Zdravím.
Chci se zeptat, jestli někdo nevíte, jak je to s čerpáním\proplacením nevyčerpané dovolené, když budu na mateřské?
Myslím, že lze vybrat před mateřskou nebo pak mezi mateřskou a rodičovskou. Proplatit dovolenou myslím ze zákona nelze. Ale jsem také laik.
já budu vybírat mezi mateřskou a rodičákem. Do dubna budu na na PN. od dubna cca do listopadu budu na mateřské (mateřská se počítá jako odpracovaná doba-díky níž budu mít nárok na čerpání celé dovolené za rok 2017).
@johnirvingfan nemate pravdu. Dovolenou lze proplatit jen pri ukonceni prac.pomeeu.
@absintka19 Však rikam, že je to jen laicky názor 🙂 Ale i tak dobře vědět, třeba jsem nevěděla, že ji mužu čerpat mezi dovolenou a rodicakem. Myslím, že si mám ještě co zjišťovat😂
@fitzyk1987 dovolenou si muzete vybrat pred MD, mezi MD a RD, po RD dle toho jak se domluvite se zamest., nekteri kvuli RD krati narok na dovolenou. Nejcasteji se dovolena cerpa mezi MD a RD.
Ja jsem dovolenou vybírala po MD pred nástupem na RD. Pry pokud se vybira po RD muze byt pokrácena.
@neeva jojo, tak jak jsem psala nad vami 🙂 ono kraceni zalezi na zamestnavateli, nekdo to dela, nekdo ne.
Za dobu mateřské se Ti ještě připočítá poměrná část dovolené. Ke dni následujícím po posledním dni MD nastoupíš na dovolenou - musíš si o to požádat. Někde stačí mail, jen aby měli podklad písemný, pokud s tim prudí, tak doporučeně. Od toho dne vybíráš všechnu dovolenou, zaměstnavatel proplácí zpětně za kal. měsíc stejně jako dříve plat. Takhle je to finančně nejvýhodnější.
Ja byla v pra i domluvena, ze pujdu na materskou, pak si vyberu 10dni dovolene a az po ni nastoupim na rodicak (to my navrhli v praci). Kdyz jsem slan na socialku, tak mi rekli, ze to jde, ale ze to nedelaji (nepochopila jsem??) a napsali mi rodicak navazujuci na materskou. Kazdopadne v praci mi dovcu zaplatili. Ale nevim, zda musi nebo ne, muj sef je totiz fakt zlatej.
@fitzyk1987 mě byla proplacena
Ta dovolená se ČERPÁ a je nutné si dát pozor na tuto formulaci i v žádosti o ni. Samozřejmě, že to v praxi znamená, že jste doma a přijdou vám za to od zaměstnavatele peníze, ale není to to samé co proplacení dovolené. Nejlepší je čerpat dovolenou po mateřské dovolené a pak tedy na sebe bezprostředně navazují mateřská dovolená - řádná dovolená (za mateřskou plus nevybraná před nástupem na MD) - rodičovská dovolená. Takto to je z hlediska volna v práci a takto o to je potřeba u zaměstnavatele požádat ("Žádám o čerpání řádné dovolené v délce x dnů ode dne následujícího po skončení mateřské dovolené. Dále žádám o čerpání rodičovské dovolené bezprostředně navazující na tuto řádnou dovolenou a trvající až do 3 let věku dítěte.").
Pozor, rodičovský příspěvek pobíráte ihned po skončení MD. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou dvě různé věci. Zároveň tedy přijdou peníze za čerpání dovolené a rodičovský příspěvek.
Děkuji všem mnohokrát za info. Jen se ještě úplně blbě zeptám, jaký je rozdíl mezi rodičovským příspěvkem a rodičovskou dovolenou?
@fitzyk1987 Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele, omluvenka, proč nejsi v práci. A rodičovský příspěvek jsou peníze od státu.
@mysicka_lb děkuju za vysvětlení. Už vidím, jak se v tom všem budu plácat😀
@fitzyk1987 Toto je laicky názor, ale vím, že si holky vybírají dovolenou ještě před mateřskou. Ale pokud třeba pracuješ az do materske, tak ti ji musí proplatit.