Jsem na PN. Vypočítá se mateřská z platu nebo z PN?

sendoska
24. led 2013

Ahoj 🙂 od 20.září jsme na nemocenské (kvůli rizikovému povolání) ... od 23.března nastoupím na mateřskou , ale ted nevím zda mi jí vypočítají s hrubé mzdy( kterou jsem pobírala před nemocenskou) nebo s nemocenské?? nemocenskou mám nízkou 7000kč .. tak kdyby to vypočetli z nemocenské tak bych měla hrozně málo ☹ ... děkuji za odpovědi 🙂

veri25
24. led 2013

to máš dobrou nemocenskou, já brala čtyři tisíce, ale mateřská se ti bude počítat myslím ze mzdy 🙂

sendoska
autor
24. led 2013

@veri25 7000 kč není málo (jsem kvuli tomu jela v práci přesčasy jak blázen 😀 ) .. ale jen mě děsí kdyby mi ještě z těch 7000kč vypočítávali tu mateřskou!!! to bych se pak ocitla snad na 4000kč ☹ ...

fykyska
24. led 2013

@sendoska Měly by to počítat z hrubého platu za předchozích 12 měsiců v zaměstnání 🙂 Ne z nemocenské pokud se teda něco nezměnilo 🙂 Také řeším 😉 TAK SNAD 😀

sendoska
autor
24. led 2013

@fykyska já ještě uvažuju , že si zajdu rovnou na sociálku se poptat 🙂 a když by se to počítalo z platu tak to vyjde více než nemocenská nebo stejne?? 🙂

fykyska
24. led 2013

@sendoska Jinak rozhodně to vychází víc než nemocenská tam jsou jiné počty a denní vyměřovací základ a jiné podmínky 🙂 No, i já tam mám namířeno ale až příští týden... 😉 Mělo by to být z toho platu 🙂 mě to vychází asi na 11 tisic korun 😉 Je to 70% z platu + ještě nějaké vypočty k tomu ..
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk... TOHLE JE DOBRÁ STRÁNKA 😉
http://www.vypocet-materske.cz/ a tohle 🙂
ale myslím že nejlíp nám všechno řeknou na čssz 🙂

sendoska
autor
24. led 2013

@fykyska na stránky jsme se dívala, ale moc moudrá s toho nejsem 😀 ... asi zajdu na sociálku co nejdříve .-) at vím jak postupovat .... 🙂 a ještě mě zarazilo u té druhé stránky ten dodatek, že do června bude mateřská 60% a od června už 70% (kvůli novému zákonu) ... kdo se v tom má vyznat?? ☹

fykyska
24. led 2013

@sendoska Zeptej se, no když to beru logicky z nemocenské to snad ani nemužou počítat mateřkou protože doma co si na nemocenske se do mateřské nepočitá .. když nemáš ,,odpracováno" .Prostě musíš mít nemocensky pojištěno aspoň 270 dní a kdybys měla třeba jen 100 a zbylé dny si byla na PN tak ti ji mateřinku nedají..Jestli víš jak to myslím 🙂 Ovšem otázkou je co všechno přinesly změny v roce 2013 - 😔
Dáme si vědět - nebo se třeba ozve nějaká mamka co bude už informovanější 😉

sendoska
autor
24. led 2013

@fykyska tak ted už to nechápu vůbec 😀 jakto že se doba co jsme na nemocenské nepočítá do nároku na mateřskou??? na nemocenskou jsme nastoupila 20.září a 23.března bych chtěla na mateřskou.. před nemocenskou jsem měla odpracováno 2 a půl roku a to bez jakékoli nemocenské!! ani odmlky!! ... tak doufám že tím že jsme šla na nemocenskou o nárok na mateřskou nepříjdu ☹ ☹ ☹ ....

fykyska
24. led 2013

@sendoska Neee tak tím že mas odpracovano nepřijdes o materskou ba naopak MÁŠ NA NÍ NÁROK 🙂 Pochopilas to správne já to takhle nedávno četla prostě kdybys byla zamestnana 3 mesice a pak 9 mesicu na nemocenské tak se ti tech 9 měsíců nezapocitava do ,,odpracovaneho" a tudíz bys neměla narok na mateřskou... Tohle se mě stalo když jsem byla na neschopence při druhém těhu - byla jsem v zaměstnání od srpna do března a od března jsem byla na neschopence a tenkrát jsem se dočetla/dozvěděla že tu dobu co jsem byla na neschopence ač jsem byla stále vedená jako zamestnanec tak se mi to nezapočítá takže kdyby mi miminko přežilo nedostanu mateřskou... protože jsem měla odprácováno jen 8 měsíců ---------- Ale všeééchno jsem jen četla na různých stránkách..Takže Vážně jestli je teďka něco jinak neurvi mi hlavu 😀
Důležité je že máme odpracováno 😀 porodný nedostanu to vím ale tu mateřskou tu bych prosila 😀 😀

sendoska
autor
24. led 2013

@fykyska ježiš ☹ tak to je mi líto s tím miminkem ☹ ... ale děkuji za uklidnení 🙂 už jsme se lekla, že mateřskou nedostanu 🙂 já mám před nemocenskou odpracováno 10 měsíců u stejného zaměstnavatele a předtím jsme taky pracovala tak jsme už s ní počítala , že bych jí měla dostat 🙂

fykyska
24. led 2013

@sendoska 😔 miminko je pryč život jde dál 😔 To jsem jen spíš chtěl dát příklad jak je to dneska všechno na h---no když žena přijde do jiného stavu 🙂 a nespňuje nějaký jejich tabulky 😠
Jinak zkrátka - zeptáme se obě dvě na sociálce mě když se to povedete tak se tam možná dostanu zítra jestli tam někdo bude 🙂 😀

sendoska
autor
24. led 2013

@fykyska Tak to pak dej vědět 🙂 jestli něco pozjištuješ 😉 .. ale máš pravdu , člověk si může třeba 10 let platit zdravotní a sociální... pak přiijde na1 rok o práci ... a už nemá nárok na mateřskou, na všechno si udělali tabulky ☹ ... A o porodným ani nemluvím ☹ jak by mi těch 13 tisíc pomohlo!!!!!' ale jelikož oba s přitelem pracujeme tak nemáme nárok!!!! ..

fykyska
24. led 2013

@sendoska Rozumím jsme dohodnuté budu zjišťovat a hned dám vědet 😉 Jinak s porodným hahahaha 😀 já jsem se svejma 13 tisícema 4x nad životním minimem hahahaha 😀 😀 😀 kurňa tak by mě zajímalo kdo by v tom našem SUPER státě dokázal přežít se 3 litrama měsíčně 😠 Podle politiků 🙄 Také by mě to pomohlo aspoň na kočárek 🙂