Dobrý den, zkusím ve zkratce popsat situaci. Jsem druhým rokem zaměstnána ve školství, ale skrz přístup vedení a můžeme říci i z jejich strany neprofesionální jednání jsem už po par měsících v práci měla pocit, že za chvíli vyhořím. Všichni mi říkali, že to tak prostě v práci je a všude je něco, ale to, co se děje u nás je opravdu přes čáru a komukoliv to řeknu, tak valí oči, jak je takové jednání vůbec možné. No každopádně po “nátlaku” nejbližšího okolí jsem dala práci ještě šanci a teď, po roce a půl cítím, že už jsem fakt na dně. Při pomyšlení na práci mám úzkostí, když si představím, že tam zítra jdu znovu, tak se mi valí slzy do očí a to zvladam hodně. Jenže nevím co teď, chtěli bychom se v brzké době po svatbě, kterou máme v říjnu, pokusit o miminko. A já pořád nějak tápu ohledně mateřské. Jde mi o to, že kdybych teď dala výpověď a našla si práci novou, ale třeba jen se smlouvou na dobu určitou příklad na rok, jak je to s narokem na mateřskou? Kdybych otěhotněla dejme tomu v prosinci a smlouva mi měla končit v únoru/breznu dalšího roku. Skrz nějaké zdravotní problémy už teď nejspíše vím, že budu mít rizikové těhotenství. Na druhou stranu si porad říkám, jestli do té doby nevydržet v této práci, ale mám strach, ze s tím stresem a vším okolo, co se tam děje, už to proste nezvladnu. A ještě jedna doplňující otázka, kdo mate třeba vystudovanou pajdu, kam jste šly, když jste volily jiné odvětví, například nějaká administrativa nebo podobně. Omlouvám se za delší vypovídání, ale je to pro mě velmi důležité a citlivé tema.. moc všem děkuji za rady.
@1pomnenka ano, to mě taky napadlo, ale já už po této zkušenosti mám bohužel k té práci odpor. Už prostě nechci k dětem.
Kolik plánuješ dětí? Jestli více a nějak hned po sobě, tak by se ti hodně hodilo mít smlouvu na neurčito - měla bys i u druhého dítěte nárok na mateřskou a dovolenou z mateřské (což když se 2.miminko "chytře" narodí tak ti udělá klidně i skoro roční nárok 😁, je mi jasné že to nenaplanujes, ale když budeš mít smlouvu na určitou dobu, tak u druhého dítěte nedostaneš mateřskou a půjdeš rovnou na RP), taky záleží jakou máš teď smlouvu (určito/neurčito).
@jijel teď mám ještě na rok a půl
Odpovez si na dost zásadní otázku - nechces ve školství delat kvůli současnému vedení,nebo kvůli dětem?? A kolik je ti let, jaké pracovní možnosti máš kolem sebe,co se týče rozmanitosti? Jsi na malém městě,velkem,nebo v hlavním? Otěhotnět můžeš i pod stresem v práci. Já třeba to tak mam :D Ženský po celém světě normálně tehotni a je kolem nich válka,nemoci nebo umrti v rodine, děti se plodi i ze znásilnění. Není to tak, že bys v tehle situaci neotěhotněla ,taky to jde,i když ti naprosto rozumím,jak bys to chtěla😉 Byt tebou se snažím do léta otěhotnět,pak budes mít prázdniny. Takže 6 měsíců tomu ted nechat volný průběh,pak mas 2 mesice klid o prázdninách a pak bych se třeba divala jinde, když bys fakt chtěla dítě a měla bys v hlavě, že s touhle praci neotehotnis.
Jinak kdyz ti skonci prac.sml.na dobu urcitou a jdes na materskou v ochranne lhute, tak na ni narok mas i po skonceni smlouvy. Ochranna lhuta je nevim kolik dni (asi pul roku nebo i o kousek vic), ale maximalne tak dlouha, jak dlouho trval posledni prac.pomer.
Mám to jen z okolí, nejsem učitelka, ale poradila bych změnit spíš školu a ne celý obor. Ty rozdíly v přístupu vedení jsou opravdu velké...
Změnila bych školu, nevěřím, že je to všude stejné. Proč jít hned mimo obor?