Jak vypočítají výši mateřské?

verunka2292
22. únor 2016

Holky prosím vás,nevíte jak vypočítají výši mateřské?Myslím že je to 70% z platu.Ale zajímá mě za jak dlouhou dobu zpětně budou ten průměrný měsíční příjem brát???Byla jsem totiž v mém posledním zaměstnání necelé dva měsíce,tudíš jsem dostala prakticky jen jednu a půl výplaty a dost malou částku.Proto mě zajímá jestli mi to budou počítat jen z té jedné výplaty nebo třeba i z předchozího zaměstnání,nevíte někdo prosím 🙂?

xpila
22. únor 2016

@verunka2292 Počítá se to z posledních 12 měsíců, ale zároveň jen z posledního zaměstnaná. Takže u tebe to bude průměr za ty 2 měsíce.

verunka2292
autor
22. únor 2016

@xpila děkuji,fakt jen z posledního zaměstnání jo 😲?Tak to je pro mě tedy špatná zpráva,měla jsem hrozně nízký plat ☹.

xpila
22. únor 2016

@verunka2292 Ano, z posledního.

bassetlady
22. únor 2016

@xpila omlouvám se, ale trošku se vtírnu.
Jak se bude počítat mateřská, pokud ten rok před nástupem na MD je žena střídavě na nemocenské a střídavě v práci ( např. 3 týdny doma, 2 měsíce v práci, opět 3 týdny doma atd. ) ? Tím, že prvních 14 dní platí zaměstnavatel, bere se tato ponížená částka jako běžný příjem a z toho se pak vypočítává výše mateřské? Snažila jsem se doptat na naší mzdovce, ale bez úspěchu.

děkuji moc

xpila
22. únor 2016

@bassetlady Ne, počítá se jen doba skutečně odpracovaná.

bassetlady
22. únor 2016

@xpila aha, takže se jde víc do minulosti než 12 měsíců? aby se nasčítalo 12 odpracovaných měsíců a z toho se to pak počítá? promiň raději se ujišťuji, jestli chápu dobře. díky moc

xpila
22. únor 2016

@bassetlady Nejde, bere se jen těch 12 měsíců a z toho to, cos skutečně odpracovala.

bassetlady
22. únor 2016

@xpila achaaa, takže v podstatě, je výhodnější (pro výpočet mateřské) být na PN celé těhotenství než se vracet do práce, když se zdrav. stav zlepší ale je riziko, že na té PN skončíš znovu?

jde mi o to, že teď jsem byla na laparce takže 3 týdny PN, teď začínáme IVF a po odběru bude zase PN, pak případně KETy a další PN. O těch PN mě informoval doktor, že v mém věku mě prostě do práce nepustí. takže když se zadaří a budu na PN cca od dubna, tak se mi bude počítat loňský rok bez jediné PN a budu na tom o dost lépe.

zuzineckah
22. únor 2016

@xpila prosím tě, mohu dotaz? K tomu výpočtu - to se dává papír potvrzený zaměstnavatelem na sociálku, pracovní smlouva nebo jaký doklad na to je potřeba pak? Už si nepamatuji jaký papír to byl u syna...

xpila
22. únor 2016

@bassetlady To je úplně jedno, protože PN je z výpočtu vyřazená. Jak jsem psala, počítá se to pouze z toho, co jsi skutečně odpracovala. Zjednodušeně: např. když z 12 měsíců odpracuješ 6, udělá se průměr za těch 6 měsíců (tj. příjem za 6 měsíců děleno 6).

@zuzineckah Ty dáš zaměstnavateli žádost o PPM a on k tomu přiloží potvrzení o výši příjmů.

zuzineckah
22. únor 2016

@xpila díky 🙂

bassetlady
22. únor 2016

@xpila jo táááák díky moc.

mili89
18. dub 2016

@xpila Moc se omlouvám, že se vtírám z dotazem, ale už hodiny brouzdám po netu a nejsme schopná najít odpověď. Snažím se vypočítat, kolik budu mít PPM a nemocenskou (půjdu nejprve na riziko), když jsem v práci od 11. měsíce (teď je duben, během května už budu doma) Takže dávky na květen se mi vypočítávají z čeho? Z průměru za celý rok dozadu nebo jen z těch měsíců, co jsem byla zaměstnaná? Z jaké částky, když od listopadu beru 15000 hrubého (15000*6 měsíců/12 nebo jen 15000*6/6)? Pro mě je to velký finanční rozdíl, chtěla bych totiž odejít co nejdřív...

xpila
18. dub 2016

@mili89 Jen z toho, co jsi pracovala, a děleno tolika měsíci, co jsi pracovala. Takze ten druhy výpočet 😉0

mili89
19. dub 2016

@xpila Ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost :-* Děkuji