Ahoj holky, prosím o radu, je lepší pracovat na ŽL nebo mít klasickou smlouvu na dobu ne-určitou?
záleží v jakém oboru a v jaké životní situaci. Každé má své pro i proti. Osobně mám vyzkoušené obojí, tak můžu trochu poradit
Přesně jak píše jancabr. Co přesně tě zajímá?
ŽL se dá dobře rozjet na mateřské, protože sociální a zdravotní se platí až zpětně na základě skutečnosti, ne dopředu zálohově. Při MD lze na ŽL pracovat v režimu vedlejšáku - do určité výše bez odvodů sociálního.
Určitě doporucuji HP. Pracovala jsem jsem na zivnost. Sice na OSVC budes mit vice penez ALE nemas zadnou nemocenskou, s materskou nepocitej, zadnych 25 dni paceneho volna. Kazdy mesic budes muset odvadet cca 4500 na soc a zdravku - ikdyz budes mit vydelek 1000kc.(PS o komercnim pojistenim vim - ale mnoho vyluk, placene nemocenske neni vyhodne). A mimito švac system je protipravni ;)
Strašně moc záleží na oboru, tvojí povaze atd. Dělám jak na HPP i jako OSVČ. Nemůžu se dočkat, až budu moc s HPP seknout a být zase jen "sama na sebe" miluju svoji volnost a možnost organizovat si práci podle svého.
moc děkuji za odpovědi holky, ale přesné částky na ty odvody by mě řekli na správě soc. zabezp? a na zdravotní pojišťovně?
Obojí má své výhody a nevýhody. Pokud plánuješ mimčo, tak je lepší HPP. Já jsem odešla na živnost 3 měsíce před otěhotněním a jsem momentálně na nemocenské, která je velmi nízká a mateřská také nebude nic moc. Ale jinak živnost má tu výhodu, že neplatíš tak vysoké odvody, takže reálně máš větší šanci více vydělat.