Dobrý večer chtěla bych se zeptat.Co je lepší být zaměstnaná,nebo být pod někým, ale osvč.Vysvětlím:chci změnit práci (pracovat v kavárně) ale majitelka nemá zkušenosti ,že by měla pod sebou někoho skrz placení zdravotní ,sociální.Tak jsem ji řekla ,že si zjistím víc info ,protože si vůbec nevím rady co to obnáší.Co vše je kolem toho.Jestly do toho jít či ne.
Je lepší být zaměstnaná. To, co ti nabízí "zaměstnavatel" je tzv.švarcsystem. Budeš fakturovat dokola stejnou částku - svoji odměnu. A to není košer. Mrkni sem:
https://www.podnikatel.cz/specialy/svarcsystem/...
@mkrupetra to píše hezky.
@mkrupetra s tema odvodama to neni pravda, ze OSVC plati vzdy nizsi odvody nez zamestnanec, to teda vubec ne. Jinak s ostatnim souhlas.
Majitelka je pekne vychcana. Delam v gastru 15let a u tehlech otrokaru vubec nema smysl delat. Pak budes litovat. Vsude dostanes vic nez minimalku, kdyz si reknes. Sikovny a schopny lidi, co maji zkusenosti si muzou rict svoji cenu. Morcat, ktery sebou nechaj vorat, nejsou osobnosti toho podniku je mraky... pak taky ten podnik podle toho vypada. Nesla bych do toho. Ja jako sikovnej pingl jsem mela na pasce 25 bez problemu. Kuchari jednou tolik a meli i na hypoteky. Takze kdyz je nekdo schopnej, i v gastru uz to davno je na lepsi urovni.
@biedronka10 Nemusí, ale ruku na srdce .. kdo z těch, kteří jen "fakturují" si platí víc než jen stanovené minimum? A nepíšu, že vždy, píšu, že většina...
@mkrupetra ti co jsou poctivi 😉 ti jsou pradoxne biti. Neco o tom vim
@biedronka10 Systém je od základu špatně nastaven .. ale o tom diskuze není😉
@rawanelli jsem osvc 11 let, delam kreativu, fakturuji ruzne. To, co po tobe sefka chce, je svarcsystem, ktery byva v techto profesich strasne nevyhodny. Budes fakturovat cca 15-18 tisic, 4 tisice odectes ma soc/zdrav. Jako osvc platis totiz sdruzene pojistne jak za zamestnance (ty), tak za zamestnavatele (taky ty). Je to peachovina, vychazi to ze superhrube mzdy, ale je to fakt. Takze ti zbude cca 11-14 tisic mesicne a z toho budes muset byt ziva. Budes muset odevzdavat danove priznani, dan platit nebudes, ale muze se na tebe klidne financak zamerit. Mela bys to za 300 tisic pokuty, pokud si pamatuji dobre. Nebudes mit narok na placenou dovolenou, nebude za tebe nikdo odvadet nemocenske, nebudes tak moci stonat (pokud si ho nepriplatis sama), pripadne jit na PPM.
Zkratka pro tebe sama negativa. Nech se zamestnat. Gastro neni pro osvc vyhodne, pokud skutecne nepodnikaji.
@rawanelli Já si teda myslím, že je lepší být OSVČ. Máš hroznou svobodu, můžeš skončit ze dne na den. Platíš nižší odvody, takže ti zůstává větší čistá mzda. Samozřejmě to má i nevýhody. Musíš si vést účetnictví a nemáš žádné jistoty - taky tě mohou vyhodit z hodiny na hodinu. A samozřejmě když jsi nemocná, tak nic moc nedostaneš. Musíš si platit nemocniční připojištění, abys něco dostala. Já jsem osvč ráda.
@vitezove no, to ma smysl ale jen u urcitych profesi. Ne u servirky/barmanky, ktera jede lehce nad na minimalni mzdu. Navic jako osvc musis pracovat pro vice zakazniku, coz pri dennim dochazeni do zamestnani jaksi nelze.
@vitezove nejde být osvč u jednoho "zaměstnavatele".
@berenika39 nelze být legálně takto jakože zaměstnaná. Ale kdo to dokáže. Já tak byla dost dlouho a tam jsem normálně chodila do kanceláře každý den. I servírka může říct, že tam je prostě nárazově a tak OSVČ dává smysl. Teď mám sice klientů víc ale taky byla doba, kdy jsem regulérne byla doma a pracovala z domova jako OSVČ, a měla jsem jen 1 klienta a tedy fakturovala jen jemu.
@vitezove to jsi ale pracovala na svych zarizenich. Aby slo o svarcsystem, musi byt splneno nekolik ruznych veci, napriklad prace pro jednoho zamestnavatele, prace na jeho a s jeho zarizenimi v jeho prostorach a podobne. A prace za barem v rezimu 40 hodin tydne, je proste svarc se vsim vsudy. Jsem leta osvc, souhlasim s tebou, nebyla jsem nikdy zamestnana a pokud to nebude opravdu nutne, nikdy nebudu. Ale pozici barmanky je uplna hovadina delat na ZL. Jak z pohledu zakona (svarc), tak z pohledu vyhodnosti pro toho nebozaka se ZL, pobirajiciho minimalku plus ticku navic na fakturu. A ver mi, ze prumerna servirka nekde na okrese nema vic.
@sudylichozrout Taky jsem Švarc splňovala. Chodila jsem denně na 9 hodin do kancelare a pracovala na počítačích zaměstnavatele. On to tak chtěl, aby ušetřil. Já původně OSVČ být nechtěla, ale pak jsem byla ráda a využila jsem, že díky tomu můžu kdykoli odejít. Pak už jsme pracovala jako OSVČ úplně legálně.
Ono je pak otazka jestli si může paní vybírat. Jestli to není jediná práce co sehnala, tak pro servírka je určitě lepší být zaměstnanec, mít nemocenskou, jistoty a klid. Jestli si nemůže vybírat a zaměstnavatel nechce ustoupit...
@vitezove tak ma najit jineho zamestnavatele. Nemam nic proti dobrovolnemu svarcu, ale ten nuceny (bud prace na ZL, nebo nic), je prasarna nejvyssiho kalibru. V dobe, kdy je prace vsude dost, je uplne zvracene na to pristupovat.
Na to bych nepřistoupila, za prvné se jedná o švarcsystém, jak to psaly holky, a za ten můžeš být potahovaná i ty. Za druhé nemáš absolutně žádné výhody. Soc. a zdrav. pro OSVČ určitě není nižší než pro zaměstnance, navíc pokud bys někdy chtěla čerpat mateřskou nebo nemocenskou, musela by sis navíc platit nemocenské, tím by se ti to ještě zvedlo. V dnešní době je zaměstnanců všude nedostatek, a v gastronomii obzvlášť, takže se nenech nachytat, pokud jsi šikovná, poctivá a spolehlivá, v každé druhé restauraci nebo kavárně tě zaměstnají rádi na HPP.
Takže hlavně - jedná se o švarcsystém, který je nelegální a můžete za to obě dostat pokutu. Tolik k legálnosti.
K výhodnosti - kdybys měla dostat (příklad) 20.000 hrubou mzdu anebo 20.000 jako OSVČ tak mude výhodnější ta hrubá mzda. Je to prostě o výpočtu - majitelku bys něco stála na odvodech, je potřeba si to zjistit a spočítat a prostě to mít (plácnu příklad) buď 20.000 hrubá nebo 22.000 OSVČ.
Může se ti vyplatit si platit pojištění pracovní neschopnosti (zjisti si to - jsou situace, kdy případně můžeš doufat, že v případě PN dostaneš nějaké ty dávky od státu, ale pokud např. vlastníš chatu, tak už na dávky nárok nemáš).
A co se týče dovolené, tak já třeba když pracovala způsobem, který by se možná dal označit za švarcsystém, tak jsem tam měla přímo ve smlouvě nedostupnost 5 týdnů v roce. Ale já měla smlouvu postavenou opravdu úkolově a počet hodin, které budu v kanceláři jako dostupnost si ani nevybavuji, zda jsem měla ve smlouvě. Navíc jsem dělala na sebe i další věci a nebyla to moje jediná práce (to se může finančáku nelíbit, že fakturuješ jenom jednomu subjektu).
@makronka222 Majitelka nemusí být paušálně vychcaná.
Jestli pracovat na dpp, dpč, hpp nebo osvc, vždy člověk pracuje jakoby "pod někým". @rawanelli23 Spolupráce na OSVC má své výhody i nevýhody, a to oboustranně. Nedívej se jen na platbu odvodů na soc/zdrav.
Ahoj,
četla jsem si tady vaše zprávy a mám stejný dotaz. Pracuji v kanceláři už něco přes rok a jsem OSVČ, rozjela jsem on-line business.. a chtěla bych odejít z osobního důvodu a pracovat u nás na vesnici v restauraci, kde se to hodně rozjelo.. má smysl být jako OSVČ s výběrem směn, pracovala bych sama na sebe, do konce tohoto roku? Děkuji všem za názory.
@katka7377 tak jako OSVČ ročně zaplatíš 67 992 Kč, i kdyby jsi vydělala mesicne 15000 stejne musíš tak šíleně odvody zaplatit, žádná dovolená ani nemocenská, paragraf na dite. Tak si to musíš sama spočítat, ať se ti to vyplatí.. Spočítej kolik potřebuješ vydělat a kolik je reálné vydělat
@rawanelli Určitě je lepší být zaměstnanec (alespoň ve Vašem případě, pokud tedy chápu správně, že budete obsluha kavárny)...odvody (i z menší mzdy jsou větší než minimum, které si většina OSVČ platí, plus za vás ještě odvádí zaměstnavatel), nárok na placenou dovolenou (když budete OSVČ budete doma po čas dovolené v podstatě zadarmo), nárok na nemocenskou (OSVČ si ji musí připlatit), to stejné PPM.