ahojte, mam otazku: platim si zdravotne poistenie na SR ako SZCO, avsak zijem v Prahe a kvoli praktickosti by som rada navstevovala gynekologicku tu. je mozne platit si poistenie zaroven v CR aj na SR (ako SZCO), aby mi boli uhradzane zdravotne ukony v CR? dakujem za vsetky tipy
@lotta1234 ja teda neviem ale mala som dvoch zamestnavatelo sucastne, jeden v SK a druhy v CZ a platili obaja za mna. A ked som bola sk student-platil stat a bola som na brigade v CZ tak za mna tu odvadzali tiez. Takze by som sa spytala na pojistovni.
@terezianas Bohužel to nejde. Není možné dle SR ani ČR zákonů mít veřejné zdravotní pojištění v obou zemích. Takže v ČR nemáš momentálně veřejné zdravotní pojištění, pokud tomu správně rozumím?
Jak pisou holky, legalne to neni. Teoreticky to ale jde, jen ty nasledky bych neriskla. Mam znameho, co si platil pojisteni v Rakousku a v SR. Pak byl zrovna v SR, kdyz musel akutne na operaci. Pojistovna nejak zjistila, ze ma dve pojisteni a operaci v SR mu dali komplet k nahrade. Takze urcite si neplat dve pojisteni..
Oni sa podla vsetkeho asi hned nedozvedia, ze platis duplicitne, az ked vyvstane nejaky problem, ako pise @evaviki. Vybav si ten formular, ktory som spominala. Ja mam variant nezaopatreneho dietata, kedze som este v skole, ale co som to tak zbezne studovala, je tam aj cosi pre zivnostnikov.
Ahoj, akurat riesim nieco podobne (som poistena na Slovensku ako poistenec statu, v CR si robim doktorat, momentalne bez riadneho prijmu). V dvoch krajinach naraz nemozes byt poistena. Jedna moznost je platit si v CR za vysetrenia akoby si tu poistena nebola a spatne ziadat od tvojej poistovne na Slovensku preplatenie. Je to fajn na jednorazove zalezitosti, ale na nejaku dlhodobejsiu zdravotnu starostlivost si treba v slovenskej zdravotnej poistovni vypytat formular, ku ktoremu dolozis potvrdenie o tom, ze v CR byvas (mne povedali, ze treba najomnu zmluvu), oni to poslu do ceskej zdravotnej a ta ti vyda zlty preukaz poistenca a automaticky budu naklady za tvoju zdravotnu starostlivost v CR platene slovenskou zdravotnou poistovnou.
Teda aspon tolko mi dnes poradili na infolinke Dovery. Snad ti to pomoze posunut sa v tychto neprijemnych vybavovackach dalej...🙂