Dovolená před MD. Na kolik dní mám nárok?

lucipuc1988
9. únor 2023

Ahojte ženy.Dnes 9.2. mi môj gynekológ povedal,že mám nárok vybrať si dovolenku z prace pred nástupom na MD.
Termín MD mám nejak od 29.4….pôrod na konci školského roka…Starej dovolenky mám zo 8 dní a novej to neviem.Pracujem vo fabrike a už chcem byt doma…na sociálke a urade prace mi nevedeli s touto otázkou poradiť.
Tak sa Vás pýtam-na koľko dni dovolenky mám nárok keď nastupujem na MD toho 29.4.
Kto sa s tým stretol?

Ďakujem všetkým!!! 🌺

lucina90
9. únor 2023

To musí vědět tvůj zaměstnavatel, jeho bych se ptala, případně účetní.

sabatko
9. únor 2023

Údaj o dovolené najdete na výplatní pásce, vzhledem k tomu, že odpracujete (MD) se pro účel dovolené počítá jako doba odpracovaná, bude nárok za skoro celý letošní rok. Nicméně není pravda, že máte nárok vybrat si dovolenou před nástupem na MD. V případě staré dovolené by měl zaměstnavatel nařídit její čerpání do 30.6. dalšího roku, pokud ji nenařídí, může stanovit čerpání zaměstnanec sám.
Obecně se doporučuje nastoupit na dovolenou bezprostředně po ukončení MD a před nástupem na RD.
Samozřejmě nejjednodušší je se zaměstnavatelem zkusit domluvit, že již se necítíte úplně komfortně a že byste ráda čerpání dovolené využila již nyní.

exbordelar
9. únor 2023

Nevim, jake jsou uplne predpisy, ale mnohde je to fakt o domluve. Ja si treba vybrala celou dovolenou pred nastupem na MD. Zamestnavatel vedel dlouho, ze jsem tehotna a ty posledni tydny bych ani stejne nebyla extra vykonna pracovni sila.
Pak je jeste dalsi moznost a to ta, ze ti tu dovcu zamestnavatel proplati, coz je pri MD prijemne zjisteni. A nebo jak psala @sabatko , vycerpat tesne po MD pred nastupem na RD.

sabatko
9. únor 2023

@exbordelar dovolená proplatit nelze, jedině při skončení pracovního poměru.

exbordelar
9. únor 2023

@sabatko mne ji proplatili 😀

elwe
9. únor 2023

@exbordelar neproplatili, čerpala jsi ji. V podstatě je to totéž, prostě ti na účet přijdou peníze. Ale kdyby jsi zaměstnavatele požádala o proplaceni a on chtěl slovíčkařit, tak ti nemusí vyhovět.

j.a.n.i
9. únor 2023

@lucipuc1988 No, nárok nemáš, neb čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, ale zas nevidím důvod, proč by ti ji neposkytl, když se s ním domluvíš, jemu samotnému musí být jasné, že těhule ve vysokém stupni těhotenství už mu moc platná nebude, tak by měl souhlasit. A jinak bys měla mít nárok na dovolenou za celý rok.

exbordelar
9. únor 2023

@elwe jo, mas pravdu, ted si vzpominam, ze to tak nejak bylo. Prisly mi penize na ucet, za cerpani dovolene. Ale je to vlastne totez.

jjasmina
10. únor 2023

@exbordelar vy ste si ji čerpala

lucipuc1988
autor
10. únor 2023

Ďakujem Vám všetkým za odpovede.Aj som volala do prace.Presne mi nevedela zrátať koľko mám dovolenky,ale orientačne je 10 stará plus teda nová.
Chcem sa dohodnúť aby mi dali dovolenku na cely apríl-duben…Tam sú k tomu ešte dva sviatky,tak to sa dovolenka ušetrí. 👍👍Dík všetkým

jjasmina
10. únor 2023

@lucipuc1988 dovolena se čerpá před nástupem na mateřskou, takže celý duben vám asi nevyjde

j.a.n.i
10. únor 2023

@jjasmina Cerpat ji muze klidně i po konci mateřské, pokud by chtela. Ale jinak nevidim sebemenší duvod, proc by ji nemela vyjit na cely duben, když ma 10 dnu stare a celou novou.