Ahoj holky, potřebuju radu nebo si ověřit to k cemu jsem zatím došla. Rodit by jsem mela 3.9 2018 nástup na mateřskou raději počítám 6 týdnů pred porodem. Pracovní smlouvu budu mit od 1.3 2018 ... jak dlouho musim v praci vydržet abych mela narok na mateřskou? Jestliže je ochranná lhůta stejne dlouhá jako delka zaměstnání? Diky moc 🙂
A mam pocit, že ani zkušební doba se nezapočítává do odpracovaných měsíců nebo ano?
@martinka1996 zkušební se počítá.
@lenoulinkaa tak potom jo, ja si nebyla jistá 🙂
Pokud to Vaše prvni prace, ta narok na materskou mit nebudete. Bude Vam tedy chodit hned rodicak.
Mohla bych se zeptat? Když jsem tedy byla poprvé zaměstnána v lednu 2017 a zaměstnána jsem doteď s tím, že jsem 2x změnila zaměstnavatele s tím, že vždy mi zaměstnání navazovalo (žádný měsíc jsem nebyla nezaměstnaná) tak nárok na mateřskou mít budu? 🙂
Pokud splňuješ další podmínky, tak musíš být zaměstnaná minimálně do půlky května.
Záleží na tom zda ses před porodem alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech účastnila na nemocenském pojištění (včetně trvání ochranné lhůty a pobírání nemocenského až do začátku šestého týdne před stanoveným dnem porodu) 😉