Jaký byl návrat do práce po RD? Vaše pocity?

23. čer 2022

Jsem momentalne na rd, ktery mi bude koncit v lednu. V praci me pozadali, jestli bych se nechtela vratit uz od cervence. A syna 2,5 roku by prijali do firemni skolky, ktera funguje i v lete az do 18 hodin.
Jednalo by se o plny uvazek a pracovni doba od 9-17.hodin,v patek do 14 hodin.
Ja se vratit chci, penize se hodi, ale je to velmi na rychko, a nebyla jsem na to pripravena. Zmeny mi delaji potize. Zajimalo by me, jak jste to zvladly ?

95newmommy2020
23. čer 2022

Bylo to úžasný. Taky jsem full time 9-17, ale občas si to dobrovolně protahnu. ROdicak je peklo . 😄 Syn je teda u babičky, do školky nemusí a půjde až asi za rok. Ale já osobně jsem moc rada, ze muzu pracovat. Cítím se daleko lépe. První týden byl divny, ale pak už si to sedlo. V práci to hned uteče. Doma se to tahlo jak smrad.

majaveja
23. čer 2022

Já bych do toho asi šla, ale zkusila bych ještě, jestli by přeci jen nesla kvůli synkovi zkrátit ta pracovní doba. Ja nastupuju od září, kdy bude mladšímu také 2,5 roku, ale zatím na zkraceny uvazek, tak, aby právě nemusel být ve školce až do těch pěti. To mi na takové malé dítě připadá dost. Nebo třeba teď kdyby ti šel zkraceny a od ledna plný, aby měl prcek možnost si zvyknout....

jahodi
23. čer 2022

Asi i trochu záleží na podpoře doma. Pro mě jako samoživitelku byl návrat těžký, hroznej záhul, a to jsem od jednoho roku malý více či méně pracovala, ale sama na sebe.....

autor
23. čer 2022

@majaveja zkraceny nelze. Oni potrebuji plnej. Taky se obavam toho, aby to na nej nebylo dlouhe. Navic neni jeste samoobsluznej, ma pleny. To pry nevadi. Skolka je hned vedle budovy prace, tak by semnou jezdil. Do 17 hodin by tam nebyl. Manzel by ho mohl vyzvednout v 15 hodin. Pak nevim jak s nemocemi. V te skolce asi chyti vsechno, ale to by s nim byl doma muz.

te_reza
23. čer 2022

Jako takhle, pokud tě potřebuji a chtějí, měli by na ten zkrácený úvazek přistoupit nebo aspoň že by šla část na HO. Nevím, jak na tom je tvé dítko, ale ty začátky bývají těžké a 9-17 je v podstatě zabitý celý den.

majaveja
23. čer 2022

Tak pokud mas tu možnost, že by ho manžel vyzvedaval v 15 a byl s ním v případě nemoci, tak bych do toho šla. Já to mám stejně poresene s babičkou. Kdybych babičku k dispozici neměla, také bych do práce tak nespechala... 😉

jannym
23. čer 2022

Vracela jsem se loni v zari, praci mam pul uvazku v praci a pul z domu, syn hodne marodi, tak to mame dost divoke a casto pracuju z domu cely den. Je fajn ze mame zas dva vetsi prijmy, prace me bavi a mam ji k blizko domu, tak jsem spokojena. Prvni dcera nastupovala do skolky ve 2,5 letech ve skolce travila cele dny a problem nebyl, syn nastupocal ve trech a 3 mesicich chodi vetsinou jen na dopoledne a kdyz ma ve skolce spat tak mrci a je nespokojenej, ale ve skolce je rad, rad si hraje a detmi, ale vadi mu ze tam musi spat…Pokud vas chteji, ditko je kam odlozit (firemni skolka) a v pripade nemoci se ma kdo postarat tak bych do toho sla…

brunetka11
23. čer 2022

Asi takto - pokud o svého původního zaměstnavatele stojíš - čím dříve si teď svou pozici zaháčkuješ a firma zjistí, že je na tebe spolehnutí, tím lépe pro tebe.
Teď probíhá první tichá vlna propouštění, podzim nebude hezký.

malanoha
23. čer 2022

Ty jo, firemni skolka, dite muze chodit domu ve tri a v pripade nemoci zaskoci tatinek, tak vubec nechapu, o čem přemýšlíš... O takovych podmínkách navratu do práce si muzu nechat jenom zdát 🙄

autor
23. čer 2022

@brunetka11 Stojim, je to hezka prace a bavic mi i navyssi mzdu. Spis mi jde o to, abych neublizilila synovi.

autor
23. čer 2022

@malanoha Ja se vratit chci, prace je to skvela. Jen je to velmi na rychlo a mam pocit, ze syn je jeste maly na to, aby me pul dne nevidel. Abych mu tim neublizila.

andelka
23. čer 2022

No podmínky dobré. Mně teda práce 9-17 přijde šílená, zabitý celý den, nevyridis nic, domů až k večeři..ale já jsem zmlsana prací na směny ( po první RD) a zkráceným úvazkem ( po druhé RD). Firemní školka je super, pokud má to je dítko zralé a bude ho moct někdo vyzvedávat brzy.
Jinak teda jsem taky šla do práce dřív než jsem myslela ( ale prckovi už byly 3 a čtvrt), a je to super. Pomůže to finančně a po 3 letech doma a ještě s covidem je to opravdu osvěžující.

brunetka11
23. čer 2022

No... jak ti to říct - my jsme šli do jeslí v 0,5 roce a nemám pocit, že by mne to nějak zásadně zasáhlo.
Naše mladší dcerka šla do soukromé školky v cca 2 letech - také se zatím projevuje jako docela normální člověk ,-)

autor
23. čer 2022

@andelka To je taky pravda. Nic uz pres den nestihnu. Po praci uz asi ven nrpujdeme. Maximalne pres leto. Penize se budou hodit, ja chtela jeste otehotnet, a mit to v jednom, ale uz se snazim rok a pul a nic. Tak z toho nejspis stejne nic nebude.

autor
23. čer 2022

@brunetka11 To jsem potrrbovala slyset. Kolem me ted ctu same veci, jak kolektivizace deti jim zpusobi trauma. A nejlepsi je pro ne domaci vzdelani az nekdy do stredni. A mam z toho akorat depky.

andelka
23. čer 2022

Ono nejde o to,že by jedna z možností byla vyloženě super nebo vyloženě špatná. Je to individuální. Já jsem s malým vloni k zápisu ani nešla, max jsem uvažovala o miniskolce 2x týdně dopoledne. Ale nešlo ani to,a to je od necelých 2 let úplně bez plen. Teď ho hlídá taťka a babička,když jsem v práci ( od dubna)

margitule
23. čer 2022

A co nastoupit až od září? A pro syna by to chtělo asi nějakou zvykací dobu. Jestli doteď do školky nechodil, byl by to pro něj asi dost záhul.

brunetka11
23. čer 2022

Své dítě znáš sama nejlépe.
Nám se hroutila babička, že starší dcerka je na školku malá (také cca 2 roky), že to nemůžeme dopustit. Ta vešla do soukromé školky, rozhlédla se, výskla si nadšením a ani se neohlédla, natož že by se rozloučila.
Já tam stála a tekly mi slzy, co jsem to za matku, že dítě s takovým nadšením ode mne zdrhá 😂
Nic, prostě tehdy byla fakt společenské sluníčko. V další školce mi dokonce musela paní učitelka volat, že je malá poslední a konečně ji můžu vyzvednout. Malá trvala na tom, že chce paní učitelku jen a jen pro sebe. Aspoň chvíli.

@margitule Nedpředjímej. Proč by to pro něj měl být záhul a jaký je rozdíl červenec nebo září. Rok už rozdíl je, ale tohle jsou 2 měsíce.
Pokud nabízí firma takové benefity, pak autorku příspěvku potřebuje teď. A jestliže na to nekývne, pak holt bude firma muset hledat jinde.

j.a.n.i
23. čer 2022

No, pokud do te prace chces, tak nastup. Pro me by tedy byla pracovní doba 9-17 zabijak i za bezdetna, natoz s detmi. Plus tedy ja bych ani od července narychlo nastoupit nemohla, mam cervenec napalnovany... Ale z pohledu ditka mi prijde firemni skolka a vyzvedavani tatinkwm ve 3 fajn.

ella65
23. čer 2022

Nevidim v tom problem a jeste bych vyuzila prilezitost a pri rychlem nastupu do prace vyjednala jeste vyssi mzdu. Firemni skolka je velka vyhoda.

margitule
24. čer 2022

@brunetka11 Naprostá většina dětí adaptační období potřebuje. O nástupu v září jsem psala, protože by mi přijde škoda nastoupit do práce na nejkrásnější měsíce v roce každodenně, celodenně, když si zaměstnavatel dva týdny předem vzpomene.

brunetka11
24. čer 2022

@margitule No, ještěže dost rodičů dá primárně na svou intuici a ne na výroky někoho na netu…

autor
24. čer 2022

Dekuju za odpovedi. My jsme to nakonrc prpbrali s manzelem i mymi rodici a vsichni me podpori v navratu. Moje mamka muze syna vyzvedavat i po obede, kdyby tam nechtel spat. Dokonce se i postara, kdyby byl nemocny. Ja tu firmu mam take rada, a vzdycky mi vysli vstric. Manzel mi jen rekl, ze chce odlozit snazeni o dite a snad by radsi byl i za jedinacka. Jen mi to nechtel rict. To me vzalo, ale lepsi nez mit dite, ktere nechce. :(

margitule
24. čer 2022

@brunetka11 Myslíš to, že většina dětí adaptační období potřebuje? To je prostě fakt, že to tak některé děti nemají, na tom nic nemění.