Je lepší pracovat na živnostenský list?

misulka84
1. bře 2018

Ahoj holky, prosím o radu, je lepší pracovat na ŽL nebo mít klasickou smlouvu na dobu ne-určitou?

saruskas
1. bře 2018

Obojí má své výhody a nevýhody. Pokud plánuješ mimčo, tak je lepší HPP. Já jsem odešla na živnost 3 měsíce před otěhotněním a jsem momentálně na nemocenské, která je velmi nízká a mateřská také nebude nic moc. Ale jinak živnost má tu výhodu, že neplatíš tak vysoké odvody, takže reálně máš větší šanci více vydělat.

jancabr
1. bře 2018

záleží v jakém oboru a v jaké životní situaci. Každé má své pro i proti. Osobně mám vyzkoušené obojí, tak můžu trochu poradit

saruskas
2. bře 2018

Přesně jak píše jancabr. Co přesně tě zajímá?

aaaevca
3. bře 2018

ŽL se dá dobře rozjet na mateřské, protože sociální a zdravotní se platí až zpětně na základě skutečnosti, ne dopředu zálohově. Při MD lze na ŽL pracovat v režimu vedlejšáku - do určité výše bez odvodů sociálního.

juliem
3. bře 2018

Určitě doporucuji HP. Pracovala jsem jsem na zivnost. Sice na OSVC budes mit vice penez ALE nemas zadnou nemocenskou, s materskou nepocitej, zadnych 25 dni paceneho volna. Kazdy mesic budes muset odvadet cca 4500 na soc a zdravku - ikdyz budes mit vydelek 1000kc.(PS o komercnim pojistenim vim - ale mnoho vyluk, placene nemocenske neni vyhodne). A mimito švac system je protipravni ;)

nita1984
3. bře 2018

Strašně moc záleží na oboru, tvojí povaze atd. Dělám jak na HPP i jako OSVČ. Nemůžu se dočkat, až budu moc s HPP seknout a být zase jen "sama na sebe" miluju svoji volnost a možnost organizovat si práci podle svého.

saruskas
4. bře 2018

@juliem Není pravda, že na ŽL nemá žena právo na mateřskou a nemocenskou. Já jsem OSVČ a momentálně na nemocenské. Na mateřskou mám nároky také, ale bude mnohem nižší než když jsem byla zaměstnanec.

nita1984
4. bře 2018

@juliem Na nemocenskou i mateřskou nárok má , pokud si platí navíc dobrovolné nemocenské pojištění. Výše je závislá od odvodu sociálního. Bohužel, částky jsou směšné, mateřská tuším vychází při základním sociálním na nějakých 4000Kč/měsíc.

misulka84
autor
4. bře 2018

@juliem no to s tou nemocenskou taky není žádná sláva, i když jsem zaměstnaná na HPP, a pak přijde nemocenská, je to směšné..

misulka84
autor
4. bře 2018

moc děkuji za odpovědi holky, ale přesné částky na ty odvody by mě řekli na správě soc. zabezp? a na zdravotní pojišťovně?

nita1984
4. bře 2018

@misulka84 ano, to ti řeknou na příslušných orgánech

j.a.n.i
4. bře 2018

@misulka84 No, já tedy nevím, ale víc jak půlka hrubého platu za to že jsem doma mi zas tak směšné nepřijde...