Jak to udělat, abych měla nárok na mateřskou dovolenou?

radusha22
7. pro 2015

20.12.2015 mi končí RD pro první dítě a musím se vrátit do práce a z důvodu nepřijetí dítěte do školky nemůžu nastoupit. Tak ukončuji Pp na dohodu ale musím jí odeslat tento týden. Aby mi na ní přistoupili. 14.12. Jdu k doktorovi a je možné že jsem těhotná pokud by se to potvrdilo je možné nějak postupovat abych nepřišla o nárok na MD druhého dítěte? Třeba s ukončením PP současné nastoupit na Pn?

xpila
7. pro 2015

PN by ti nepomohla, protože by ses tak jako tak nevešla do ochranné lhůty. Takže pokud nejsi už v nějakém pokročilém týdnu, aby ses vešla do ochranné lhůty, tak na mateřskou mít nárok nebudeš.

jitavrtule
7. pro 2015

nastoupit na neschopenku nicemu nepomuze. musis splnovat podminky - tj. v den nastupu na MD mit za posledni dva roky odpracovano 270 dni A zároveň být v pracovním poměru NEBO v ochranne lhute. ochranna lhuta je max 180 dni od ukonceni pracovniho pomeru. takze v tvem pripade, pokud bys ted byla na zacatku tehotenstvi, tak by ti to muselo vyjit, abys nastupovalana MD behem tech 180 dni od ukonceni zamestnani, jinak na MD mit narok nebudes.

anina32
8. pro 2015

Jedině jít na neschopenku rovnou, zůstat na ní až do nástupu na mateřsku a nepodávat výpověď. Ale neschopenku ti nikdo jen tak nenapíše a ani ti to nedoporučuju.

nutricnihodnota
8. pro 2015

Je li to možné, tak bych si na tvém místě na těch několik měsíců zaplatila hlídání a vrátila se do práce.