V nové práci mám poměrně nízký příspěvek na stravné. Disponujeme kartou Benefit Plus, na kterou měsíčně obdržím 1000 korun. V porovnání s mým předchozím zaměstnáním je tento příspěvek skutečně nízký, zvlášť v Praze, kde ceny obědů nejsou zrovna nízké. Existuje nějaká minimální hodnota, kterou by zaměstnavatel měl poskytovat? Jaká je hodnota vašich stravenek a jaký je příspěvek vašeho zaměstnavatele?
Minimální příspěvek na stravování není určen, toto není povinnost, ale benefit, zaměstnavatel nemá povinnost jakkoliv na stravné přispívat. V dnešní době je to spis takový standard. Ale k otázce Mostecko 55,-/den
Brno: 85 Kč/den, příspěvek je navíc ke mzdě, papírové stravenky nemáme. Menu bez pití stojí 154 - 180 Kč. Většina nosí jídlo z domova.
Zaměstnavatel přispívá na nepoživatelné jídlo v nemocniční jídelně.
Brno, 65 Kč příspěvek ke mzdě.
Stravenky v hodnotě 100 Kč, na které jsme přispívali 20 Kč a zaměstnavatel 80 Kč, už od ledna zrušeny. 😔
Většina kolegů si vozí obědy z domu.
Já nemám, firma to neposkytuje. Manžel má 160kc stravenky, kdy firma hradí 55% hodnoty
Nám hradí půlku ceny oběda v práci. Navic to mame “povinne” respektive mame vlastni kuchyň s kucharkama a kdybych to neodebírala ja, musim mit náhradníka. Zezačátku me to štvalo, moc mi to nejede, ale ted uz to nosím manželovi a aspon nemusím vařit.)))
Máme stravenky v hodnotě 100 (resp.příspěvek na stravenkové kartě), zaměstnavatel hradí 60. Ještě loni hradil plnou cenu v rámci benefitů, od letoška je povinnost přispívat 50 % prostředků určených na benefity do penzijka, tak přispívá 220 měsíčně na penzijko (předtím nic) a skrouhnuli stravenky (všem, i těm, kdo PP nemají, ti mají smůlu a holt o tento benefit plně hrazených stravenek přisli).Ale většina lidí si stejně nosí z domova. V budově máme jídelnu, kam jídlo dováží odjinud, od 110 i s polévkou, ale moc lidí tam nechodí. Jidla jsou furt dokola, jednou za čas se tam dá (mají výbornou svíčkovou,řizek...), pak jsou zas dny, kdy si ze 4 jídel nevybereš
My jsme do lonska meli stravenky v hodnote 100 Kc,z toho zamestnavatel hradil 90 Kc. Nyni mame stravenkovy pausal,penize ve vyplate a dela to 60 Kc na den. Praha. Tobe to dela 50 Kc. Ale tohle bude hrozne ruzne,je to benefit. Takze nekdo nema vubec nic,zadny prispevek na jidlo. Nekdo ma jidlo treba ve skolni jidelne za pulku,takze to taky vychazi treba na 45 Kc.
Ano, existuje, je to 0,-
Stravenky jsou zaměstnanecký benefit, takže záleži na zaměstnavateli, jestli dává, nebo ne. Je to stejný, jako příspěvky na penzijko, různé flexi pasy apod. Zkus si zjistit i ty, třeba jsou zase vyšší, než jinde.
My teda máme stravenkový paušál do výplaty a teď ho zvyšovali na 100 kč denně.
Zaměstnavatel nemá povinnost, je to benefit. A nemáš třeba lepší mzdu? Mně přijde, že se na podobných benefitech strašně lpí, místo toho, aby si lidi vyjednali zajímavější mzdu. Často to může být zajímavější pro zaměstnance (ztratím peníze navíc za co chci) i zaměstnavatele (nemá takovou administrativní zátěž).
@westie Ale z částky ve výplatě odvádíš daň a sociálku, peníze na stravné dostaneš celé. A teď, když se dá používat stravenkový paušál, tak peníze taky můžu použít na cokoliv.
@betelgeuzz Se stravenkovym paušálem je to jednodušší, ale občas to vychází tak, že když se zaměstnanci přidá, aby se pokrylo sockozdravko, vyjde to zaměstnavatele levněji, protože to jsou minimální částky a administrativa okolo toho stojí víc (třeba částečné úvazky nebo opravdu malé firmy, startupy). Ale už jsem narazila i na to, že uchazeči si vybrali firmu s nižší mzdou, ale měli benefity. A zase třeba z vyšší mzdy se počítají vyšší náhrady za dovolenou apod.
@westie jasně, těch aspektů je tam víc. Prostě zaměstnanec by neměl hledět jen na příspěvek na stravenky a podle toho hodnotit zaměstnavatele.
@pampeliska1313 Fakt to máte povinné? Můžou vám to vůbec nařídit? To mě hodně zaujalo, překvapilo.... ještě jsem se s tím nesetkala. Nevím tedy, co jste za provoz. Já bych to asi nedala. Nesnáším nařizování, tím spíš nesmyslné.
@pampeliska1313 Tohle je přece nesmysl, nařizovat zaměstnanci, že MUSÍ odebírat jídlo v za,městnavatelově provozovně. Jsou zaměstnanci, kteří mají specifické stravovací návyky nebo specifické diety (ezlepkáři.,,.histaminici apod). ti se v běžném stravovacím zařízení prostě maí problém najíst
Stravenky nemáme … ani jídelnu… 🙃 když jedu na služebku mám diety … když nejedu .. nemám nic .. jednou za rok 1000kč “stravenky” do lékarny
Hodnotila bych obecně co mas za jiný benefity … někde mají třeba větší prispevek na jídlo a pod.. ale zas nedostanou ani korunu na penzijko…
Byla bych ráda, že něco mám, stravenky či příspěvek na stravné není nárokovatelný, ne každý ho v zaměstnání má, je to benefit, stejně jako příspěvek na důchodové poj. atd.
Máme v práci kantýnu, platíme za jídlo 38,- vč.polévky a pití. Výběr ze 6 jídel a vaří dobře..
@adelinka89 Tak to je úplně luxus, ještě pokud k tomu vaří chutně, ne nepoživatelné blafy 🙂 Za ty peníze člověk neuvaří ani doma pro sebe, když bys měla započítat i energie a čas, který na tom strávíš.
My máme stravenky 100Kč a neplatíme nic ze svého.
Zlínsko, teď nam zvedají že 107 na 116,- za každý odpracovaný den.. výplaty ale nic moc, tak aspoň tento benefit ciste do mzdy (116 x 22 dní = 2552,-)
@ninive211 přesně tak. Mají velký výběr, i výborné saláty.
Mame dotovane stravovani. Sračky za 40 Kč. Takze tento "benefit" nevyuzivam.
Stravenka za 100,z toho zaměstnavatel hradí 55,cena jidla v Praze u nás v jidelně 170…to bych zkrachovala mít tam chodit a upřímně na to nemám ani čas tam chodit,nechávám si tu něco přes 1000 misto stravenek dávat do výplaty a uvařím si za to obědy do práce na celý měsíc a nosim si z domova
Stravenky nemáme, firma přispívá cca 50% na obědy tady u nás v jídelně.neni to nic luxusního, spíš na úrovni trošku lepší školní jídelny ale chlapi jsou rádi,že se nají. A já taky.kdo ti dneska dá oběd za 40 Kč, s polívkou, občas i salátem /malým/? Jestli je to pro tebe tak důležité,hledej dál. Nebo požádej o zvýšení platu. Píšeš, že Praha, tak tam ty možnosti určitě jsou.