Jak přejít z rodičovské na pracovní neschopnost?

lenicka05
11. dub 2016

Dobrý den přeji,
měla bych dva dotazy, dne 19.5. mi končí rodičovská a 20.5. bych tak měla nastoupit do práce (pracovní poměr na dobu neurčitou), jenže se nám povedlo podruhé otěhotnět a termín máme 1.11. . Těhotenství mám však kvůli srdci problematické, takže do práce určitě nenastoupím a půjdu na 3 měsíce na pracovní neschopnost (rizikové těhu). V září už můžu normálně nastoupit na mateřskou. A k mé otázce ... z čeho se mi budou teď ty 3 měsíce počítat peníze??? Z rodičovského příspěvku nebo z mé výplaty? A ta druhá, ke 31.12. firma končí a mám tak nárok na odstupné, ale neproplatí mi již 2 měsíce mateřské. Na té bych měla být od září do února, znamená to tedy, že o ty peníze přijdu?
Moc děkuji za odpovědi 😉

lomanta
11. dub 2016

Ahoj, já to mám podobné. Malému byli tři roky 2.4. a já od 4.4. (pondělí) měla jít do práce, ale také sem otěhotněla, termín mám kolem 12.11. Ta nemocenská by se měla počítat podle posledních 12ti odpracovaných měsíců. Já jsem byla v tu dobu taky na neschopence s rizikovym, takže se ty dny neschopenky nepočítají. No tak nějak to vychází asi 60% z hrubého platu, mají na to složitější postupy... jinak ja mam neschopenku psanou už od 1.4., což jsem ještě byla na mateřské. Prý to ale nevadí, jen by se nevyplácela v tu dobu neschopenka a za tu dobu ani zaměstnavatel nemusí platit (pokud snad máš ještě mateřskou), ale to si radši přesně zjisti, jak to je. Nejlépe zavolat na OSSZ, mě tam dobře poradili 😉 S tím odstupnym teda nevím

xpila
11. dub 2016

Na PN nastoupíš normálně dnem, kterým bys měla nastoupit do práce. Nemocenská se ti bude počítat z příjmu před MD, nikdy se nepočítá z RP.
O žádnou mateřskou nepřijdeš - tu nevyplácí zaměstnavatele, ale sociálka, tak je jedno, že firma končí. Prostě ji budeš pobírat dál.