Jak je to s čerpáním dovolené, když budu na mateřské?

fitzyk1987
7. led 2017

Zdravím.
Chci se zeptat, jestli někdo nevíte, jak je to s čerpáním\proplacením nevyčerpané dovolené, když budu na mateřské?

johnirvingfan
7. led 2017

@fitzyk1987 Toto je laicky názor, ale vím, že si holky vybírají dovolenou ještě před mateřskou. Ale pokud třeba pracuješ az do materske, tak ti ji musí proplatit.

olga_
7. led 2017

Myslím, že lze vybrat před mateřskou nebo pak mezi mateřskou a rodičovskou. Proplatit dovolenou myslím ze zákona nelze. Ale jsem také laik.

velkavera
7. led 2017

já budu vybírat mezi mateřskou a rodičákem. Do dubna budu na na PN. od dubna cca do listopadu budu na mateřské (mateřská se počítá jako odpracovaná doba-díky níž budu mít nárok na čerpání celé dovolené za rok 2017).

absintka19
7. led 2017

@johnirvingfan nemate pravdu. Dovolenou lze proplatit jen pri ukonceni prac.pomeeu.

johnirvingfan
7. led 2017

@absintka19 Však rikam, že je to jen laicky názor 🙂 Ale i tak dobře vědět, třeba jsem nevěděla, že ji mužu čerpat mezi dovolenou a rodicakem. Myslím, že si mám ještě co zjišťovat😂

absintka19
7. led 2017

@fitzyk1987 dovolenou si muzete vybrat pred MD, mezi MD a RD, po RD dle toho jak se domluvite se zamest., nekteri kvuli RD krati narok na dovolenou. Nejcasteji se dovolena cerpa mezi MD a RD.

neeva
7. led 2017

Ja jsem dovolenou vybírala po MD pred nástupem na RD. Pry pokud se vybira po RD muze byt pokrácena.

absintka19
7. led 2017

@neeva jojo, tak jak jsem psala nad vami 🙂 ono kraceni zalezi na zamestnavateli, nekdo to dela, nekdo ne.

netopejr
7. led 2017

Za dobu mateřské se Ti ještě připočítá poměrná část dovolené. Ke dni následujícím po posledním dni MD nastoupíš na dovolenou - musíš si o to požádat. Někde stačí mail, jen aby měli podklad písemný, pokud s tim prudí, tak doporučeně. Od toho dne vybíráš všechnu dovolenou, zaměstnavatel proplácí zpětně za kal. měsíc stejně jako dříve plat. Takhle je to finančně nejvýhodnější.

leki
7. led 2017

Ja byla v pra i domluvena, ze pujdu na materskou, pak si vyberu 10dni dovolene a az po ni nastoupim na rodicak (to my navrhli v praci). Kdyz jsem slan na socialku, tak mi rekli, ze to jde, ale ze to nedelaji (nepochopila jsem??) a napsali mi rodicak navazujuci na materskou. Kazdopadne v praci mi dovcu zaplatili. Ale nevim, zda musi nebo ne, muj sef je totiz fakt zlatej.

monnn
7. led 2017

@fitzyk1987 mě byla proplacena

eva118
7. led 2017

@leki Na té sociálce jsi byla kvůli rodičovskému příspěvku, který pobíráš a zároveň čerpáš dovolenou. Po dovolené nastoupíš na rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená k sobě nejsou vázané.

mysicka_lb
7. led 2017

Ta dovolená se ČERPÁ a je nutné si dát pozor na tuto formulaci i v žádosti o ni. Samozřejmě, že to v praxi znamená, že jste doma a přijdou vám za to od zaměstnavatele peníze, ale není to to samé co proplacení dovolené. Nejlepší je čerpat dovolenou po mateřské dovolené a pak tedy na sebe bezprostředně navazují mateřská dovolená - řádná dovolená (za mateřskou plus nevybraná před nástupem na MD) - rodičovská dovolená. Takto to je z hlediska volna v práci a takto o to je potřeba u zaměstnavatele požádat ("Žádám o čerpání řádné dovolené v délce x dnů ode dne následujícího po skončení mateřské dovolené. Dále žádám o čerpání rodičovské dovolené bezprostředně navazující na tuto řádnou dovolenou a trvající až do 3 let věku dítěte.").
Pozor, rodičovský příspěvek pobíráte ihned po skončení MD. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou dvě různé věci. Zároveň tedy přijdou peníze za čerpání dovolené a rodičovský příspěvek.

fitzyk1987
autor
8. led 2017

Děkuji všem mnohokrát za info. Jen se ještě úplně blbě zeptám, jaký je rozdíl mezi rodičovským příspěvkem a rodičovskou dovolenou?

mysicka_lb
8. led 2017

@fitzyk1987 Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele, omluvenka, proč nejsi v práci. A rodičovský příspěvek jsou peníze od státu.

fitzyk1987
autor
8. led 2017

@mysicka_lb děkuju za vysvětlení. Už vidím, jak se v tom všem budu plácat😀