Diagnóza vyhřezlá plotýnka. Jaké zaměstnání mohu dělat?

27. čer 2024

Ahoj,co mohu dělat za zaměstnání,když mám vyhřezlou plotýnku?Je nějaké omezení?Děkuji

1pomnenka
27. čer 2024

Téměř vše, určitě ne tam, kde se celý den přenáší těžká břemena. Nejlepší je zaměstnání, kdy se střídá sedavé zaměstnání a k tomu pochůzky. Fajn je práce v kanceláři, kde ti umožní HO v případě, že jsi ten den na záda KO. Znám mraky lidí s vyhřezlou plotýnkou, normálně pracují, ID jim nikdo nedá.

autor
27. čer 2024

@1pomnenka děkuju a uklizečku,asi na 8h denně?Nebo mohu žádat o zkrácenou pracovní dobu?Vím,že je to hloupý dotaz,ale zeptám se😊

radi51cka
27. čer 2024

Ohledně tohoto by ses skutečně měla informovat u zaměstnavatele, protože každý to může mít jinak. Někteří jsou méně tolerantní, někteří víc. 🙂

1pomnenka
27. čer 2024

Požádat o zkrácení pracovní doby na 6h můžeš, ale může se ti stát, že ti řeknou, že to chtějí mít uklizené a na 2h nikoho za tebe hledat nebudou. Budeš ochotná dělat práci na 8h za 6h a mít méně peněz? V žádosti musíš uvést nějaký důvod a když tam dáš zdravotní, najdou si někoho jiného, kdo je schopen uklízet 8hodin. Ale tím tě nechci odrazovat. Tak to dnes je.

exbordelar
27. čer 2024

Vyhrezla plotenka se da hodne spravit spravnym cvicenim. Funguje to tak, ze se posili svaly okolo patere. Obratle pak svaly hezky drzi ve fyziologicke vzdalenosti a plotenka je schopna zase "zalezt" tam, kam ma. Kdyz nebudou svaly tu pater drzet, bude se bortit a tu plotnu "skrtit", a to pak zpusobuje tu bolest a spatnou pohyblivost.
Takze kdyz budes pravidelne cvicit, muzes prakticky delat cokoliv. Vyhybala bych se teda pracim, kde se zvedaji tezka bremena.
Ale i u toho uklizeni plati nezvedat nic pres ohnutou pater, ale vzdy pres drep a stehna.
Jinak obvodak ti potvrzeni uplne v pohode vystavi, kdyz reknes, ze ses momentalne ok.

autor
27. čer 2024

@1pomnenka děkuju,mic si mi pomohla.Teď to budu právě řešit.Řekli mi,že to chtěji mít uklizené a na 2h nikoho hledat nebudou.Tak to mám prý zkusit a uvidim.Lěkař mi napsal s omezením,že mohu tuto práci dělat.Nesmím tahat od 4kg a nesmím mít fyzickou zátěž a za 2měsíce na kontrolu.Tak jsem kývla,že to na 8h zkusím.Nikoho nemůžou sehnat.Jen nevím,kdybych to nedávala,jak to mám řešit dál?

1pomnenka
27. čer 2024

Musela by sis hledat jinou práci, jiná možnost není. Zdravotní pojišťovny mají své postupy, které musí lékař dodržovat. Takže ti nejprve napíše rehabilitace, pak tě pošle do lázní, pak na vyšší pracoviště, kde ti sdělí, že to na operaci není a to je asi tak všechno. Můžeš jít marodit, ale tím se ti vyhřezlá plotýnka nezlepší. Hledej fyzioterapeuta, který tě naučí cviky, které budeš denně cvičit, zabráníš tím bolestem, točení hlavy atd.

autor
27. čer 2024

@1pomnenka mám napsané rehabilitace od července.Jen mě mrzí,když v zaměstnání ví o zdravotnim stavu,tak žádné úlevy nebo vyjít vstříc není žádné,když to mám od lékaře.Zkusím to na těch 8h a uvidim.A najdu si fyzioterapeuta,aby mi ukázal cviky

j.a.n.i
28. čer 2024

Zas na druhou stranu, proč by měl zaměstnával vycházet vstříc a dávat úlevy? Jo, u dlouholetého zaměstnance, o kterého nechce přijít, tam i jo, ale u nového a neodborné práce nemá důvod.

adelisss
28. čer 2024

Souhlasím s tím, že stav plotének se dá zlepšit cvičením. Někdy je ovšem nutná i operace. V rodině máme případ změny práce skrz ploténky. Bohužel bylo nutné odejít z práce, kde se tahaly těžké věci. Teď práce za pultem u uzenin. Tam to tahání není tak časté.
Je plotýnkář a plotýnkář. Někdo snáší bolest lépe, někdo hůře. Někdo má jednu vyhřezlou, někdo více. Někdo má správný návyk zvedání břemen (z podřepu s rovnými zády) a někdo ne.
Taky je úklid a úklid. Někde máš kýbl s mopem na kolečkách, vysavač na kolečkách, skoro žádné schody,... A jinde je to zase jinak.
Můžeš práci zkusit a odejít ve zkušebce. Taky možnost.