Další zaměstnání na RD, z čeho se vypočítá 2. mateřská?

mysicka_lb
29. zář 2014

Milé maminky, snad se tu najde někdo, kdo mi poradí. Jsem zaměstnána na dobu neurčitou u jednoho zaměstnavatele (A) a v současné době jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem. U zaměstnavatele mám hlášenou RD 3 roky, rodičovský příspěvek jsem si zatím dala na 2 roky, ale to můžu kdykoli změnit. V budoucnu ještě uvažuju o druhém dítěti. Hledám si při RD práci, jiné zaměstnání než mé původní (B). Mohou nastat dvě možnosti:

1. B by byl jen nějaký přivýdělek, tedy nižší peníze než v A. V A bych byla nadále zaměstnána a omluvena z důvodu RD, dítě by hlídaly babičky. Z jakéo příjmu by se mi pak počítala druhá mateřská, pokud bych na ni nastoupila do tří let věku prvního dítěte? Z původního A, nebo z toho nízkého B? A co když bych to nestihla do tří let, na RD bych si přivydělávala formou B a po ní opět nastoupila do A?

2. B by byl HPP. Pak by musel na rodičovskou dovolenou místo mě nastoupit manžel. Byla bych i nadále omluvená z důvodu RD u svého zaměstnavatele A, nebo bych tam musela ukončit pracovní poměr a vykonávat pouze zaměstnání B? Jak by to bylo s výší druhé mateřvké v tomto případě?

werunkaw123
29. zář 2014

Fuuu hezky napsané 🙂 Takže, nemůžete mít dvě práce na HPP, ze zaměstnání (pokud jste zaměstnaná na HPP) se bude vypočítávat ona případná druhá mateřská, výše RD apod.
Pokud si chcete přivydělávat na RD v práci B tak Vám v tom vůbec nic nebrání pokud máte hlídání 😉 Kdyby jste nestihla do tří let otěhotnět tak by jste po té musela opět nastoupit do práce A či ukončit pracovní poměr.

Pokud by šel na rodičovskou manžel, tak vy nemůžete být v práci "omluvená" z důvodu RD 😉 Už kvůli zdravotnímu a sociálním to by za Vás v dané době nikdo neplatil. Případně by se dalo s domluvou se zaměstnavatelem či, že si budete platit poplatky sama, ale myslím, že by to bylo dost komplikované.

Snad jsem to napsala srozumitelně 🙂

mariii
29. zář 2014

@mysicka_lb Takže situace 1. - Do 4 let věku dítěte se porovnává mateřská, kterou byste měla ze zaměstnání A a B a dostávala byste tu vyšší.
Situace 2. - Na RD můžou být oba rodiče, RP budete samozřejmě pobírat jenom jeden. Klidně můžete zůstat na RD u zaměstnavatele A (samozřejmě pokud nejde o střet zájmů). O mateřské platí to samé jako v situaci 1. Do 4 let se to porovnává, nárok na mateřskou vzniká ze smluv, ze kterých je odváděno nemocenské pojištění,

j.a.n.i
30. zář 2014

@werunkaw123 No, srozumitelně ano, ale špatně:

Jednak mohou být 2 práce na HPP (ono už se hlavně nerozlišuje HPP a VPP, vše je jen PP), ničemu to nebrání (tedy krom účasti na některých grantových projektech, ale to jsou pak konkrétní situace daní zadáním daného projektu).

Klidně mohou být na RD oba dva, nikde není stanoveno, že by to směl být jen jeden.

j.a.n.i
30. zář 2014

@mariii To co píšeš taky není pravda, vždy se porovnává pouze plat v rámci jednoho zaměstnání, nikoliv dvou, tedy pokud se člověk vrátí do zaměstnání A (třeba na zkrácený úvazek), tak se porovnává aktuální plat z A s platem z A, ze kterého se počítala první PPM.

A jinak co se týká výpočtu PPM, pokud by zakladatelka v tom zaměstnání B byla dostatečně dlouho (splnila tam těch 270 dní), tak se ji další PPM může počítat z obou zaměstnání.

mariii
30. zář 2014

@j.a.n.i Aha, takže kdyby byla v A na RD a v B pracovala dejme tomu půl roku před nástupem na MD, tak by dostávala PPM vypočtenou z platu z A, i kdyby plat v B byl vyšší?

j.a.n.i
1. říj 2014

@mariii Jo, přesně tak, ale pokud by v tom B pracovala 9 měsíců, tak by se jí mateřká počítala z A+B 🙂

ivet1987
2. říj 2014

Dotaz holky, kdybych na rodičaku pracovala na půl uvazku u mého zaměstnavatele,tak další mateřská se spočíta jakoby z platu který jsem měla za celý úvazek?

j.a.n.i
2. říj 2014

@ivet1987 Ne, tak by se do 4 let počítala z platu před první PPM a po 4 letech věku předchozího dítka z toho polovičního.

ivet1987
2. říj 2014

@j.a.n.i no jako právě kdybych měla druhé dítě do tří let prvního a pracovala na poloviční, tak se mateřská spočítá normálně teda z prvního platu jo? Kdyby nebylo po třech letech druhé tak zase nastoupím zpět na plný úvazek.