Další miminko, jak je to pak s místem v práci?

verunka0
13. lis 2017

Krásny den maminky snad mi nektera poradíte. Mam syna 6mesicu, momentalne jsem na zacatku rodičovské dovolene kterou jsem si zvolila na 3roky mam ji tedy do roku 2020. Miluju svou praci ve ktere mam smlouvu na dobu neurcitou a zaměstnavatel ted prijal pani na moje misto ktera tam bude ty 3 roky nez se vratim ale.... Moc by jsme si s manželem přáli do budoucna jeste sourozence pro malyho. Rada bych to sfoukla najednou v kuse. Abych se nevracela na rok do prace. Je v tomto pripade zaměstnavatel povinen mi porad drzet me misto. Priklad za rok otehotnim a budu doma misto 3let treba 5let. Děkuji za odpověď. Snad jsem to srozumitelne napsala. Veronika

kameka
13. lis 2017

Dobrý den, ano, já jsem teď na rodičovské s druhou dcerou, plynule jsem přešla z prvního rodičáku na mateřskou a pak opět na rodičák. Smlouvu mám v práci taky na dobu neurčitou, zaměstnavateli jsem to jen oznámila 🙂

verunka0
autor
13. lis 2017

@kameka dekuji to jsem chtěla slyšet 🙂

terezapetrova
13. lis 2017

@verunka0 tak ja jsem přesvědčena, ze tak to neni. Zaměstnavatel neni ze zákona povinen ti držet misto, ze kterého jsi odchazela déle nez 3 roky. Pokavad si te po 3 letech chce držet jako zaměstnance muže ti nabídnout jinou pracovní pozici pokud původní již neni volna. Určitě bych na to nespolehala.

terezapetrova
13. lis 2017

@kameka jsi stále zaměstnanec ale zaměstnavatel ti nemusi držet původní misto

verunka0
autor
13. lis 2017

@terezapetrova to znamena ze po 5letech se vratim do stejneho podniku a zamestnavatel mi musi dat praci ale uz ne treba stejnou?

verunka0
autor
13. lis 2017

Ale museji me nekam upichnout ne? 😀

budilinka
13. lis 2017

@verunka0 Jak pise
@terezapetrova - zaměstnavatel je povinen drzet misto zamestnankyni na rodicovske dovolene pouze do dovrseni 3 let veku ditete, ne dele. I presto, ze spolu uzavreli prac. smlouvu na dobu neurcitou.

verunka0
autor
13. lis 2017

A to se neresi pak nejak individualne na kazde dite zvlast?

terezapetrova
13. lis 2017

@verunka0 muze ti nabidnout jinou pozici ano anebo uz nemusi mit zadnou a dostanes jen vypoved s organizacnich duvodu s nejakym odstupnym coz bude zrejmne pristi rok muj pripad

terezapetrova
13. lis 2017

@verunka0 musí nemusi, nekdy i firma napr zkrachuje /co vime co bude třeba za cca 6 let v Tvem pripade../ tim chci rict stat se to nemusi ale samozrejmne i muze. Nebo z financnich duvodu nerozsiruji zamestnanecky tym. Drzim palce aby ti to dobře dopadlo.

verunka0
autor
13. lis 2017

@terezapetrova tak to je pak na houby. To jsou v nasem state zakony. ☹

terezapetrova
13. lis 2017

@verunka0 ne neresi se to na kazde dite zvlast si predstav, ze by jsi chtěla 6 deti a s kazdym byt 3 roky doma kdyby si byla zamestnavatel cekala by jsi 18 let na toho zamestnance,? Je to jen priklad pro vysvetleni 🙂

verunka0
autor
13. lis 2017

I když svou práci miluju za ten pocit znovu nosit pod srdcem ten uzlicek stesti. Za to mi to stoji. Pro lidi co chteji pracovat se vzdy neco najde.

terezapetrova
13. lis 2017

jen pro doplneni ja jsem taky zamestnanec ne zamestnavatel a az me pristi rok vyrazi protože uz neprijimaji a ja sem ted doma uz přes 6 let pujdu na pracak a budu hledat praci nejlepe na ne cely uvazek, ne přes celou Prahu, za ne minimalni plat zato se dvěma malejma detma, no ti se o me poperou :(

vasinka88
13. lis 2017

https://www.penize.cz/pracovni-pomer/300516-nav...

,,Zaměstnavatel vám musí držet místo do tří let věku dítěte. Když se vám narodí druhé dítě a na jednu rodičovskou plynule navážete další mateřskou (a případně další rodičovskou), platí pro vás i nadále stejný režim a pravidla jako u prvního potomka – zaměstnavatel vám musí místo držet až do tří let dalšího dítěte.´´

vilibalda
13. lis 2017

@verunka0 Zdá se, že v tom holky udělaly trochu zmatek. :-/ Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, zaměstnavatel nezkrachuje, můžeš mít dětí kolik chceš po sobě a stále budeš zaměstnaná (budeš mít mateřskou). Samozřejmě tam jsou nějaké výjimky, ale pokud během rodičovské dovolené porodíš, místo ti drží dál a to je otázka, na kterou ses ptala 😉
Ještě je tam jeden rozdíl, na který tu holky poukazovaly (ale trochu nepřesně). Pokud se vracíš hned po mateřské, musíš dostat zpět svou původní prac. pozici (stejné pracoviště), pokud se vracíš až po rodičovské musí tě zařadit podle smlouvy. Př. Jsi podle smlouvy účetní, po mateřské tě vrátí do oddělení A, po rodičovské tě můžou dát i do oddělení B. Ale neudělají z tebe uklízečku (to ve smlouvě nemáš).
Možná se nevyjadřuju úplně přesně, ale souhlasím s @kameka

kameka
13. lis 2017

Zaměstnavatel mi musí držet místo pokud vím do 3 let nejmladšího dítěte, ne jen jednoho, ale klidně pátého, když ho budu mít. Resp. v době trvání mateřské a rodičovské mi nemůže dát výpověď. Akorát se vždycky musí na všechno písemně upozornit. Po návratu ti musí dát pracovní pozici co odpovídá pracovní smlouvě (nemusí to být stejná, co si měla před tím). Samozřejmě pokud bude chtít dát výpověď, asi se to může uhrát na organizační důvody, nebo zrušení původní pracovní pozice, pak se to řeší asi odstupným, s tím zkušenost nemám..

terezapetrova
13. lis 2017

@vasinka88 mela si kopirovat vice clanku.. hned pod tim je napsane, ze jinymi slovy prave ze zakona po tretim roku misto drzet nemusi. takto jak si to vytrhla je to matouci.

verunka0
autor
13. lis 2017

Děkuji za odpověďi !

kaczorka
13. lis 2017

@verunka0 Podle me je zamestnavatel povinen te zaradit na stejnou pozici kterou mas napsanou v pracovni smlouve kde jsi pracovala a pokud z nejakeho duvodu tato pozice uz neni,tak by te mel zaradit na podobnou pozici.. S druhym ditetem by melo platit to same co u prvniho.. teda doufam ze se nepletu...😉 planuju to totiz udelat stejne jako ty 😉

kameka
13. lis 2017
terezapetrova
13. lis 2017

@vilibalda on ji to místo po trech letech povinnen drzet není..

vilibalda
13. lis 2017

@terezapetrova Pokud máš jen jedno dítě, tak po 3. roku opravdu držet místo nemusí! Pokud ale čerpáš další rodičovskou dovolenou, opět musí místo držet. 😉 vždyť sama píšeš, že ti ho drží (prac. Poměr ti neukončili, i když jsi doma 6 let).

terezapetrova
13. lis 2017

@kameka ano v clanku je to presne tak jak tady piseme to místo co mela před mateřskou povinen drzet není jen se musí drzet druhu práce. Zakladatelka se ptala na to "místo"

terezapetrova
13. lis 2017

@vilibalda místo ne jen druh práce dle smlouvy to mi prislo naprosto logicke. a vůbec se to nevylusuje s tim co mam ja nebo co tady pisu..

kameka
13. lis 2017

@terezapetrova podle mě se ptala na práci jako takovou, ne konkrétní pracovní pozici. Zaměstnavatel se musí držet pracovní smlouvy a na základě toho ti přiřadit pracovní pozici. Ale vyhodit mě nemůže. A není u toho rozdíl, jestli máš dítě jedno, nebo 3, je to pokaždý při návratu do práce.

terezapetrova
13. lis 2017

@kameka kopíruju uvodni příspěvek, který je dle me dost jasny a rekla bych ze tazatelka ma jiz take jasno - zaměstnavatel ted prijal pani na moje misto ktera tam bude ty 3 roky nez se vratim ale.... Moc by jsme si s manželem přáli do budoucna jeste sourozence pro malyho. Rada bych to sfoukla najednou v kuse. Abych se nevracela na rok do prace. Je v tomto pripade zaměstnavatel povinen mi porad drzet me místo - mejte se tady fajn, pro mne je to jiz o nicem 🙂

verunka0
autor
13. lis 2017

Abych upresnila jde mi hlavne o to abych se mela kam vratit.

kameka
13. lis 2017

@terezapetrova já to brala podle toho, že se pak tazatelka ptala, že jí snad musí někde upíchnout, tak jsem myslela, že o konkrétní pozici jí nejde.. takže já myslela práci jako takovou a vy pracovní pozici, tak jsme si nerozuměli, ale jinak se tedy podle mě shodneme, práce ano, pracovní pozice být nemusí. Hezký den přeju 🙂

vilibalda
13. lis 2017

@terezapetrova Souhlasím s @kameka chápu dotaz stejně.

@verunka0 pokud se opravdu ptáš přímo na svoji židli, na které je teď ta paní, tak to ti nikdo neslíbí, že tam pro tebe bude za 3 nebo 5 let. Třeba zaměstnavatel vůbec nebude existovat. Ale pokud ti jde o to, jestli prac. poměr po 3 letech skončí, když budeš mít další dítě, tak automaticky neskončí.