Dělal tu někdo brigádně tazatele?

mysicka_lb
18. čer 2015

Milé maminky, zajímalo by mě, jestli některá z vás dělala jako přivýdělek práci tazatele výzkumu veřejného mínění - vyplňování dotazníků na různá témata s cizími lidmi. Zvažuju, zda do toho jít, a vaše zkušenosti by mi moc pomohly.

hanyzka11
18. čer 2015

@mysicka_lb No já to dělala, záleží o co půjde.
Dělala jsem dotazníky v Albertu. Nebylo to špatné, jen je třeba se obrnit proti negativním lidem 🙂

mysicka_lb
autor
18. čer 2015

@hanyzka11 A to bylo přímo od Alberta? Toto by měl být výzkum veřejného mínění - dotazníky na různá témata, ale vyplnění trvá 45 - 60 minut. Mám strach, že mi nikdo cizí takhle dlouhý dotazník nevyplní (známí to být nesmí).

hanyzka11
18. čer 2015

@mysicka_lb a jak to má probíhat? to je opravdu dost dlouhé. budeš oslovovat lidi, nebo jak?
No my jsme stály přímo v Albertu a zastavovaly zákazníky. Říkalo se jim že je to tak na 3 minuty, ale trvalo to 10-15 minut. Bylo to o spokojenosti v obchodě porovnávání s jinými supermarkety. v podstatě docela trapné :D
A to bys měla na nějakou smlouvu? nebo proč máš strach to zkusit? Je to něčím podmíněno?
(promiň, že tykám, ale na jak mi bylo při vstupu řečeno: "na koníku si všichni tykáme", i když to nikdo nedodržuje : )

mysicka_lb
autor
18. čer 2015

@hanyzka11 Každý měsíc zašlou poštou cca 6 - 10 dotazníků, každý z nich je na těch 45 - 60 minut. Kde si tazatel sežene lidi, je v podstatě jeho věc, ale musí odpovídat daným kvótám (třeba 50 % muži, 50% ženy, tři lidi se základním vzděláním a tři vysokoškoláci apod.). A musí jít o cizí lidi, které tazatel osobně nezná. Není stanoveno, kde se má rozhovor odehrávat, ale do cizích domácností bych určitě nechodila, takže buď lidi odchytávat na ulici, nebo na netu a domluvit si s nimi schůzku. Mám (asi oprávněný) strach, že mě každý pošle do oněch míst. A tykání je v pořádku, taky tykám🙂

adji
19. čer 2015

Já mám teda zkušenost jenom jako tazatelka po telefonu. Pracovala jsem pro agenturu, která mi vždy zadala dotazník, který jsem volala. Taky jsem hledala lidi podle určitých kvót a na různá témata. Některý z dotazníků trval 2 minuty, jiný až skoro hodinu. To záleželo na délce dotazníku, ale i na respondentovi - každý odpovídal jinak rychle (jinak chápal). Nicméně lidi byli docela vstřícní, když se do kvóty vešly, dotazník se mnou vyplnily, nebo si domluvili náhradní termín. Délku toho dotazníku jsem jim ale říct nemohla, jinak by to nikdo nedělal 😀

hanyzka11
19. čer 2015

@mysicka_lb no já bych to asi stejně zkusila, třeba to půjde a každá koruna dobrá. spíš záleží o čem ty dotazníky jsou. protože když se někoho budete ptát na plat, účty, pojištění a tak, tak podle mě jsou na to lidi dost háklivý.

kocour1
19. čer 2015

Pracovala jsem jako tazatelka pro společnost Aisa celé studium...je to sice trošku pakárna, ale dalo se to zvládnout. Důležité je k tomu přistupovat pozitivně🙂....je to práce jako každá jiná. Teď na mateřské dělám něco podobného, akorát telefonicky a z domova a kolikrát se přistihnu, že je to pro mě příjemné rozptýlení mezi tou péčí o děti - člověk si aspoň popovídá s dalším dospělým🙂

kachnicky
19. čer 2015

Ahoj ja delala každe leto tazatele turistu. Občas se mi stalo že přede mnou utíkali a křičeli že maji všeobecnou ale když vidí že delaš jen výzkum tak je to ok 🙂 A jestli budeš dávat darečky tak to bude uplně super 🙂 Jen se nesmíš bát 🙂

mysicka_lb
autor
19. čer 2015

@kocour1 A jak jsi prosím tě získávala lidi? Jak jsi je vybírala a oslovovala? Jaké procento Tě tak asi odmítalo? A kde se rozhovory odehrávaly? Myslím při tom osobním dotazování, ty telefonické rozhovory jsou přece jen v mnoha ohledech jiné.

terezkl
19. čer 2015

Ahoj,ja delam tazatele pro cvvm uz 5let, dotazniky mi chodi postou cca 5-6x za rok,podle obdobi,nejvic pred volbama a v pohode se to da zvladnout 🙂)

dagmarj
19. čer 2015

Taky jsem délala a bavilo mě to. I když každý nebyl ochotný tak to bylo fajn. Bylo to podle veku, pohlaví, místa bydliště a vzdělání dané. Musela jsem si je hledat a pak lip placené jine adresne. Třeba měření peoplemetru. Atd