Jak říct zaměstnavateli, že jsem těhu a nenechat tak kolegyně ve štychu?

kok123
28. čer 2021

Ahoj všem,

Před týdnem a něco jsem zjistila, že jsem těhotná. Tento týden mě čeká kontrola na gynekologii. Bohužel od minulého týdne mi není úplně nejlíp. Pomalu se to stupňuje od únavy, přes bolesti hlavy, břicha, pocity na zvracení a mnoho dalšího. Dnes se opravdu citím hrozně už od rána a trávím čas u wc. :(

Mamka mi doporučila jit na nemocenskou, alespoň do konce 1. Trimestru, každopádně můj problém nastává v tom, že mám pocit ze je v tom v práci nechám. Jedna kolegyně je pristi tyden na dovolené apod. A já se bojím ze budou nastavaný ze jsou na to sami. :( a ze jsem je v tom nechala. Ale bohužel jsou pro mě dny v kanceláři opravdu dlouhé a trochu to nezvládám.

Jak jste se s tímto popasovali vy ? Řešili jste jak to zvládnou bez vás a nebo ne? Musím říct ze jsem pomerne dulezitym článkem, protoze ma druhá kolegyne jeste vše nezvláda.

Děkuji za pomoc

zelenaesmolda
28. čer 2021

@kok123
Myslela bych na sebe.

ondul
28. čer 2021

Predevsim bych o tom nepremyslela tak moc a netrapila se tim, dokud by mi tu nemocenskou nenapsal lekar, a ne maminka 😉

viki999
28. čer 2021

Trápila jsem se tím cele těhotenství, protože nakonec se furt něco 💩💩 a byla jsem doma až do konce 🤷🏻‍♀️ Jenže Ja se trapim vším, jinak to neumím 😞

makovice88
28. čer 2021

Ja nastoupila na nemocenskou ze dne na den. Proste jsem dalsi den neprisla, vedel to jen sef. A zvladli to kolegove uplne v pohode. Bude to znit sebestredne, ale ted je nejdulezitejsi tvoje miminko a tvoje pohoda.

emillyhk
28. čer 2021

@kok123 Já se úplně vidím 😆🤦‍♀️ Sotva jsem se držela na nohou, zelená jsem byla, na omdlení mi bylo, část dne jsem objímala mísu nebo cestou z práce blila do keřů... Ale přeci v tom kolegyně nenechám, že? 😂 Manžel že mě na nervy... Ale na neschopenku jsem šla až když jsem málem poblila zákazníka 🤦‍♀️
Jestli jsi jim tam v tomhle stavu k něčemu, tak se můžeš kousnout a zkusit vydržet. Ale jestli je ti tak zle, že stejně jim nejsi nic platná, tak nemá cenu se trápit...

sigyn
28. čer 2021

Já zůstala v práci až do poslední chvíle, protože by mi jinak doma hráblo. První trimestr jsem vždycky přišla domů a šla hned spát (prospala jsem i 14 hodin). Druhý trimestr jsem prozvracela a třetí ke konci spíše přežívala, ale i tak byl zaměstnavatel rád, že jsem ho nenechala ve štychu, stihla zaučit náhradu a za to mi ještě 2 měsíce před mateřskou zvednul plat. Ale z druhé strany, než se po rodičovské vrátíte zpět na místo, tak uplyne hodně vody a nikdo si pak nebude pamatovat, že jste někoho nechala ve štychu.

jako_mala_holka
28. čer 2021

Já měla taky blbý pocit, ale musela jsem myslet na sebe, navíc mi bylo tak zle, že se mi to tím dost usnadnilo, byla bych v práci spíš přítěž 😆😣

kok123
autor
28. čer 2021

Děkuji všem za názory. Je to jak na houpačce jsou dny lepši a jsou dny horší. V podstatě tričtvrtě dne my je zle, všimla jsem si že nepozorností dělám i malé chyby :( než na sebe vždy myslím na osattní jak to zvládnou. Předpokládám ze se do práce vrátím i kvuli financím.

Je to těžké rozhodování. Zkusím ještě vydržet. Jak to půjde

areh
28. čer 2021

@kok123 a nemohla bys mít home office?

malanoha
28. čer 2021

Ne, prace mi byla ukradena.

kok123
autor
29. čer 2021

@areh to by byla nejlepsi varianta. Ale tenkrat mi bylo zmineno ze nechteji aby se na sit pripojoval nekdo odjinud nez z firmy. No zatim to jeste zkusim jak to pujde a pripadne tkusim navrhnout aspon takto

herminka
29. čer 2021

@kok123 Chápu tě, měla jsem to úplně stejně, taky jsem až příliš loajální. Do práce jsem chodila, nevolnost maskovala před kolegyněmi atd. A potom jsem na přelomu prvního a druhého trimestru skončila ze dne na den na měsíc doma, protože jsem začala krvácet. Tím nechci říct, že to bylo z toho, že jsem chodila do práce, to vůbec ne, ale že člověk si může věci sebevíc plánovat a brát ohled na kolegy, a může to nenadále dopadnout úplně jinak.

konidana
29. čer 2021

@kok123 řídila bych se aktuálním stavem, jestli kvůli nevolnostem nejsi schopna pracovat, tak neschopenku. Mě nic nebylo, ale ke konci těhotenství jsem se po obědě vždy na půl h až na hodinku zamkla v kanceláři a dala si šlofíka.

nikjean
29. čer 2021

Být na tvém místě, poprosila bych (pokud je ta možnost) o homeoffice. Pokud ta možnost není a je ti opravdu zle, zůstala bych doma do doby, než by se mi udělalo lépe. Přece jen ta práce jako taková pak nestojí za nic, když nejsi schopna 100% fungovat. Kolegové to bez tebe určitě zvládnou, budou muset. 🙂

leneee
29. čer 2021

@kok123 Ja jsem extreme zodpovedny a pracovity clovek, ale v tehotenstvi je to jinak-na prvnim miste jste vy a muzu doporucit at bertete ohled jen na sebe. Kazdy je totiz nahraditelny, ten pocit nenahraditelnosti je jen spatna vlastnost 😉 takze pokud nevykonavate nejakou uzce specializovanou praci, verte, ze kolegove si opravdu poradi.

editah222
29. čer 2021

Já jsem pracovala až do porodu, ale měla jsem možnost si pracovní dobu upravit dle potřeby. Takže když mi bylo špatně byla jsem doma a šla jsem do práce třeba v sobotu. Ne, nemohla jsem nechat kolegyni v kanceláři samotnou, prostě to nešlo.

klovalka
29. čer 2021

mysli na sebe a na dítě. Z kolegyn to ve výsledku nikdo neocení.

lachipie
29. čer 2021

@kok123 mysli na sebe především. Já jsem si taky malovala, že budu v práci co to půjde, zaučím svůj záskok a odejdu, ale nakonec jsem odešla pár dní poté co jsem to oznámila šéfovi, kterému jsem samozřejmě taky řekla svoje plány tak byl rád že je v tom nechci nechat. Jenže mi začalo být příšerně zle, do práce jsem jezdila 3 zastávky metrem s dvěma výstupy na blití na záchodech, začala jsem špinit a doktorka, ke které jsem si původně jen odskocila na kontrolu vědět jestli je všechno v pořádku, mi bez pardonu napsala neschopenku a byla jsem doma až do konce. A taky to tam zvládli a nikdo na mě naštvaný nebyl.

malinkaelinka
29. čer 2021

Já jsem si musela vzít neschopenku na 14 dní někdy 8-10 tt. Už předtím jsem dvakrát nepřišla, protože mi bylo tak zle, že jsem blila do hrnku od čaje vedle postele, ani na hajzlik jsem nedošla. A musela jsem v půl páté ráno volat a budit kolegyni, že je mi zle. Takže neschopenka byla lepší pro všechny. Jako kolegyni jsem tím zkomplikovala život, ale když jsem ani nevstala z postele, těžko budu řídit výrobu. Když už mi bylo lépe, normálně jsem se do práce vrátila.