Doučování němčiny. Živnostenský list?

aliishaa
11. zář 2023

Známá má dvě starší děti (studují VŠ, tak jim může být kolem 20ti let), prý se už asi 5 let učí němčinu a příští rok by chtěly do Německa vyrazit na zkušenou / na brigádu, a proto mají zájem o konverzaci v NJ, aby se na to připravily. Protože já mám němčinu vystudovanou a už přes 10 let v Německu žiju, tak mě tahle známá poprosila, jestli bych si s těmi dětmi párkrát do týdne nepopovídala německy. Vůbec nevím, kolik bych si za hodinu povídání mohla říct - a jestli si nechat každé dítě zvlášť (jsem spíš pro tuto variantu), nebo s oběma dohromady. Němčinu mám troufám si říct dobrou, na vše mám certifikáty a pracuji na vedoucí pozici, takže furt něco řeším a nemůžu si dovolit mluvit s chybami atd.
Kromě stanovení ceny jsem si ale i uvědomila, že bych si zřejmě musela založit živnost - je to tak? Protože už by to byla pravidelná činnost. Je to sice jen pro známé, ale i tak to chci mít vše tak, jak by to mělo být. Takže založit živnost, platit sociální, zdravotní, daně.... vést účetnictví tedy asi ne... Je ještě nějaká povinnost, která se s tím pojí?
Já jsem v životě nepodnikala a vlastně až na pár brigád v ČR ani nepracovala, tak je to pro mě velká neznámá. Na vše potřebuju mít postup 😀. Půjdu tedy na živnostenský úřad, tam si založím živnost, přihlásím se na sociální, zdravotní a jednou za rok podám daňové přiznání? Ale jak to vlastně je, když mi ten potenciální příjem (protože by šlo jen o pár hodin měsíčně) ani nezaplatí to sociální a zdravotní? Proto si říkám, jestli to s tou živností není blbost. A jestli, když bych na to známé kývla, tak abych se nedostala do situace, že si budu muset nabrat ještě další "žáky", abych byla alespoň trošku v plusu. Přece jen normálně pracuju a tohle je můj volný čas... takže úplně zadarmo to upřímně dělat nechci, i když by mě to bavilo.
Na internetu jsem našla, že např. to, že někdo jen jednou měsíčně upeče dort za peníze, už na živnostenský list je...
Děkuji všem za rady a zkušenosti 🙂

konidana
11. zář 2023

@aliishaa já bych řekla že to je sousedská výpomoc 😉 Pokud se teda bude jednat jen o ty 2 děti od známé, živnostňák bych si dělala až když bych to chtěla rozšířit a učit i jiné lidi.

radecka1
11. zář 2023

@aliishaa https://www.businessinfo.cz/clanky/prilezitostn... Snažila bych se, aby to byl občasný příjem a tím pro tebe bez povinností. Pokud žiješ v Německu, tak tam nejspíš i podáváš daňové přiznání a nekomplikovala bych si to ŽL v Čechách, pokud se doučováním zde nechceš živit, ale budeš mít jen pár hodin.

merope
11. zář 2023

@radecka1 Koukám, že tam je to přímo jako příklad: "Penzista pan Novák jednou týdně doučuje angličtinu syna svého souseda za 500 korun na hodinu. Celkově si za rok vydělá 20 000 korun. Jeho příležitostný příjem je tedy nižší než limit 30 000 a pan Novák z něj neplatí žádné daně, nevyplňuje formuláře pro správce daně a příjmy nemusí nikde přiznávat."

jajulin
11. zář 2023

Jsem OSVČ, taky chci mít vše v pořádku, ale kvůli dvěma dětem bych fakt živnost nezakládala, i když na tom ani s ŽL neproděláš. Jinak ano, normálně přijdeš na živnostenský úřad, zaplatíš 1000 Kč za kolek a během chvíle založila volnou živnost. Tím,než jsi zaměstnaná, je živnost brána jako vedlejší příjem, tzn. není nutné první rok (a vzhledem k očekávaným nízkým tržbám) ani v dalších letech platit minimální měsíční zálohy (cca 6 tis Kč). Někdy během března nebo února podáš daňové přiznání, kde budeš mít spočítáno doslova pár korun jako doplatek na zdravotní pojištění. Doplatek na sociální je až od určité částky (tržba v desítkách tisíc za rok jako OSVČ). Netuším, jak to funguje se zaměstnáním v Německu. V ČR prostě při vedlejší činnosti OSVČ prodělat nemůžeš. Ale řešit úřady jen kvůli pár korunám, to mi přijde hodně zbytečné.

radecka1
11. zář 2023

@jajulin Právě bych se obávala, jestli to kvůli zaměstnání v Německu a patrně i přiznávání daní v Německu (nevím, jak má toto autorka vyřešené) nebylo komplikovanější než normální vedlejší činnost. A z mé zkušenosti, tato komplikovanější případy ji na úřadě neporadí, nebo poradí, ale klidně špatně,
a bude muset pátrat sama.

aliishaa
autor
1. lis 2023

Holky tak jsem se konečně dostala na živnosťák a opravdu je na to potřeba živnost, i když se jedná jen od dvě děti, problém je v tom, že je budu doučovat dlouhodobě a kdyby mě nedej bože někdo prásknul, je to brané jako činnost, co se pravidelně opakuje. Ale opravdu je to jednoduché - stačí jedna návštěva s občankou na ŽÚ, zaplatit těch 1000 Kč, zřídí mi datovku a pak se jednou za rok hlásit na soc. pojištění, zdrav. pojištění a FÚ (i když třeba nic platit nebudu). Co jsem se ale zapomněla zeptat - jestli stačí nechat si peníze posílat na účet, nebo musím vystavovat faktury...? Má někdo prosím zkušenosti?
Výhodou je, že kdyby mě to chytlo a byl zájem, můžu si nabrat další "žáky", můžu si tam hodit i překladatelství a tlumočnictví, zároveň do budoucna uvažujeme o krátkodobém pronájmu, takže by už alespoň živnosťák byl hotový... Komplikovat to opravdu může ta hlavní činnost v DE, ale jako pendleři bychom snad mohli mít nějakou výjimku, to si ještě musím zjistit.

g_m
1. lis 2023

@aliishaa jezismarja, jsem ucitelka jazyku, doucuje spousta kolegu a nikdo nic takoveho neresi. Pokud to mas zname, tak uz vubec ne. Penize na ruku po kazde hodine a nazdar. Jasne, ze ti na zivnostaku nereknou, ze na to papir nepotrebujes...A dost se ti to muze komplikovat s DE. Ja bych to urcite neresila, uz jen kdyz si představím vyplnovani tech kolonek v zivnostaku, blee 😁

aliishaa
autor
1. lis 2023

@g_m Já vím, to je ta moje blbá vlastnost, že nutně musím dělat vše, jak se má 😂. Ale my si příští nebo přespříští rok stejně budeme muset založit živnosťák, kvůli krátkodobému pronájmu. Zatím mi ten postup přišel jednoduchý 😅. Je to samozřejmě trošku komplikovanější, než peníze na ruku, ale byla bych klidnější a kdyby mě to bavilo, mohla bych to "rozjet".

jajulin
1. lis 2023

@aliishaa faktury vystavovat nemusíš, stačí vypsat jednoduchý doklad o zaplacení. Originál dáš klientovi, kopii si schováš pro daňové přiznání.

jajulin
1. lis 2023

fakturu potřebuje klient jen tehdy, když mu ji někdo proplatí, např. zaměstnavatel.

aliishaa
autor
1. lis 2023

@jajulin Děkuji! 🙂

lucisuska
1. lis 2023

@aliishaa nemusíš mít ŽL, když je příjem do 30000 ročně a není to pravidelné

aliishaa
autor
1. lis 2023

@lucisuska Vážně? Já se paní na ŽÚ ptala, jestli je nějaká hranice co se týče příjmu, a prý ne 😲. Protože 30 tis za rok bych určitě nepřekročila 😀.

aliishaa
autor
1. lis 2023

@lucisuska Už to vidím, těch 30 tis je jen pro příjem, který není pravidelný. Musela by to být fakt jednorázovka a ne dlouhodobá.

merope
2. lis 2023

@aliishaa Hele, když i krajská hospodářská komora ten tvůj příklad udává přímo jako příklad, kdy ŽL není potřeba, tak bych to fakt neřešila.

https://www.komora.cz/o-nas/ - tady máš, z čeho ty krajské hospodářské komory vychází, je to věc, co na to má i vlastní zákon

https://www.komora-khk.cz/informacni-servis-khk... - a tady máš, pokud pravidelně a dlouhodobě doučuješ jedno dítě svého souseda

Jako jo, paní na úřadě to asi hodila jako dlouhodobou a pravidelnou činnost - to bys ale těch dětí musela mít víc než jen pořád to jedno (sourozence) konkrétní.

A proč o ŽL nežádat? Protože pokud třeba přijdeš o místo, tak se nemůžeš hlásit na pracák a za každý i neúplný měsíc platíš minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění a vlastně ani nevím, jak to je, pokud v ČR ty zálohy neplatíš vůbec. Mně se stalo, že jsem skončila ve zkušebce 27.9. kdy 28. byl státní svátek a 29. a 30. víkend a stejně jsem za tento měsíc musela platit zálohy jako za celý měsíc. A protože jsem z ŽL měla v té době minimum, tak vlastně jsem to platila úplně navíc. ČR fakt těm lidem s ŽL a nízkými příjmy háže klacky pod nohy tak dokonale, že raději nemít, pokud nepotřebuješ.

aliishaa
autor
2. lis 2023

@merope Díky za názor. Budu mít termín s daňovou poradkyní v DE, co by to pro mě znamenalo a na základě toho to rozseknu. Teď se jedná o dvě děti, ale co když si řeknu, že je to fajn způsob přivýdělku a budu nabírat další a další. I ten příležitostný překlad by mě hrozně bavil. Nehledě na to, že přemýšlíme o krátkodobém pronájmu do budoucna, tam už se tomu nevyhneme.
Ono to nebude tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo, když je hlavní činnost v DE. Tohle házení klacků pod nohy je hrozný ☹. Člověk by si řekl, že stát - ať už CZ nebo DE - bude rád, že je člověk schopný se zaopatřit, takhle pak úplně mizí ta motivace se vůbec do něčeho pouštět.

merope
3. lis 2023

@aliishaa Tak můžeš si vše pozjišťovat a jakmile bys měla druhé studenty, tak teprve si ten ŽL udělat.

aliishaa
autor
3. lis 2023

@merope Viď. A až to bude aktuální, půjdu do ŽL. Mezitím zjistím co a jak 🙂. Už teď vím, že ty příjmy budu muset přiznat i v DE, a i když mi je podruhé nezdaní, můžou mi zvýšit základ daně a tím pádem bych byla vyšší daňová sazba. Takže vesměs mi je oklikou můžou zdanit ještě v DE 😅.

merope
3. lis 2023

@aliishaa Tak to je ještě skoro ta lepší varianta. V ČR se věci ze zaměstnání a z OSVČ počítají úplně zvlášť = pokud máš třeba 6 měsíců příjem ze zaměstnání a 6 měsíců máš hlavní OSVČ, můžeš mít problém i s mateřskou. Jako je to fakt totální Kocourkov.