Ženy, kdo jste z oboru, poradíte prosím? Teď mám normálně celý úvazek. Firma bude na podzim končit, teď mám nabídku na nový poloviční úvazek (a ve stávající práci bych úvazek snížila). Kdybych měla dva poloviční úvazky, Jake to má důsledky, např na nemocenskou, OCR, podporu v nezaměstnanosti, důchod, odstupné, daně atd. Kromě toho že je to asi trochu na palici a člověk bude ve výsledku dělat víc než ten 1,0 úvazek. Případne je ještě něco, co bych měla vědět, co mě nenapadlo a mohlo by me nepříjemně překvapit? Prosim jen fakta nikoli dojmy. Předem moc děkuji.
OCR se musi vypsat 2x, ale to je logicke.
Já tak pracovala roky a neměla jsem problém s ničím. Očr a PN se vypíšou pro dva zaměstnavatele. Přesčasy jedině s tvým souhlasem, nařídit nelze. Jediný co, některý firmy mají benefity vázaný na plný úvazek.
@drep dekuji. Ještě mě napadá, jak se pak počítá dovolená?
@jiss tak přiznání si stejně řeším po své ose, to by bylo to nejmenší. Jsem taky OSVČ vedlejší.
@skororozvedena zjednodušeně řečeno (odborně by se to muselo vysvětlit jinak) když máš nárok třeba na 20 dní dovči, tj. proplatí ti 20 dní toho polovičního úvazku... když si naplánuješ dovču v obou pracech najednou, bude to fakt srovnatelné.
A podpora v nwzamestnanosti se pocita z toho zamestnani, ktere skoncilo jako poslední.
@jahodi tam je asi důležité, jak konkrétně ten poloviční úvazek Vypada z hlediska rozvržení prac.doby, zda každý den 4 hodiny nebo třeba úterý, středa,pátek. Nebo se pletu?
@skororozvedena jj, přesně tak
@skororozvedena pro cp.myslis, ze je to rozvrzeni důležité?
@skororozvedena Jj, ale protože se teď nově dovolená počítá z odpracovaných hodin, tak budeš mít prostě o 50 % snížený počet hodin. Jediný problém s dovolenou může nastat, kdybys v práci 1 skončila na podzim a v práci 2 od té doby začala chodit na plný úvazek. Pak budeš mít nárok na počet hodin za např 4 měsíce za poloviční úvazek a 4 měsíce za plný. Pro zjednodušení, kdybys měla normálně nárok na 20 dní dovolené a půl roku pracovala na poloviční a půl roku na plný denně, přičemž bys si dovolenou chtěla vybrat v druhé půlce roku, kdy už pracuješ na plný, tak v tom plném úvazku si budeš moci vybrat jen 15 dní. Kdybys si vybrala půlku dovolené při polovičním a půlku při plném, bude to 20 dní.
@hafika děkuji. Ještě přesně nevím. Problém to asi nebude protože bych zřejmě nenavyšovala tak rychle na celý. A navíc, v létě bych si určitě část dovolene vybrala, mám děti školniho věku. Je to vše předběžné, ale chtěla jsrm být informačně vybavena/ připravena na jednání.
@skororozvedena Jsem si takhle zvyšovala v září z 50% úvazku na 60%, kdy jsem pracovala každý den a přišla jsem o 1 nebo 2 reálné dny dovolené z 25, takže jsem s tím musela celkově počítat kvůli dovolené na Vánoce. Samozřejmě na hodiny to sedělo.
Jo, ještě je asi potřeba počítat s tím, že v práci 2 dostaneš dovolenou až po zkušební době, která snad už může být až 4 měsíce, jestli už platí novela zákoníku práce.
@skororozvedena ve výsledku byste nakonec mohla pracovat méně, protože při částečném úvazku zaměstnavatel nesmí nařídit přesčasy. Pokud budou dva různí zaměstnavatelé, při souběhu zaměstnavatelů si budete sama dělat daňové přiznání. Se zbytkem snad poradí ještě někdo další.