Evidence na ÚP a zaměstnání na týdenní DPP. Vyloučí mě z ÚP?

lucie_91
29. srp 2017

Jsem v evidenci na ÚP a mám možnost mít DPP na týden - vypracování zadaného úkolu. Tato DPP se bude s každým dalším úkolem obnovovat a měla by být přibližně vždy cca na týden podle rozsahu práce.

Novela ovšem uchazečům o zaměstnání vedeným na ÚP práci na DPP nově zakazuje. Nevíte někdo, jestli to za některých okolností jde?

Prosím bez domněnek a vět typu "Před půl rokem bylo...".

Děkuji moc

anetka1701
29. srp 2017

bohužel. na UP pokud jste na podpoře si už nelze legálně přivydělat nic... Je tu možnost napsat DPP na někoho jiného nebo ji zatajit (neodejde sociální, zdravotní ani dan - nemají jak se to dozvědět) ale je to nelegální a nedoporučuju to... Pokud nemáte podporu a jen za vás platí pojištění, je to jinak, ale nevím přesně limit z hlavy.

j.a.n.i
29. srp 2017

@lucie_91 Tak si to nech dát na DPČ, ta je do poloviny minimální mzdy povolená.

lucie_91
autor
29. srp 2017

Já právě načerno nechci, on ani zaměstnavatel by nechtěl asi... ta práce už je hotová, jen se na tohle zapomnělo, resp. jsem byla rychlejší než on. Tak leda načerno jen tohle a konec. Ale to pochybuju.

@j.a.n.i Ano o DPČ jsem se dočetla, takže max 5,5tis (cca) a hotovo, jo?

lucie_91
autor
29. srp 2017

@j.a.n.i A ta DPČ jde i při té novele co teďka chvilku je?

anetka1701
29. srp 2017

DPČ nebo DPP je fuk, pokud je podpora, nesmí se dělat fakt nic...

lucie_91
autor
29. srp 2017

@anetka1701 Podporu neberu

j.a.n.i
29. srp 2017

@lucie_91 Jojo, DPČ jde, sice z toho odvedeš něco na sociální a zdravotní, ale jde je to a je to zcela legální. Případně pokud té práce nebude na každý měsíc, tak to můžeš rozdělit tak, aby ses měsíčně vešla do 2500,- a pak ani u DPČ neodvádíš to sociální a zdravotní.

j.a.n.i
29. srp 2017

@anetka1701 Ale podporu tu zakladatelka neřeší.

j.a.n.i
29. srp 2017

@lucie_91 A ani tu DPČ nemusíte ukončovat, můžeš ji klidně mít "trvale" jen vždy na UP doložíš, kolik sis daný měsíc vydělala.

lucie_91
autor
29. srp 2017

@j.a.n.i Jo dobře, ještě mi to vyzjistí víc známá na úřadě, ale aspoň jsem trochu moudřejší.

jolysek
29. srp 2017

Pokud uzavřeš DPP, tak tě z pracaku hned vyřadí. DPČ lze do těch 5500 Kč jak už bylo zmíněno

beetlejuice1666
29. srp 2017

@lucie_91 no a neni lepsi si udelat si zdelat zivnostak a jet jako osvc? Muzes pak pracovat pro vicero ruznych firem, fakturovat... a mas klid. Mam pocit, ze dohody se ti nepocitaji do odpracovanych let (podpora, duchod). Jestli jsi na rodicaku, budes platit nula nula prd zalohy.

aaadus
30. srp 2017

@lucie_91 DPČ mít můžeš s tím, že výdělek za měsíc ti nesmí překročit 5,5tis hrubého
@anetka1701 i kdyby tazatelka podporu pobírala, DPČ mít může - jen by se ji pobírání podpory zastavilo po dobu trvání DPČ. Jen pro příště 😉

lucie_91
autor
30. srp 2017

@beetlejuice1666 No, taky jsem nad tím uvažovala, ale manžel má IČO a vidím sama, že i když měl téměř nulové výdělky, tak měl hrozný lítání po úřadech, aby to na různé žádosti doložil, že to tak vážně je. Zkusila jsem zaměstnavateli navrhnout, že bych práci prováděla já, ale platilo by se přes manželovu fakturu, bylo by to nejrychlejší a nejlepší pro obě strany.

Na rodičáku nejsem, ačkoli mám 2,5 letou dcerku 🙂

verdos
30. srp 2017

@lucie_91 Pokud bys nebyla na pracáku, ale byla jen na ZP nahlášená jako osoba pečující o dítě do 7 let (nebo 2 děti do 15 let), tak klidně můžeš být i na DPP (do 10 tisíc měsíčně). Ale dítě ti nesmí do školky na víc jak 4 hodiny denně myslím. Pokud nebereš podporu, tak by to byla možnost.

lucie_91
autor
30. srp 2017

@verdos Malá půjde do školky až v září 2018. Na ÚP bych se ale musela stejně nahlásit, jak budu po porodu, nebo ne? Zatím to tak vždy teda bylo, tak nevím.

Je to na prd tohle, člověk si chce přivydělat, ale všude je mu to znemožňované... ach jo...

verdos
30. srp 2017

@lucie_91 to nevím, neznám všechny možnosti, já na ÚP nebyla - po porodu jsem si požádala o RP a po dobrání RP jsem se nahlásila na ZP jako osoba pečující - má to svá omezení (školka, družina), ale jsem s dětmi doma, tak mi to vůbec nevadí (zatím nechodí do školky vůbec) a zdravotní pojištění za mě platí stát. A můžu si přivydělat do těch 10 tisíc na DPP (za měsíc) úplně v pohodě.

lucie_91
autor
30. srp 2017

@verdos No, já syna 8 let dávám do družiny, je to pro nás nejlepší. Já kdykoli jsem si žádala o RP tak se muselo i na ÚP automaticky, u obou dětí... tak se v tom už ztrácím.

verdos
30. srp 2017

@lucie_91 Na ÚP se určitě automaticky nemusí. Ale pokud dáváš syna do družiny, tak to by samozřejmě tahle varianta pro tebe nebyla... Je to spíše pro takové, co jsou fakt doma s dětmi. Tak v tom případě je potřeba to řešit jinak, no.

anehap
30. srp 2017

@j.a.n.i prosím tě, je i možné být evidovaná na ÚP a mít dvě DPČ(různí zaměstnavatelé), pokud bych se vlezla do 5500 Kč? A ty odvody se potom sčítají za obě dohody nebo jak to je? A kolik to je prosím tě v procentech? 😉

lucie_91
autor
30. srp 2017

@anehap Manžel mi to počítal, při výdělku 4000 měsíčně by to dělalo 2600 čistýho plus minus. A to se fakt nevyplatí... teda mě ne... Abych strávila hromadu dní nad prací a pak dostala jen tohle místo všech peněz...

slayc
30. srp 2017

@anetka1701 pokud někdo pobírá PvN, může si najít DPČ, ale podpora se pozastavuje po dobu DPČ ;)

slayc
30. srp 2017

A ano, pokud sepíšete DPČ, tak je vše v pořádku. Nahlašte to dopředu nebo v den sepsání, a je to bez problémů 🙂

anehap
30. srp 2017

Holky, a jak je to prosím se zkráceným úvazkem? Kolik je to hodin? Jde mi o to, jestli se nevyplatí uzavřít spíše ten, než pracovat na dohody a pořád řešit ÚP....