Jak zvládáte finance na nemocenské?

anua
10. únor 2016

Ahoj, jsem mesic doma kvuli komplikacim. Snazim se zjistit kolik a kdy mi prijde penez. Hruba mzda mi za posledni mesice delala zhruba 14000,- a neumim si predstavit s kolika penezi muzu pocitat -mate zkusenost? Ted dosla vyplata z prace za leden (prvnich 14dnu mi doslo 4500,-) a co dal?

adeden
10. únor 2016

Ahoj, 60% platu. Pocitaji se i vikendove dny..

xpila
10. únor 2016

@adeden Jenže víkendy se počítají až od 15. dne. A těch 60 % je redukovaných.

@anua První 3 dny PN nejsou placené vůbec, od 4. do 14. dne platí zaměstnavatel pouze za pracovní dny náhradu mzdy. Tu jsi měla dostat společně se mzdou. Teprve od 15. dne vyplácí sociálka a ta vyplácí za kalendářní dny. Tady máš orientační výpočet http://www.penize.cz/kalkulacky/nemocenska#nemo....

anua
autor
10. únor 2016

No tohle vim, ale nechce se mi verit ze to mam zvladnout s 5 tisicema mesicne.....a s usmevem. Na cem frci ty ostatni tehule co se nechavaji vypsat doma??

xpila
10. únor 2016

@anua Vždyť nebudeš mít 5 tisíc, ale necelých 7,5. Ten první měsíc je prostě jiný, když první 3 dny nejsou placené vůbec.

andrysek30
10. únor 2016

Taky jsem od ledna na neschopence a jsem zvedava kolik mi poslou. Ale nejak to nehrotim jsem doma a mam min. Naklady na sebe. Tak uvidim ale co jsem pocitala by mi melo chodit cca 8tis.

ppejskova
10. únor 2016

@anua na tom že mimi až tehdy když si můžu dovolit právě aspoň v případě komplikací zůstat doma,jsem celý těhotenství na riziku ne ze svého potěšení, teď už teda na PPM ale i tak jsem měla vcelku slušný příjem řekněme lehce okolo 15, a hlavně teda partner vydělává dost takže jsme za to víceméně nakoupili malé výbavu...
Pokud na to jsi sama tak doporučuji zkusit vybehat nějaké příspěvky 🙂

holubice.petra
10. únor 2016

Tak ted by jsi mela dostavat neco kolem 8tis....no a jak to delaji jine zensky? No bud zivori a nebo maji vyssi plat nez ty a jsou v pohode 😉

bibinka2208
11. únor 2016

Me vychazi nemocenska neco kolem 10240,- mesicne. Vypocitava se z hrube mzdy a to za posledni rok a ctvrtleti

anua
autor
11. únor 2016

No sama nejsem a manzel pracuje v socialnich sluzbach takze bojujeme...to neni ani na zivoreni....no nepocitala jsem s tim. Ale pokud mi poslou aspon tolik co materskou tak to nejak spytlikujem. No a jak bude mimi venku najdu si s nim v naruci zase brigadu.
😖

kacca11
11. únor 2016

Z ceho ziji ty ostatni? Hadam z prijmu manzela a financnich rezerv, ktere si vytvorili pred otehotnenim. Myslim, ze je strasny risk otehotnet bez financniho zazemi ☹

mandala
11. únor 2016

Tak já v práci měla o něco víc, než ted na MD, manžel měl něco málo přes desítku + dvě děti. Člověk se prostě musí uskromnit. 😉

anua
autor
11. únor 2016

@kacca11 No kdyz uz je nekomu 36 let tezko odkladat deti dokud "na tom nebude financne lepe" Zmatlo me ze prvni dite se proste darilo v pohode vyzit i zivit ....pravda ze na rezervy neni z ceho. Neni ani jizdenky natoz na krouzky ale to by tak nevadilo. Proste nemam chlapa co by to tahl sam. Je zlatej a nedam ho ale zlate prasatko to neni . Ma stejny plat jako ja. No jsem v soku a jdu ukecat dr at me uschopni. Makam v pradelne tak snad to dam.

anua
autor
11. únor 2016

P.s. napada me pokud to nepujde-jakou budu mit propana jana materskou??? to budou pocitat z nemocenske?
Propadam panice....

xpila
11. únor 2016

@anua Ne, mateřská se počítá normálně z příjmu, nikdy ne z nemocenské. Takže mateřskou budeš mít cca 9700 Kč.

kacca11
11. únor 2016

@anua ja mam na tohle potom dost nepopularni nazor, ale beru to tak pro sebe, neodsuzuji ostatni. Ja bych si proste dalsi dite do spatnych financnich vyhlidek neporidila. Pokud ti je 36 a nedokazali jste s muzem nic nasetrit, nemate ted ani na to, abys mohla byt nemocna, tak je to strasny risk a nedovedu si predstavit, jak vyzijete. Ja te nechci strasit, ale kdyz ze dvou platu s jednim malym ditetem neusetrite, budete mit pri jednom platu a nemocenske ci rodicaku prostredky na uziveni dvou deti?

alboo
11. únor 2016

@kacca11 mam podobny názor. Penize nejsou vse, ale mit kde slusne bydlet, co jist, obliknout se, detem neco doprat... a to moje dite klidne nosi veci z bazaru nebo po nekom. Ale vse sem si predem dobre dopredu spocitala

alboo
11. únor 2016

@alboo a to jsem byla na Pn cely tehu

andrysek30
11. únor 2016

Taky kupuju vybavu z bazarku nebo od kamaradek a ono to proste jde. Ale mam teda jisty obnos nasetreny,ale snazim se ho neutracet. Muz plati vse ohledne bydleni,benzin a ja jidlo. To zvladnete.

lindaaax
11. únor 2016

Ať si manža sežene ještě brigádu. Přece se těhu nebude vracet do prádelny. Můj názor. A také si pohlídejte, zda máte nárok na porodné, případně jiné dávky. Po příjmu se tedy počítá i nemocenská.

jmisa
11. únor 2016

No teď už je Ti to k ničemu, ale já třeba měla pojistku a tak mi k "státní" dávce byla ještě vyplácena dávka z pojistky. Těhotenství jsem byla doma celé. Ale tu pojistku jsem uzavírala s dostatečným předstihem a přiznávám i kalkulem.

mandala
11. únor 2016

@kacca11 Tak to já zase říkám, že i kdybych měla jíst suché brambory, tak děti jsou pro mě přednější, než moje pohodlí. I když my jsme teda vždycky i z toho mála dokázali alespon něco ušetřit, nějaké rezervy jsme měli. 😉

kacca11
11. únor 2016

@mandala jasne, to je kazdeho volba. Nic proti tomu.

Pokud chteji rodice dite nebo vice deti, tak je na nich, aby se uskromnili, je-li to nutne. Za me uz je problem, kdyz jsou omezovany i deti, jedno druhym, sourozenci navzajem. Nekdo za to povazuje absenci moznosti a prilezitosti, krouzku apod., nekdo az nutnost omezeni stravovani a zakladniho "vybaveni" (absence zimnich bot, kvalitni stravy apod.).

anua
autor
11. únor 2016

TYjo, jsem tedy z okruhu umeleckych povolani, terapeutickych pracovniku atd. Asi hodne z Vas chodi rado do divadla nebo na film aspon zejo.....no.
Tak tito lide si opravdu dovoluji max 1 dite -nemyslim tim komercni hvezdy. No my jsme kvuli tomu polozili profesi rezie a kostym po 12 letech a skolach na hrebik, s tim ze chceme deti dve. Akorat nejak necekam katasrofy a myslim pozitivne, a tak me zaskocilo ze druhe tehu je problemove....to prvni a vubec vsecko se zdalo byt tak bajecne (i kdyz pracovne a rekvalifikacne tvrde..) Ale opravdu kvuli detem radsi nebudu zrat...No a ted ani nemam co 😀
Pocitam ze me uz uschopni....

anua
autor
11. únor 2016

@lindaaax Brigady uz ma dve.....fakt to nevypadalo tak zle. Jen nevim ze kdyz davam odvody do statni pokladny ze to takhle vypada....A podle nazoru zde vidim, ze po 12 letech manzelstvi jsme si asi meli rict ze deti nechceme. Manzel o tom i uvazoval. Ale UPLNE kazda z Vas i okoli rikalo ze to prece o penezich neni a ze do deti mame jit. AHA. A ted cumim jak puk. NEstaci si najit praci? Asi ne.

anua
autor
11. únor 2016

p.s. na porodne stale narok nemame protoze porad prej nesockujeme. Ale na dovolenou na horach mit nebudeme a ani u more a deti budou volit maximale jeden krouzek. Je to strasne sprosty kdyz uz tolik let pracujeme. Proste nejsme IT ani Ekonom ani pravnici ani stavari....zkratka Ucitele a vytvarnici. Postrilet a nemnozit zejo?
Musim roct ze nase jedno dite je uzasne a stastne...ale pokud nemuze delat vse co ostatni tak je to podle Vas od nas zle.....

xpila
11. únor 2016

@anua Tak o penězích to samozřejmě je a nechápu, že někdo může tvrdit opak. Ať pak teda za tebe platí účty...

netanel
11. únor 2016

Já jsem taky "umělecká" a na rizikovým. Manžel ale není, tak to zvládáme dobře. Oba si zakladame na tom mít rezervu, kdyby se něco stalo, ale chápu, že že dvou malých platů se to táhne blbe.

nonnni
11. únor 2016

@anua z odvodu ti vyplaceji onu PM. Take jsou zeme, kde ti zdani z platu rovnych 42% a pak je na tobe, zda si platis jeste nadramec zdravotni pojisteni a o socilanim ani nemluve. Zijes ve velmi socialnim state a to, ze jste oba umelecky zalozeni a v podstate oba v branzi, kde se clovek k vysokym platum jen tak nedostane neni problem statu.

Mmch, muzete zadat o prispevek na bydleni a mozna i pridavky...zjisti si vice o tomto.

anua
autor
11. únor 2016

No rezerva je tak na mesic....neni z ceho. Odkladam co se da ale mame treba svuj byt diky vlastnim silam....na auto uz neni ale bydleni spousta lidi nema.

anua
autor
11. únor 2016

Nemamnarok na zadny prispevek. Ale spocitane to mame tak ze krasne vyjdeme s moji materskou a platy manzela. Jen tohle je prescaru. Kdyz dostanu aspon 8 tisic tak to dame. Pokud min tak mame problem. To vite ze jsem pocitala jak to udelat. Deti maji odstup 5 let. Manzel je ted ve skolstvi ale tam neni taky zadny platovy postup. A nebude. Ale deti do skoly proste chodit musi zejo.