Je na výplatní pásce zohledněna sleva na dítě?

console
12. kvě 2015

Ahoj, prosím zkušené nebo účetní o radu, zdá se mi, že na výplatní pásce není zohledněna sleva na dítě. je v mé péči, 6 let, jsme rozvedeni. Rozsudek jsem účetn dávala. Chci se ujistit, než půjdu do účtárny, děkuju moc!

marecek4
12. kvě 2015

no já tam nevidím ano odečet na Tebe ☹

marecek4
12. kvě 2015

@console http://www.mesec.cz/kalkulacky/vypocet-ciste-mzdy/ tady si spočítáš co máš dostat zkusila jsem jen tak letmo a výsledek je 11 452,--co nedostaneš ted dostaneš v ročním zúčtování,ale musíš si to pohlídat

irisie
12. kvě 2015

Taky tam nevidim danovou slevu 2070 kc a na dite 1117kc. Je to nejake divne.

sonjuletka
12. kvě 2015

nemáš to tam. tím vlastně na zálohách tratíš.
ale pozor! aby se tohle mohlo uplatnit, do 15.2 jsi byla povinna podepsat takové to růžové prohlášení. podepisovali jste ho? nebo jsi nová? nemáš pásky i z minulých měsíců?

mavanka
12. kvě 2015

každopádně to pak můžeš uplatnit v ročním zúčtování a tj je až za rok, nechápu, že to tam nemáš...mohla bys dostávat o každý měsíc o 3 tisíce víc na ruku, zbytečně platíš daně... jak dlouho tam děláš?

baris
12. kvě 2015

@console přesně jak píšou holky. musíš mít podepsaný růžový daňový formulář na rok 2015 a potom ti bude mzdová účetní uplatňovat daňový bonus na tebe a na dítě. My ho v práci dáváme podepsat automaticky všem novým nastupujícím a v lednu všem zaměstnancům.

Ale pozor - daňový bonus můžeš uplatňovat jen v jednom zaměstnání.

Neboj, není nic ztraceno, peníze nepropadnou státu, jen je dostaneš přístí rok při ročním zůčtování daně. 😉

PS: to jsi nastoupila do nové práce? Pokud ano, není nic ztraceno a "růžovku" ještě můžeš podepsat.

console
autor
12. kvě 2015

No je to první výplata. Růžové potvrzení jsem podepisovala při nástupu. Čili 1.4. 2015. Tak tomu nerozumím...

sonjuletka
12. kvě 2015

tak pokud jsi takto nová, měl by se uplatnit § 38k zákona o dani z příjmu- tudíž by se to mělo projevit nejpozději další měsíc.
Nejsem ale účetní, ale student práv, tudíž prosím ještě někoho z praxe o potvrzení mojí myšlenky, že to tak je i v praxi 🙂

mavanka
12. kvě 2015

není důvod, aby to nebylo hned v první výplatě, je to tak normální, nastoupíš do práce - podepíšeš smlouvu, růžové, kde ale musíš zaškrtnout, že slevu chceš uplatnit a současně tam vypíšeš děti a vyznačíš, že na ně chceš uplatnit slevu a tudíž by Ti to měli hned v první výplatě zohlednit, zajdi za účetní, nebo na mzdovku nebo jak to máte ve firmě a zeptej se, proč Ti to nezohledňují, když jsi růžové prohlášení podepsala a chceš uplatňovat slevu na sebe i syna.

mavanka
12. kvě 2015

a jestli bude prohlášení v pořádku, tudíž je to chyba účetní, tak chtěj, aby Ti to opravili a zbytek doplatili, sice bys o ty tři tisíce nepřišla, ale musela bys čekat rok na zúčtování daně....

ninive211
12. kvě 2015

Já bych se ozvala a trvala na opravě. Jestli jsi nová. možná si účetní,zapomněla správně nastavit program

console
autor
12. kvě 2015

Holky, děkuju moc za radu- Já nemám problém se jít zeptat, jen jsem se chtěla ujistit, že mám na to právo. Ve všech kalkulačkách mi to právě vyšlo jinak...

berynka
12. kvě 2015

@console když jsem začínala v práci, tak jsem v první výplatě neměla slevu na poplatníka až od té další. A pak jsem to dostala zpět v ročním zúčtování. Dítě jsem neuplatňovala, to měl manžel.

ninive211
12. kvě 2015

@berynka Pokud ihned při nástupu podepíšeš Prohlášení, tak máš nárok samozřejmě hned od prvního měsíce. Mně dokonce v prvním zaměstnání slevu uplatnili, i když jsem ještě Prohlášení neměla podepsané - z jejich strany prý "času dost, to někdy vyřídíme".

banitram
13. kvě 2015

Pokud je nástup od 1. v měsíci, není důvod, aby nedostala slevu na poplatníka i na dítě hned ten měsíc. Jiné by to bylo, kdyby nastoupila v průběhu měsíce - tam by totiž ty slevy mohla uplatnit ještě u předchozího zaměstnavatele.

console
autor
13. kvě 2015

Ahoj, tak mi to tam zapomněli chybou účetní dát, dnes jsem tam byla a poslali dodatečně na účet zvlášť. Všem vám moc děkuju!