Zdravim,
Jsem OSVC, ale klient by rad, abych k nim nastoupila jako zamestnanec na HPP. Idealne od cervence 2022. Problem je, ze ja bych rada otehotnela...nevim ale, jak dlouho bych pred odchodem na materskou u nich musela pracovat, abych se tam po materske mohla vratit. Kdyz nastoupim v cervenci a otehotnim, rekneme, v zari (pokud se to povede), budou mi stale drzet misto? Nebo u nich musim pred odchodem na materskou pracovat alespon rok? Dlouho jsem OSVC, tak nevim, jak to chodi...
Stačí odpracovat zkušebka(3 měsíce) ale jen pokud máš smlouvu na neurčito. Pokud máš na určitou dobu tak ti místo držet nebudou
@zanett Jak uz tu padlo, byt po zkusebce a mit na neurcito. Ovsem tedy uprimne z pohledu toho klienta, pokud bych te po nejake dobe spoluprace a zl prijala na hpp a ty bys po cca 2-3 mesicich otěhotněla, tak bych na tebe koukala ošklivě, ze je to od tebe tak trochu podraz a delas to kvuli vysi mateřské a drzeni mista. .
Záleží, co budeš mít ve smlouvě. Předpoklad je, že otěhotníš až po zkušební době a budeš mít smlouvu na dobu neurčitou. Po mateřské tě pak mají povinnost přijmout na stejnou židli. Po rodičovské na místo, které odpovídá tvé smlouvě - na místo výkonu práce dle smlouvy (bacha na to, pokud budeš mít ve smlouvě místo výkonu ČR a chceš pracovat v Praze, aby ti pak nenabídli místo v Holní Dolní stovky kilometrů daleko) a pracovní pozici odpovídající pracovní smlouvě - opět může být napsáno dost obecně a nabídnou ti pak něco jiného, než jsi dělala, nebo to budeš mít napsané konkrétně a oni tě mají přijmout zpět na to, co tam je napsáno.
@j.a.n.i Tak zase pokud je tam teď jako OSVČ a je to jeden z klientů, tak je zjevně zvyklá pracovat pro klienta na zkrácený úvazek a tudíž by mělo být bez problémů se vrátit po mateřské třeba za půl roku na pár hodin. Tzn. ten reálný výpadek je klidně jen pár měsíců, po které může být dokonce reálně dostupná (já na mateřské zkoušela studenty-dálkaře, co jsem je stihla odučit před odchodem na mateřskou, normálně jsem s nimi během mateřské komunikovala a pak je vyzkoušela, bylo jich jenom pár, tak to šlo v klidu).
A to, že chce otěhotnět, neznamená, že otěhotní. Pár let jsem se blokovala tím, že jako teď už to fakt musí vyjít. A nakonec jsem otěhotněla, když už jsem s tím ani nepočítala a těsně po porodu se objevilo "místo snů" (dělala jsem pro ně do té doby na DPP), takže jsem šla na pohovor, když byly malému tuším 3 nebo 4 měsíce a když mu bylo 7 měsíců, nastoupila jsem na 0,2 úvazek a navyšovat budu příští rok od února (malému budou 4), pokud do té doby neotěhotním znovu.
@merope No, pokud ji ten klient nabízí hpp, tak ji evidentně chce na plno pro sebe... Takze zrovna v tehle situaci bych ja osobne fakt do varianty kyvnout nic nerikat a za 3 mesice byt tehotna, fakt nesla. Za pokazeni vztahu by mi to nestalo. Minimálně bych se zminila o tom, jestli s takovou variantou pocita...
Diky vsem, takze bych mela mit smlouvu na neurcito a odpracovanou zkusebku...uvidim, jak to pujde.
...ptala jsem se proto, ze moje segra ma tri deti, tri roky od sebe (chtela to tak zamerne, aby mohla byt co nejdele doma), jenze ted uz se blizi konec rodicovske a ona bude muset brzo nastoupit nekam do prace (po 9 letech doma s detma!). Co si budeme povidat; o zenskou, ktera poslednich 9 let nepracovala a ma doma tri male deti se zamestnavatele zrovna neperou. Takze bych se tomuto chtela vyhnout a chtela bych se mit kam vratit.
@zanett Já jsem na tom podobně jako tvoje ségra 😀 3 děti, 9 let doma, po konci RD by mě na původním místě všema deseti vzali hned zpět, ale nemohla jsem nastoupit, protože jsem se přestěhovala. Uspěla jsem hned na prvním pohovoru u jiného zaměstnavatele, ve svém oboru a na lepší pozici 😉
@zanett hele spekulovat o tim, abych se mela kam vratit po rodicovske stejne nema cenu. Za ty roky co budes doma se zmeni tolik veci, ze i tam kde si myslis, ze misto mas jiste, to nemusi byt pravda. S klidnym svedomim ti misto zrusi, daji ti odstupne a jede se dal🙂 takze pokud planujes v brzke dobe dite smele do toho, zbytek res za pochodu. Clovek mini, zivot meni..
@j.a.n.i Tak 80% holek otěhotní do roka. Takže ano, spousta otěhotní napoprvé. Ale od toho, co mě takhle ukecali na HPP a pak ve zkušebce vyhodili, protože se změnily nějaké věci - hele, jistý není nikdy nic a každý může otěhotnět i onemocnět. Pokud pro klienta už dělá dlouho a dělala částečně a teď by dělala naplno - tak bez problémů může při mateřské i rodičáku dělat zase částečně (právě na IČO, pokud si dobře pamatuji).
@zanett tak hlavně musíte mít smlouvu na dobu neurčitou.