Mam takovy dotaz. Kolik si muzu Privydelat pri pobirani prispevku na bydleni a rodicovskeho prispevku? Dekuji za odpoved.
Jj to prave take vim mi se jedna hlavne o ten prispevek na bydleni
@editkaromana aha, tak to neporadim. Ale rekla bych ze na tom asi nezalezi ale ruku do ohne za to nedam. Cikni si na urad.🙂
Ja myslim ze prave ano, protoze se tam dokladaji prijmy a podle nich se rouhoduje kolik budes pobirat na bydleni a ja prave potrebuji zjistit kolik muzu, slysela jsem ze i na pracaku se smi do 4 tisic, ale nejsem si jista
@editkaromana Můžeš kolik chceš, akorát se všechno počítá jako příjem.
@editkaromana Na rodicaku si muzes privydelat neomezene, tam je jen omezeni, ze dite do dvou let nesmi stravit ve skolce nebo jine instituci dele nez 48h mesicne. U prispevku na bydleni se to tezko posuzuje, protoze neznam tve prijmy a ani vydaje, prispevek na bydleni se pocita podle tvych prijmu, cim vice budes mit, tim bude mensi.
Jo jasne uz to chapu dekuji, stala se mi takova vec ze jsem pracovala brigadne prisli na to ja to neoznamila, myslela jsem ze si vydelat do 4 tisic muzu. ( potrebovala jsem nejake penize navic, mam nejake placeni a z toho co pobiram to nestaci). Nevite jestli ty vydelane penize po me budou chtit vratit? Vim ze mi zastavi tu davku ale nemam tuseni jestli mi to po me nebudou chtit vratit. Diky moc.
@editkaromana Ne, tvé vydělané peníze po tobě nemohou chtít vrátit, ale seberou ti dávku a můžeš mít nějaké popotahování, žeš to neoznámila, protože je to vlastně podvod = nepřiznala si své příjmy.
Aha a nevite jake popotahovani? By to mohlo byt?
Myslite jakoze soudne? Ze to budou resit?
no zřejmě budou chtít vrátit ty peníze, které jsi přijala neoprávněně. nevím kolik ti vyplatili, ale raději bych tu sumu začala škudlit bokem, abych měla z čeho vracet ☹ vydělat si můžeš kolik chceš, ale všechno musíš přiznat. když máš vyšší příjmy, tak ti stačí menší příspěvek na bydlení nebo třeba i žádný, když vyděláš dost. je to neoprávněné obohacování se. je mi jasné, že potřebuješ peníze na víc, ale tudy cesta nevede. aby sis pomohla, tak bys musela vydělat tolik, aby jsi byla v plusu i bez příspěvku na bydlení a nemusela nikomu nic dokládat a nikde se o nic prosit. prostě být soběstačná a to je mi jasné, že není snadné. na pracáku je limit, který nesmíš překročit, ale stejně to většina lidí pro klid raději nahlásí. u příspěvku na bydlení musíš hlásit a dokládat vše. žádné do 4000 nemusím neexistuje 😉
@blahova_andrea Já jen doplním, že přestože je při registaci na UP limit polovina minimální mzdy (tedy aktuálně 5500,-) tak se to musí hlásit vždy, tedy to nahlášení je povinnost a nikoliv pro klid. A dokládat se to musí i na tom UP.
@j.a.n.i jo, díky. já na úp byla hodně dávno, tak to bylo jen co si pamatuju okrajově. vím, že min. mzda se zvyšovala, tudíž i ten limit a vím, že to fakt všichni hlásili.
Jj ted uz to vim, dostala jsem se do takove financni tisne ze to neslo :/ mohli by mi dat pokutu? Slysela jsem ze dokonce 50000,- + trestni oznameni? Jsem z toho uplne v soku :-O ale jina moznost nebyla, musim platit dluhy po rodicich..
@editkaromana ráda bych tě uklidnila, ale nejsem znalec. sice jsem neslyšela, že by někdo platil pokutu, většina jen vracela "přeplatek" a udělalo se jim tytyty. ale to, že o tom nevím, neznamená, že se horší varianty nedějí. podle mě dost i záleží o kolik peněz šlo a na jakou narazíš úřednici 😉
No to si prave taky rikam, a tam kde chodim je fakt hnusna baba takze ta se se mnou parat nebude :/
@editkaromana s tim prispevkem na bydleni nevim ale kdyz jsem byla na urade kvuli rodicaku tak mi bylo receno ze si muzu privydelat kolik chci a nemusim nic hlasit