Daně z příjmu u OSVČ. Jak by to bylo v mém případě?

2. led 2023

Ahojky, chtěla bych si založit IČO a drobně podnikat, nebudu plátce DPH. Vím, že měsíčně se platí zdravotní a sociální. Pracuju jen na DPP, takže živnost bude na hlavní činnost.
Zajímá mě:
1. Jak je to s daní z příjmu? Stačí platit 1x ročně v ročním zúčtování nebo musím platit každý měsíc?
2.Kdybych si vybrala paušální režim (soc., zdrav., daň), oplatí se to při příjmu např. 15-20tis? Náklady jsou nepravidelné a nejsou vysoké, cca do 3tis.

Děkuji moc za radu!

janylu
2. led 2023

Daň z příjmu se platí jednou ročně po podání daňového přiznání. Měsíčně platit nelze. Pravděpodobně si pleteš s ročním zúčtováním daní, které za tebe podává zaměstnavatel. Nastuduj si jaký je mezi tím rozdíl.
Zdá se ti vyplatí paušální daň záleží na tom v jakém oboru budeš podnikat a kolik procent by se ti odečítalo
( 40, 60 80), ale při příjmu 15- 20 tis. a nákladech cca 3 tis. By se ti paušál měl vyplatit.

konidana
2. led 2023

Dan s takovym malym prijmem ti pravdepodobne vyjde nulova. Tak jen zvazit ten opruz s danovym priznanim, nebo zaplatit par tis navic a platit paušální dan. Spis se ti pausalni nevyplati. Je to mesicne radove asi tisícovka navic nad soc.a zdravotni , a pri pausalni dani se toto vsecko plati mesicne v jednom balíku, jsem pochopila.

konidana
Autor odpověď smazal
Zobraz
janylu
2. led 2023

Pochopila jsem, že chceš paušální odečet nákladů, ten by se ti asi vyplatil, ale pokud myslíš paušální daň ve smyslu (soc., zdrav a daň v jednom balíku měsíčně), tak to se ti nevyplatí.
Ale jak píše @konidana, nemusíš podávat DPFO a budeš v klidu.