Jsem na PN. Nechá kontrola lístek, když nejsem doma?

vlnka09
8. led 2015

Maminky chci se zeptat,jsem na PN z důvodu rizikového těhotenství a mám vycházky na 6.hod denně, které mám rozvrhnute na ráno a odpoledne tak abych stíhala s dcerou do a ze školky. Občas se stane,ze jsem pryč v době, kdy vycházky nemám. Třeba když jdu se sebou nebo s dcerou k Dr. Když by mi přišla zrovna kontrola, nechávají lístek ve schránce? Já myslela ze ano ale už jsem i slyšela ze ne...Tak jak je to?Děkuji za příspěvky 😉

martinahost
8. led 2015

Taky by me to zajímalo, jsem na neschopence a v poslední dobe lítam s malou po doktorech a chodím k zubari, co by se stalo kdyby prisla kontrola v dobe kdy budu s dcerkou u doktora? Jinak se snažím vycházky dodržovat...

hanivasi
8. led 2015

@vlnka09 každopádně jestli jsi v době mimo vycházky u dr., nech si to od dr. potvrdit. Na neschopenku nebo jinam ti dá razítko.

happylenulka
8. led 2015

@martinahost vždy když jdeš s malou k doktorovi nebo i ty, tak ať ti dá potvrzení, že jsi tam byla ;) pak jsi krytá 🙂 a je to v pohodě ;)

martinahost
8. led 2015

@happylenulka No já jsem myslela že v prípade kontroly dám kontakt na Dr. u které jsme byli aby si to overíli, no ale asi si budu brát potvrzení...

vlnka09
autor
8. led 2015

No jo ale jak se vůbec já dozvíme teda,ze tu oni byly - abych se mohla obhajovat teda.Razítka jsem ze začátku nechávala dávat, ale to už bych mnela neschopenku skrz na skrz porazitkovanou ☹

ilonkaseda
8. led 2015

@vlnka09 Ano,jednou na mě byla a byla jsem zrovna u lékaře,nechali lístek a pak jsem tu návštěvu musela doložit

lucisa
8. led 2015

Když je někdo na neschopence a potřebuje navštívit lékaře (ať už sám se sebou nebo s dítětem), vždy s sebou musí mít nemocenský lístek a u příslušného lékaře si jej nechat potvrdit, že tam byl. Pokud by se náhodou stalo, že v době nepřítomnosti přijde kontrola a nenechá lístek (což teda slyším poprvé, já ho ve schránce našla), tak vždycky přijde obálka s pruhem na předvolání a podání vysvětlení o porušení léčebného režimu.
Tam se dostavíte, předložíte "důkaz" - neschopenku s razítkem dr. a datem, že jste byla u něj a oni vám buď uvěří na místě, nebo si to ještě ověří u lékaře (nevím proč).
Každopádně tím by měla celá kauza skončit. pokud by měli nějaké řeči a přesto chtěli nemocenskou dávku odebrat, je myslím jediným řešením odvolání a logicky by se to mělo zrušit.
@martinahost
@vlnka09
@martinahost

lucisa
8. led 2015

mmch, já jsem momentálně už od poloviny listopadu na neschopence, angína a bronchitida se zkomplikovaly do atypického zápalu plic, skončila jsem v nemocnici a po propuštění jsem stále lítala po kontrolách (v životě jsem neměla tak popsanou a porazítkovanou neschopenku).
Po návratu se ode mně nakazil manžel a ležel v horečkách a bacila chytla i nejmladší dcera. Musela jsem jet já, protože jsem byla "nejzdravější" a před barákem jsem zrovna narazila na kontrolu, potvrdila mi neschopenku a ptala se, kam jdu, tak jsem jí to řekla a jen řekla v pořádku a nezapomeňte si lístek nechat potvrdit. A žádný problém nebyl.

vlnka09
autor
8. led 2015

@lucisa moc děkuji,to jsem chtěla slyšet...zda nechají lístek nebo pošlou dopis aby mi nesebraly peníze aniž bych se mohla obhájit 🙂 Myslím že děkuji za všechny 🙂

lucisa
8. led 2015

@vlnka09 není zač. Vždycky musíš mít možnost se hájit a podat vysvětlení. Může se stát, že se ti udělá špatně, odjedeš na pohotovost, cokoliv....
Už se nám v rodině stalo, že byl otec na neschopence, přitížilo se mu a byl přijat do nemocnice, než stihla nemocnice podat hlášení sociálce, že má ústavní léčbu, tak mu přišla kontrola a taky se to pak vyřizovalo dodatečně... stane se....

alboo
8. led 2015

@vlnka09 a nebo kdyý si náhodou neschopenku nenecháš u dr. potvrdit, tak pak si tam nech potvrdit ten lístek, co ti hodí do schránky... taky se mi stalo, že sem byla u jiýho dr.než sem měla vystavenou neschopenku a nenechala sem si to potvrdit, tak jsem pak k tý dr. šla a napsala mi potrzení na ten lístek a ještě sem jim k otmu přiložila nález s datumem a časem od tý dr. ... a bylo to ok.

ivetkavysocina
2. pro 2015

Ahoj, já mám dotaz, když jsem na neschopence a potřebuju jet s manželem k zubaři do Prahy (jemu budou dělat zákrok, aby pak neřídil zpět), uzná mi to případná kontrola když doložím jen potvrzení že jsem tam byla, ale nebyla jsem přímo na zákroku já? A musí být potvrzení doktora vždy na neschopence? Kdybych si tam nechala potvrdit všechny doktory u kterých během neschopenky jsem, tak tam není žádné místo 😀 Stačí jen na papír něco jako propustka? Děkuji

nelam
8. led 2016

A v případě, že se kontrola nedozvoní na zvonek, zavolají ještě na mobil nebo dají rovnou lísteček? Máme bezdrátový zvonek, který funguje, ale už se nám stalo, že zahaproval. Byl by to pech, kdyby se to stalo zrovna kontrole 😒

ppejskova
8. led 2016

Holky tak u mě za celé těhotenství byli jednou, a to po té co mi poslali pozdě peníze a já jim asi 3 x během jednoho dne volala ať s tím laskavě něco dělají... Od té doby jsem nikoho z nich neviděla a dneškem jdu na mateřskou takže ani neuvidím 😀

j.a.n.i
8. led 2016

@nelam Pokud tam budeš mít cedulku ve smyslu "zvonek zlobí, volejte prosím na číslo XY", tak je velká šance, že to udělají, automaticky nevolají.

cattus
8. led 2016

@ivetkavysocina je to trosku "vosajslich" behem neschopenky bys totiz nemela ridit. Ja jsem pred davnymi lety marodila se zady. Vyxhazky jsem mela ale musela jsem na rhb, a ne vzdy to vyslo tak abych mohla jet busem takze jsem obcas musela jet autem. A jeden den zrov a prisla kontrola a presne v okamziku kdy ja vystupovala z auta tak oni byli pred domem takze me videli. Nastesti pani byla rozumna a uznala ze kdyz me nema kdo odvezt a autobus mi jede na prd, ze je lepsi odvezt se sama nez si nechat volar sanitu (na kterou bych sice v tomhle pripade mela narok, ale bylo by s tim zbytecne moc problemu).
Pak tam byli asi za 14dni podruhe - cca 10minut po vychazce, doma jsem sice byla ale v tu chvili jsem sedela na verande slunila se a poslouchala hudbu pres sluchatka takze jsem je zvonit neslysela. Kdyz jsem pak odpoledne sla vyndat postu mela jsem tam listek ze tam byli..
Bylo slozite jim dokazat ze jsem doma byla a paradoxne me zachranilo to ze me kamaradka z horniho patra vyfotila jak jsem tam rozvalena.

somalicats
8. led 2016

@cattus Samozřejmě že není důvod, proč by nešlo během neschopenky řídit, záleží na důvodu vystavení neschopenky. Pokud lékař řízení nezakáže, tak není důvod neřídit.

xpila
8. led 2016

@cattus Proč by nemohla řídit??? Co to je za blbost?

jamia
8. led 2016

@xpila To je takový lidový výklad "Řidič nesmí řídit vozidlo nebo jet na zvířeti, jestliže je jeho schopnost k řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti snížena v důsledku jeho zdravotního stavu" - lidi to překvapivě často chápou, jako že v PN automaticky nesmějí řídit, ať marodí s čímkoli.

jamia
8. led 2016

@cattus No ale kontrola asi nepřišla, když jsi měla vycházky, hm? Takže jim spíš vadilo, že jsi venku mimo stanovené vycházky, než že řídíš auto.

xpila
8. led 2016

@jamia Jako samozřejmě, když to neumožňuje zdravotní stav nebo to doktor vysloveně zakáže, ale jako tvrdit, že na PN se nesmí řídit, tak to jsem teda ještě neslyšela.

jamia
8. led 2016

@xpila No je to samozřejmě blbost, ale bohužel rozšířená.

somalicats
8. led 2016

@jamia @xpila Musím říct, že jsem tohle teda taky ještě od nikoho neslyšela, že by během PN nešlo řídit, pokud to lékař vyloženě nezakázal tomu dotyčnému. Je fakt, že sama jsem si netroufla řídit celkem 2x - poprvé, když mi s první dcerou praskla voda (a vědět, že nebudu mít prakticky žádné kontrakce, tak bych si to do té porodnice bejvala odřídila, autem to tam trvalo cca 10 minut), podruhé, když jsem předloni šla na OGTT, protože to mi už ráno bylo tak blbě, že bych se bála. Ale ani jedno nebylo během neschopenky, to je fakt 😀

xpila
8. led 2016

@somalicats Mě by to hlavně ani nenapadlo si myslet! A tak jsem to ještě od nikoho neslyšela, ale je fakt, že nemám v okolí nikoho, kdo by byl na delší neschopence.

cattus
8. led 2016

@xpila
@jamia
@somalicats
Nevim jak je to ted ale tenkrat na neschopence bylo vyslovne uvedeno ze pacient v pn nesmi ridit motorova vozidla.
Uz je to taky hooodne par let zpatky.

j.a.n.i
8. led 2016

@cattus J, taky bych řekla, že tenhle názor přetrvává ještě se sociku, kdy to tak fakt možná bylo... ale to si já tedy naživo nepatuju, to jsem byla na řízení příliš malá 😀

somalicats
8. led 2016

@cattus Já byla poprvé na PN před 13 lety, a na starém formuláři nic takového nebylo.
@j.a.n.i Za socíku možná, ale socík skončil, když mi bylo 11, takže taktéž jsem ještě neřídila 😀

j.a.n.i
8. led 2016

@somalicats Tak to jsme na tom věkově dost podobně 😀

lastom
8. led 2016

pokial neberies lieky, ktore znizuju tvoju schopnost riadit auto, tak mozes uplne v pohode soferovat. Co nie je zakazane, je povolene

nelam
14. led 2016

A jak je to o víkendech při PN? Také se musí dodržovat vycházky nebo je to jedno? Zažil jste někdo kontrolu o víkendu?