelze to jednoznačne říct, zda ji dostanete či ne.

uzankaa
autor
13. lis 2016

@brokovich nemyslela jsem to nějak zle ale řekla bych na rovinu ať počítají ze jsem porad na paragrafu a jine hlídání pro dítě nemam tak budu asi vice doma jak v praci.Uvidíme jak to dopadne. Diky😉

j.a.n.i
13. lis 2016

@uzankaa Pokud už máš celou podporu vyčerpanou, tak se nárok obnovuje po 6 měsících, kdy pracuješ, nebo máš nějakou započitatelnou náhradní dobu.

anetka1701
13. lis 2016

Ty nemoce ve školkách bejvají tak ten první půlrok... Po novém roce většinou!! Jak když utne 🙂 Jestli tam půjdeš v lednu, mělo by to být OK. Ještě by šlo si sehnat práci třeba přes agenturu na DPČ, tam ty nemoce tolik neřeší, dá se s nima dohodnout (nejít tam s tím, že máš dítě a bejvá nemocné hned teda :oD), prostě tejden chodíš, pak zavoláš a jsi doma... pojištění to+- pokreje a je i pár kaček navíc... Navíc jsi při výděku nad 2500 účastníkem soc. pojištění a to je pak prima i kvůli důchodu a ta...

j.a.n.i
13. lis 2016

@anetka1701 Tak do 4 let věku dítka se ji to na důchod počítá, tak tam je účast na sociálním z tohoto pohledu zbytečná.

brokovich
13. lis 2016

@j.a.n.i To není pravda, tech 6 mesicu musí mít odpracováno, žádná náhradní doba nelze pro tyto účely započíst. Plus pozor na to, že vzdy musí mít splněno 12 měsíců v posledních 2 letech (bud práce či náhradní doba - zjednodušeně receno).

marcellia
13. lis 2016

@uzankaa Ja kdyz po matersky nastoupila do prace(zadarilo se az po pul roce),tak to u nas bylo nymlich to same,co popisujes. A bylo to fakt neprijemny,skoro kazdy mesic volat do prace,ze musim zustat s malou doma ze je marod. Naoko to vypadalo,ze je to ok,ale defacto kvuli tomuto mi po roce neprodlouzili smlouvu. Ja to sice chapala,ale delat jsem s tim nic nemohla,zkratka to tak bylo. Ja taky nemela hlidani,stridat s partnerem na ostetrovacce nemelo smysl,prisli bychom o vic penez,jemu by sebrali v praci premie atd..proste slozite. A co si budem povidat,nemocny mrnousek je nejradsi s maminkou,a ja bych ji ani nechtela vozit nekam k babickam,i kdyby byla moznost(parkrat zastoupily,ale bylo to zbytecne komplikovane). Mala dost trpela na zanety dutin apod.
Ted chodi do skolky tretim rokem a je to fakt o dost lepsi! Takze moje rada je,radsi to rikat narovinu. Mam akorat tuseni,ze potencialni zamestnavatel ti nemuze napsat na zadanku od pracaku ze te nevezme kvuli caste nemocnosti ditete,takze je to asi o domluve. Jinak ja ted delam radeji jen na polovicni uvazek,protoze pak je preci jen jednodussi zustat tyden doma a tech 20 hod./tyden si napracovat jindy,a nebrat si kvulo tomu osetrovacku.

marcellia
13. lis 2016

@anetka1701 jj pravda,to je taky moznost.

j.a.n.i
13. lis 2016

@brokovich Jojo, máš pravdu, blbě jsem to napsala...

ululul
14. lis 2016

Resim ted to podobne. Rodicak mo zkoncil v breznu, v te dobe mela mladsi dcera 2 roky. Do skolky mi ji nevezmou, nemam zadne hlidani. Nahlasila jsem se na UP. Vecne poslouchala, jak nechci pracovat a nemuzu tedy byt na UP. Nakonec jsem se po pul roce nahlasila na pojistovnu jako osoba pecujici o dite.