Dojíždění do práce cca hodinu. Máte zkušenost?

skororozvedena
27. únor 2023

Milé ženy, jaké jsou vaše zkušenosti s dojížděním? Vždycky jsem si říkala, že nechci dojíždět daleko, tím spíš že bydlím ve velkém městě, kde je hodně příležitostí. Nicméně, zas tak jednoduché to tu s prací taky není. No, a teď se vyskytla nabídka, která mě hodně zaujala z profesního hlediska, ale bylo by tam dojíždění, cca hodinu tam, to samé zpět. Dá se to zvládnout s relativně malými dětmi (1.třída, školka) nebo by to bylo už moc na krev? Důležitá info je, že máme s ex střídavku po týdnu, takže jeden týden bych si mohla hodiny napracovat. Teprve ještě budu zjišťovat konkrétní podmínky, např. možnost home-office , ale asi to nebude nic moc. Asi by bylo možné vyjednat zkrácený úvazek a časem navýšit, to ještě uvidím. Finančně OK, i se současnými cenami benzinu. Ale ten čas, a ty nervy, no.... Taky bych byla více závislá na ostatních lidech (širší rodina, hlídačka). Navíc, přiznám se, že nerada šoféruju v zimě, a tomu bych neunikla. Navíc na Vysočinu..... Tak nevím, zda to mám obrečet a přijmout práci tady v místě bydliště, která pro mě ale znamená profesně velký krok zpět, resp. je to prostě spíš nouzovka. Už druhý týden o tom přemýšlím a občas mi to přijde šílené, občas si říkám, abych si to někdy nevyčítala. Děkuji za VAše zkušenosti, rady, názory.....

te_reza
27. únor 2023

Já bych do toho nešla. Jako hodina tam i zpátky. U
Dvě malý děti....uf.

dyechampion
27. únor 2023

@skororozvedena Mas pomoc rodiny, zkus to. Kdyby to neslo tak se na to vyprdnes. Dej si do podminek ten home office a oduvodni ho, skus ho proste hodne vyjednat. Kdyz to nezkusis, tak budes litovat, takze za pokus to stoji. Preju hodne stesti #strongmama !

vladienka
27. únor 2023

Moj manzel to ma od dveri domu po dvere v praci cca 55 minit, berieme to ako normalne.. v ramci Prahy

vladienka
27. únor 2023

Horsia mi pride ta cena za benzin

dashyyy
27. únor 2023

Já jsem takovou práci kvůli dětem opustila a našla si lepší.. nestíhala bych s nima odpoledne vůbec nic a ještě jsem byla fakt vyřízená z těch cest.. jsme na hraně Vysočiny a z hodinové cesty v zimě byla klidně hodina a půl a to už jsou tři hodiny denně v autě.. pokud tě to ale láká, zkus to a uvidíš

alpakovo
27. únor 2023

@skororozvedena já bych to šla aspoň zkusit. Co se týče řízení, třeba natrefíš na někoho kdo jezdí stejně a v zimě budeš dělat spolujezdce 😉 já mám takového kolegu, který mě v zimě zachraňuje když nenastartuju 😂😁 navíc vždy máš zkušební dobu a když se ti to nebude zdát nebo to nepůjde, můžeš skončit

konidana
27. únor 2023

Dojížděla jsem cca hodinu vždy. Spíš to byla aspoň hodina deset (dveře-dveře). pracovní dobu jsem měla pružnou 7,5h, a školku 6-17, takže to šlo. Vlakem. Řídit bych to nechtěla, to bych asi nedávala, ve vlaku jde spát. Byly to každodenní závody , ale šlo to. Manžel někdy vedl v pondělí ráno nebo vyzvedával v pátek, přes týden nebyl doma. Od první třídy děti chodily do školy samy, a od jara samy i domů, takže to už byla pohoda. Před pár lety se zaměstnavatel stěhoval a tak dojíždím 1,5 až 2 h jednu cestu 🙄😅 Autem by to možná byla ta hodina, hodinadeset, ale na to fakt nemam. Prachy na benzín, ani na ten stres za volantem.

teate
27. únor 2023

Podívej, kolik negativních věci jsi tady zmínila. Třeba v Praze je to asi ok. Tady máme i dobrou infrastrukturu MHD a je tak velká, že je to celkem asi běžnější. Ale jinde mi to přijde moc. To by musela být práce snů a musela bych být sama nebo s dětmi a s partnerem. Určitě ne sama s dětmi a vše řešit jen já.

renatka_k
27. únor 2023

Šla bych do toho. Hodina do práce je třeba v Praze úplně běžná a maminky s dětmi to také musejí dávat. Jestli máte možnost si každý druhý týden napracovat a máte možnost hlídání / pomoci babiček, dáte to. Děti máte už větší, dobrou pracovní nabídku bych neodmítala.
Ještě doplním, že zkušenosti s hodinovým dojížděním mám několikaleté, ano, je to náročné, ale za dobrou práci to stojí, než se zakopat (byť s prací v docházkové vzdálenosti). Je třeba alespoň částečná flexibita v podobě home office / pružné pracovní doby nebo v podobě někoho, kdo Vás vykryje (manžel, babičky, placená výpomoc).

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@te_reza Ehm, tři děti 😉 Ale nejstarší syn (10 let) je spíš pomocník než přítěž. Ale i tak, jasně....

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@dashyyy Jo, to je přesně to, čeho se obávám asi nejvíc. Ty zimní kalamity, zácpy, časový pres, vyčerpání, ty nervy z toho a vůbec to všechno dohromady.... Musela bych asi mít nějaké záložní varianty, jakože kdybych nestíhala, tak že by malou vyzvedl Davídek. Nechci ho přetěžovat, ale jako nouzovka... V létě mu bude 10, dřív to bylo normální, že děti víc pomáhaly.... Anebo si najít nějakou důchodkyni tady poblíž, jako výpomoc.

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@vladienka Ano, to ano, ceny za benzin jsou šílené. Na druhou stranu, drahý je úplně všechno. Musela bych si to prostě hodně dobře propočítat. Jsem zvyklá šetřit, tak bych prostě pokračovala.

kakba
27. únor 2023

Jsem ambiciozni clovek. Vzdy si rikam, ma se vse zkusit, ale zaroven jsem matka 2.
deti. Ma odpoved je NE. Dojizdeni hodinu rano, hodinu odpoledne plus zacpy a kolony. Hlavne si spocitej plat minus cena benzinu. Jestli se ti to vyplati. Takovou praci bych vzala kdybych nemela deti nebo uz budou 100% samostatne a dokazu vsechno zaridit po telefonu.

dashyyy
27. únor 2023

@skororozvedena já jsem jezdila Hlinsko-Chrudim a prostě to nešlo.. ze 40minut bylo v zimě klidně 90minut i více.. kolikrát jsem zůstala viset v zácpě, že se prostě nejelo vůbec a už vůbec nezmiňuju, že jsem z auta lezla fakt vyždímaná.. a to byl čistý čas na cestě, nepočítám ráno 20 minut rozmrazování auta, 20minut odpoledne po práci, to mi pak přijde srovnání s Prahou trošku úsměvný 🙂 mám taky 10letýho a dohlíží na ségru 7let, vyzvedává ve družině, chodí spolu domů, ráno se sami vypravují, prostě to jinak nejde.. občas prská, ale jinak je to fakt Velkej Brácha.. ale zase si pamatuju, jak jsem se tý práce nechtěla vzdát, chtěla jsem to zkusit, abych neměla výčitky, že jsem do toho nešla a vydržela jsem 5 měsíců..

martinka_33
27. únor 2023

Spousta lidi dojíždí... Je to 2 h denně, 10 h týdně, 40 měsíčně... Spočítej si zda je ta práce natolik lukrativní i po finanční stránce, od platu musíš odečíst náklady na dopravu... Pak je taky rozdíl zda budeš jezdit autem nebo vlakem, čas ve vlaku se dá využit k relaxu, spaní, auto je další energie navíc na řízení (pokud nejsi typ, který při řízení relaxuje). Sepiš si plusy a mínusy a podle toho se rozhodni.

alena337
27. únor 2023

Já jsem dojížděla přes 8 let do práce, poslední 3 roky ještě s dcerou a musím říct, že jsem byla otrávená z té cesty🙈(hlavně v zimním obdobím, protože bydlím na Šumavě) Denně jsem trávila přes 1h na silnici, což bylo unavující. A těch projetým peněz za benzín, ani nemluvím… ale jezdila jsem, protože v práci jsem byla spokojená.
Vše má své pro a proti…🙂 🍀

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@dashyyy Moc Ti děkuji za sdílení. Velké dilema. Osobní ambice versus zodpovědnost matky...... Těžké rozhodování. Teď se spíš přikláním k NE, ale ještě to nechám uležet.

dashyyy
27. únor 2023

@skororozvedena pokud by byla možnost HO, nadělat si hodiny a jezdit domů dřív v týden, kdy budeš mít děti, dá se o tom uvažovat 😉

te_reza
27. únor 2023

@skororozvedena dvě nebo tři, to už je jedno. Pokud jsi na všechnu obsluhu sama, vidím to bledě. Před mateřskou jsem jezdila 30 minut, teď jsem ráda, že škola je 500 m vzdušnou čarou a práce 3 minuty autem. Jako přes léto - ještě dejme tomu, ale v zimě, zimní počasí na hovno, ráno tma, odpo tma. Brr. Kdyby umožnili HO a jezdila bys třeba 1-2 dny v týdnu tak možná.

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@martinka_33 Ano, určitě. Už jsem počítala. Jezdila bych autem. Ale je to hodně o nastavení postoje, ono i ten čas v autě se dá částečně využít, třeba poslouchat podcasty apod.

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@te_reza Já mám právě školu a školku před domem, to je zas velká výhoda. HO v tak velké míře určitě neumožní. S tou zimou máš pravdu, je to naprd. Asi by mě to ničilo.... ☹

martinka_33
27. únor 2023

@skororozvedena to musís vedet ty, jak moc ráda řídíš, třeba muj muž při řízení relaxuje, naopak ke pro něj opruz sedět ve vlaku, když ten vlak zrovna neřídí 😀 Takže jestli jsi typ jako muj muž, tak bych se toho nebála, já jsem opak, takže autem bych do toho nešla.

martinka_33
27. únor 2023

@konidana taky raději jedu hodinu vlakem než půl hodiny autem 😀

konidana
27. únor 2023

@martinka_33 já jak kdy, často v těchto případech volím auto, ale pravidelně do práce fakt ne.

malanoha
27. únor 2023

Můj chlap jezdí skoro každý den hodinu do práce a zpět... Ne někde po Praze, ale po Krkonoších, takže v zimě to bývá někdy fakt bojovka. Nechápu, jak to může vydržet, ale jemu to prý nevadí a za volantem si odpočine. A já jsem s dětma doma, takže je nemusí vůbec řešit. Když jsem ještě chodila do práce, jezdila jsem autem cca 15 minut (taky na horách). Copak přes léto, to bylo v pohodě, ale v zimě jsem kolikrát brečela vzteky ráno s lopatou u zapadanýho auta. Ne, už to nikdy nechci zažívat. Hodinu do práce od dvou malých dětí bych nejezdila ani náhodou, i kdybych měla místo práce snů vytírat veřejný hajzly.

pavca1982
27. únor 2023

@skororozvedena Nešla bych do toho.Jezdím do Prahy cesta trvá cca 30 minut, ale většinou jedu hodinu(provoz).Nedá se to naplánovat a odhadnout. Je to šílenost a nedoporučuji.

debra1234
27. únor 2023

Jezdím hodinu tam a hodinu zpět. Mám 4 děti a tohle je jediný čas,co mám fakt pro sebe. Jezdím MHD, takže si čtu nebo spím.😆

maciceksta
27. únor 2023

Ale ono těch kalamitních dní na silnicich zase tolik není, neboj. Dojizdim autem každý den, Vysočina, a fakt to není žádná katastrofa, hlavní tahy letos v zimě úplně ok. Loni jsem jednou za zimu měla trochu sevřený zadek při velkém větru a sněžení. Letos jsme měla jen 1* problém, že jsem málem nevyjela kopec, když jsme s dětmi jela k dr, ale bylo to mimo hlavni tah. Já bych to zkusila, že to nebude ok, to uvidíš už po prvním měsíci. Třeba to naopak bude mít více pozitiv. Vyčítala by sis, že jsi to nezkusila...

xvitko13
27. únor 2023

@skororozvedena nešla bych do toho...ono i menším dětem je třeba se odpoledne povenovat, úkoly, škola a tak...a ne někde viset třeba 1,5 hod v koloně..mám taky 3 děti 😄 kór když nemáš k dispozici manžela...

emamaira
27. únor 2023

Já takhle jezdím, mám to spíš hodinu pět ode dveří ke dveřím. Jezdím po středních Čechách, mám ale jen půl úvazek, takže nejezdím každý den a mám velkou možnost home officu. Vzhledem k mé profesi, prostě blíž uplatnění není a byla by velká náhoda, kdyby se to někdy zlepšilo. Mám to tak nastavené, nejsem ochotná odejít z oboru. Na druhou stranu mě řízení baví a manžel vozí ráno do školky, takže jen vyzvedávám. A vím, že kdyby byla krize, tak manžel pracuje v místě bydliště, tak by zajistil i vyzvednutí, ale ještě se to nestalo. Pokud bys měla pružnou dobu, finančně by to bylo ok, tak bych do toho šla. Btw. od nás takhle dojíždí hodně lidí.