Dlouhodobá nemocenská (rizikové těhotenství)

aldri
14. srp 2016

Dobrý den, jsem v 8tt a bohužel mě gynekolog zřejmě pošle na nemocenskou.
Má otázka zní:
Počítá se dlouhodobá nemocenská (rizikove těhotenství) stejně jak klasická nemocenská?
Známá mě zmátla a tvrdila mi že ne, že dlouhodobá nemocenská výjde peněžně líp než cca 40% platu a penizky mi pak dává sestra na gynekologii?
A další otázka zní.
Na nemocenskou jsem nastoupila 9.8.2016 a 17.8.2016 mi končí zkušební doba.Může mi zaměstnavatel dát výpověď v době nemocenské?
Děkuji za odpovědi.

domca89
14. srp 2016

@aldri Nemocenská je nemocenská a je furt stejná, ať jste na ní měsíc, nebo 5měsíců. Sestra na gynekologii vám peníze rozhodně dávat nebude, ale klasicky Vám je vyplácí zaměstnavatel a pak sociálka. A Pokud máte v neschopence uvedeno, že jste na rozikovém těhotenství, nesmí Vás zaměstnavatel vyhodit ani ve zkušebce, porušil by tím zákon, jediné, co může nastat je, že až Vám bude končit smlouva, pokud ji máte na dobu určitou, není už povinný Vám ji prodloužit.

mrazulkav
14. srp 2016

https://www.modrykonik.cz/rizikove-tehotenstvi/
Takže jestli to chápu dobře, nemocenská je 60 % platu. Vyplácí ji sociálka. Vycházky max.6 hodin denně s možností kontroly jejich dodržování.
Na druhou část dotazu neumím odpovědět. Podle mě i záleží na tom, jak byla postavená smlouva. Na dobu určitou / neurčitou se zkušební dobou...? Ale v době nemoci určitě výpověď dát nejde.

aldri
autor
14. srp 2016

Mam dobu určitou do května 2017 což už budu mít po porodu. Chápu že mi peníze prvnich 14 dní vyplácí zaměstnavatel a pak sociálka, ale budou mi stále chodit na účet i od sociálky nebo si někde budu muset vyzvednout lístek na peníze?

vilibalda
14. srp 2016

Jak je to s výší nemocenské nevím přesně, ale ohledně výpovědi ve zkušební době (přesněji je to ukončení pracovního poměru ve zkušební době), tak tu můžeš dostat i v době nemocenské. Pokud budeš doma víc než 15 dní, lze ti dát výpověď (a těhotenství tam nehraje žádnou roli). Jinak tím, že jsi nastoupila na neschopenku ve zkušební době, zkušební doba se ti prodlužuje o dobu neschopenky. Takže jakmile nastoupíš do práce, můžeš dostat výpověď a pokud budeš doma déle než 15 dnů, opět ti můžou ukončit pracovní poměr. Pokud ti pracovní poměr skončí, pravděpodobně nebudeš mít nárok na mateřskou.

littleluu9
14. srp 2016

@aldri Je to jak píše domca89 🙂 Nemocenská je jen jedna stejná pro všechny, známá by si o tom měla něco přečíst než začne někomu radit takové nesmysly 😀 Sestra peníze rozhodně nikomu nedává.
Výši nemocenské si můžeš spočítat i na kalkulačce, např. tady: https://www.vypocet.cz/nemocenska 🙂
Vyplácí ji sociálka na základě "lístku na peníze" - ten ti dá doktor nebo sestřička při návštěvě těhotenské poradny každý měsíc. Chodit ti budou na účet, který vyplníš při vyplňování neschopenky - dá se tam zaškrtnout zda chceš peníze na účet nebo složenku do schránky.
Co se týká výpovědi - po dobu nemocenské ve zkušebce tě vyhodit nemůžou prvních 14 dní, pak už ano. Nadšení z tvého odchodu tak brzo po nástupu asi nebudou 😅 To neřeš a nic si z toho nedělej, schválně jsi to neudělala 🙂 Zkušebka se pak prodlužuje, článek zde: http://www.prace.cz/poradna/pravni-radce/detail...
Prvních 14 dní platí zaměstnavatel a může přijít i na kontrolu. Vyhodit by tě mohli pokud by tě těch prvních 14 dní zaměstnavatel nachytal, že porušuješ předepsané vycházky - pak se to bere jako hrubé porušení léčebného režimu, sebrali by ti dávky a můžeš dostat i výpověď nebo pokutu. Po 14 dnech už na kontroly chodí jen sociálka, ale i tak doporučuju vycházky dodržovat - kontroly chodí i na těhotné a rádi přijdou třeba 10 minut po skončení vycházek. Takže pozor na to, za sebrání peněz a problémy to nestojí 🙂

xpila
14. srp 2016

@domca89 Bylo by lepší si ten zákon nejdřív přečíst, než psát, že by ho zaměstnavatel něčím porušil. Protože to není pravda. Neschopenka je jednom jedna ať má zlomenou nohu nebo je na rizikovém. Takže zaměstnavatel ji od 15. dne PN můžeš samozřejmě vyhodit, resp. zrušit pracovní poměr ve zkušební době.

aldri
autor
14. srp 2016

Takže mě po 14dnech nemocenské muže zaměstnavatel vyhodit a co mám pak dělat? Bydlím v Plzni trvalou adresu mám v Ostravě. Teď jste mě dost vylekali, nemohu si dovolit byt bez peněz:/

xpila
14. srp 2016

@aldri Ano, může ti zrušit pracovní poměr ve zkušební době. Nicméně i tak bys zůstala na neschopence.

aldri
autor
14. srp 2016

Takže by mi sociálka stále vyplácela nemocenskou ale neměla bych nárok na mateřskou, pokud to dobře chápu? Omlouvám se že se ptám jak blbec ale jsem z toho zmatena:(

xpila
14. srp 2016

@aldri Ano, přesně tak. Na neschopence bys byla až do konce šestinedělí a pak začala brát rodičovský příspěvek.

aldri
autor
14. srp 2016

Opravdu moc děkuji za vysvětlení. Spadl mi kámen ze srdce 🙂 Ještě jednou moc děkuji🙂

aldri
autor
14. srp 2016

A ještě menší dotaz, pokud mi zaměstnavatel ukončí tedy pracovni poměr ve zkušebni době od te doby si socialní zdravotní musím za sebe hradit sama?

xpila
14. srp 2016

@aldri Zdravotní za tebe bude hradit stát z titulu PN, sociální neplatí nikdo, ani ty.

aldri
autor
14. srp 2016

Ještě jednou moc děkuji 🙂

alpinka1
14. srp 2016

@aldri známá to asi myslela tak, že zaměstnavatel platí neschopenku jen za pracovní dny, sociálka i víkendy, takže to po těch čtrnácti dnech skutečně vyjde finančně lépe 😉

aldri
autor
14. srp 2016

@alpinka1 moc děkuji, zaměstnanec plati dokonce 40% a socialka 60% pokud se nepletu🙂 tak to asi myslela takto🙂

alpinka1
14. srp 2016

@aldri jestli se nepletu, tak je to oboje stejně - těch 60%. Rozdíl je jen ve vyplácení - pracovní dny od zaměstnavatele (prvních 14 dní) a kalendářní dny od sociálky (od 15. dne).

luciasek87
14. srp 2016

@aldri je to presne jak pise xpila ... jsem v naprosto stejne situaci 🙂 nastup na PN 3.3. a zkusebka mi koncila az v dubnu ... po 14dnech na PN mi zamestnavatel dal vypoved ... ted mi stale bezi PN, dostavam nemocenskou od socialky a bude mi koncit 6tydnu po porodu (respektive ji musim jit ukoncit k dr.) .. dulezite je si kazdy mesic u dr vyzvednou listek "na penize" tedy potvrzeni, ze ti nemocenska dale bezi a ten odevzat v praci nebo primo na socialce (podle toho, co je pro tebe lepsi), aby ti prisly penizky ... takze ted by jsi si pro nej mela zajit na konci mesice nebo hned zacatkem noveho 🙂

aldri
autor
15. srp 2016

Po dnešní kontrole mi nemocenská stále běží a nevypada že by se měla ukončit respektivě pokud to pujde a zaměstnavatel mi neda vypověď tak budu za to rada.
Jinak 1.9 mam přijit na kontrolu a zaroveň pro listek na penize ktery odevzdavam na socialce jelikož to mám blíž jak k zaměstnavateli. Ještě jednou holky moc velke díky za vysvětlení, ještě se pozeptám, když jsem ted během pul roku přešla z jednoho do druheho zaměstnání s rozdílným platem, nemocenská se mi počítá z průměru měsičniho platu obou zaměstnání?

xpila
15. srp 2016

@aldri Počítá se ti jen z posledního zaměstnání. A co se týče lístku na peníze - domluv se tak v práci, že to budeš dávat rovnou na sociálku, a jim určitě posílej kopii, musí ji mít taky.