ahoj ahoj, neviete prosim niekto, akym sposobom musim formalne poziadat o zmenu pracovnej doby v tehotenstve a ake podmienky na to musia byt, aby to zamestnavatel musel odsuhlasit? Som v 16.tt a na rizikove nechcem, moj sef je fakt egocentricky blb a dohodnut sa s nim neda a ide o dve veci: 1) jednak ma strasne boli chrbat (zada) a tak by som rada chodila cvicit ("rehabilitacie"), avsak cvicenie pre tehotne je len 9.00-10.00, alebo od 17.00. Ja pracujem 8.30 - 17.00. 2) za druhe som poobede uz strasne unavena a tym, ze mame malo prace tu fakt trpim a je to za trest sediet v kancelarii... Takze som sefovi navrhla, ze by som chodila na 7.30 do prace, a posunula si pracovnu dobu do 15.30, aby som mohla chodit cvicit a vobec to zvladla to poobede sediet... a on mi povedal, ze si mam brat na to dovolenku!!! pritom moja praca nie je zavisla od casu, v ktory tu sedim, ale od casu, ktory pracujem. Je nejake rozumne riesenie, aby to bolo podla zakona? Viem, ze zakon udava, ze zamestnavatel je povinny tehotnej zene upravit pracovnu dobu.. ale teda podla akeho kluca.. nejaka rada ako na neho? 😒
@jitavrtule dakujem velmi pekne za vysvetlenie. Presne to som myslela, v tom bode cislo jedna, ze keby si to obeham a teda ziskam potvrdenie od doktora, tak potom by som na to narok asi mala, nie? Ale je asi pravda, ze otazne je, do akej miery to je uplatnitelne pre tehotne, tie rehabilitacie. V bode cislo dva.. som zle spocitala, vobec nechcem skratit, len posunut 🙂 a prave tam je otazne, co su tie vazne dovody na suhlas alebo nesuhlas.. moj sef nie je moj zamestnavatel, on je v podstate prokura tejto pobocky, firma je Holandska, presonalne tu nemame a ani nic oficialne nefunguje, vsetko je na dohode. A prave sef sa chova ako debil, pretoze pracu ziadnu nemame a chce, aby sme tu sedeli 8.30 - 17.00 a nie je proste ochotny moc.. takze moznost je, ze poziadam rovno majitela v NL o jeho nazor na posun pracovnej doby, ale to mi prave nepride kocher, tak by som sa radsej dohodla po dobrom 🙂 ale moc daktujem za konzultaciu! kazdy nazor fakt dobry! 🙂
@kaccistar a co si sehnat ten zákoník práce a ukázat šéfovi ten zákon, že na to máš právo když požádáš. A ať Ti vysvětlí případné vážné provozní důvody proč ti nechce umožnit změnu pracovní doby. Třeba ani šéf netuší, že Ti musí vyjít vstříc. Držím palce ať se Ti to podaří, protože je mi sympatické, že chceš pracovat 🙂
@mysonek to je tiez moznost 🙂 skusim nad tym popremyslat, pretoze pracovat fakt chcem, nemam zaujem o ziadne specialne ulavy. Ja by som fakt rada normalne pracovala a zachovala si normalne vztahy, ale akosi uz ked som sefovi povedala, ze musim chodit k doktorovi, tak mi povedal, ze si to musim nadpracovat ten cas 😀 😀 tak to ma pobavilo a ani som to nekomentovala... preto by som chcela ten posun prace o hodinu a bol by klud, mozem chodit aj k doktorovi az neskor a aj cvicit a vsetci by boli spokojni a mna by chrbat nebolel.. 🙂
@kaccistar bohužel žádné zákonné páky nemáš. Hezky to celkem napsala @jitavrtule. Zkus zajít na HR, jestli jsou normální, mohli by ti pomoct. Každopádně takovéto "ústupky" nejsou tak časté... Přeji hodně štěstí
@mysonek to ale ZP chápeš špatně, nemusí. A vážné provozní důvod se dají prokázat na 99,9 % pracovních míst.
Taky si myslím, že to záálěží na Tvém zaměstnavateli...
@blondynka400 tak jasně že nemusí, ale třeba ani neví, že by měl. Je mi jasné, že pokud bude chtít, vždycky si nějaký argument najde. A navíc @kaccistar psala, že nedělá práci, která je vázaná na konkrétní čas, tak by to zkusit mohla. No nicméně pokud jí nechce pouštět ani k lékaři (což ale opravdu musí), tak asi nebude zrovna vstřícný.
@mysonek právě a těmto lidem v podstatě vyhrožovat není ideální a i z toho úhlu pohledu, že pracovní poměr jí tam MD asi končit nebude.... A to že práce není vázaní na konkrétní čas ještě neznamená, že se dá libovolně posunovat, tak jak to třeba na první pohled vypadá.
@mysonek k lékaři Vás zaměstnavatel musí uvolnit, ale v případě, že lékař má ordinační hodiny mimo Vaší pracovní dobu jste povinna využít tohoto času 😉
@kaccistar myslím, že nejlepší by bylo mu to vysvětlit přesně jak jste to napsala "pane šéfe ja chci opravdu moc pracovat, nemam zaujem o ziadne specialne ulavy. Ja by som fakt rada normalne pracovala a zachovala si normalne vztahy. Jen bych ze zdravotních důvodů potřebovala posunout pracovní dobu o hodinu abych stíhala po práci návštěvu lékaře a nutné zdravotní cvičení. Myslím si, že tak by jsme boli všichni spokojni. Co si o tom myslíte?" No asi tak nějak bych to zkusil já 😉
@princikovi No, zrovna s těmi ordinačními hodinami to není tak jisté... zákoník práce hovoří o tom, "pokud není možné mimo pracovní dobu", ale to, že lékař má v tuto dobu pracovní dobu ještě automaticky nemusí (a u mnoha lékařů ani neznamená) že na tuto dobu může všechny zájemce objednat.
@kaccistar Tak ono je to i logické, pokud mají odpolední ordinaci třeba 2x týdně do 18:00 (což většinou bývá tak 1x), tak reálně, pokud vezmu, že někdo pracuje do 16:00, minimálně půl hodiny dojezdovka, tak to máme cca 3h týdně, do kterých by měl nacpat všechny jednosměně pracující pacientky, to je prostě nesmysl.
@j.a.n.i to máte pravdu, ale to už není problém zaměstnavatele a zákon hovoří jasně. Bavíme se teď o tom jak to je striktně podle zákona, domnívám se, že vždy záleží na dohodě, ale pokud Vás bude chtít šéf vydusit tak zákon to jasně definuje (už jsme se s tím setkal).
@princikovi Zákon pouze definuje, pokud to není možné, pokud doktor potvrdí, že to odpoledne možné není, přestože ordinační dobu má, tak to možné nebylo.
@j.a.n.i pokud budeme jasně číst zákony tak o potvrzení ze strany doktora se tam nic nepíše. Mimochodem cvičení není návštěva lékaře.
@princikovi A o ordinační době lékaře se tam něco píše? A jinak já o žádném cvičení nikde nepsala...
@kaccistar Asi tě moc nepotěším, ale obávám se, že do velké míry bude záležet na dobré vůli tvého zaměstnavatele. Těhotenské cvičení není rehabilitace, není to léčebný postup indikovaný lékařem, je to prostě jen volnočasová aktivita (jako jakýkoliv aerobik nebo squash) a tu si nemůžeš ve své pracovní době nijak nárokovat.
Úplně chápu, že tě to štve, já toho měla v práci vždycky odpoledne taky plný kecky a taky jsem nadávala, že ty časy těhotenských cvičení automaticky předpokládají, že ženská nechodí do práce. Pokud tě záda opravdu bolí, pak je tu varianta vyběhat si oficiálně kolečko po doktorech obvoďák -chíra - ortopedie ( a vždy donést potvrzení), ale upřímně (absolvovala jsem to loni) - stejně než dostaneš žádanku a než ti dají termín někde na rehábkách, tak to docela trvá, plus je otázka do jaké míry budou případné rehabilitace slučitelné s těhotenstvím (spíš moc ne - elektroléčba, masáže...).
K bodu č. 2 - nevím jestli si to vykládám správně , ale ty bys vlastně chtěla zároveň zkrátit úvazek (z 8 hodin denně na 7.5 hodin denně) i si pracovní dobu posunout (dřívější příchod, dřívější odchod) ?
Jediný aplikovatelný zákon je v tomhle případě pořád zákoník práce a ten říká: "požádá-li těhotná zaměstnankyně o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen, nebrání-li tomu vážné provozní důvody, její žádosti vyhovět (§ 241 odst. 1)"
Pak už ale čistě závisí na tom, co zaměstnavatel bere jako "vážné provozní důvody" a jejich definici ZP nijak nespecifikuje. Takže je bohužel plně v pravomoci zaměstnavatele říct "ne, my vás tu prostě potřebujeme na 8 hodin denně a pracovní doba vám začíná v XY hodin".
Je ten šéf přímo tvůj zaměstnavatel? Nešlo by ho případně nějak obejít nebo to pořešit přes personální? Úplně košer to sice není, ale......v tomhle ohledu účel světí prostředky a blbý je, že teď na začátku je to pořád ještě sranda, za pár týdnů/měsíců to bude ještě mnohem krušnější odsedět to tam a odvést nějaký výkon.