Ahojky, prosím pomoc. Nabízí se mi práce v redakci, jedné velké redakci. Je to práce snů, ale....chtějí to mít jen a pouze na zivnost. To problém ani není, ale jinak vše jako v klasické práci. Musela bych tam být od - do, měla bych pravidelne směny od-do, 5 týdnů dovolené, 3 sick days, dotované občerstvení na pracovišti, firemní automobil, firemní mobil, všechno firemní, ale na živnost. Nezavani to těžkým svarcsystemem? Každopádně nevím, proč taková divná podmínka, když všechno je do puntíku stejný jako v klasickém zaměstnání, jestli chtějí někoho Ken má nějakou dobu, tak aby pak nemuseli platit odstupné, dávat výpovědní lhůtu a nevím co všechno, no nelíbí se mi to. Zase je to práce, kterou hledám roky, a teď by to konečně vyšlo, ale náležet taky nechci. A je divné, že inzerát jim pořád visí na netu.
@sfet Nebrat. Z pozice personalisty - nebrat. Z pozice matky - nebrat. Z pozice budoucí seniorky - nebrat. Z pozice člověka - který měl tu čest s kontrolními orgány - nebrat. Z pozice člověka, který byl poměrně dost nemocný - nebrat. Na více nemám čas, ale kdybych mohla poradit - nebrat. Buď si rozjeď svoje solidní podnikání s dobrým výdělkem a pak je to volba, ale být na schwarzsystém je bití tebe a tvý budoucnosti a za velkého jásotu peněženky tohoto "velmi solidního" zaměstnavatele. A s tou prací snů to taky nebude tak horký. Takhle kecají vždycky každému, aby ho nalákali ☹. Roky praxe.
@drep vždyť to. Živnost verzus zaměstnání je vždy něco za něco. Živnostník třeba musí všechno odvádět sám, daňové přiznání podávat sám, kolik vydělá je na něm, může být těžce za vodou jako i prodělečný, ale je pan svého času, má dovolenou kdy a kolik chce, organizuje si práci, jak se mu líbí. Něco za něco. Tady bych měla má bedrech všechny nevýhody živnosti výš zmíněné, ale výhody žádné,když je do puntíku všechno jako v zaměstnání. Snad jen jistota výdělku, jestli vůbec, to bych pak chtěla mít písemně smluvně ošetřeno, aby bylo co fakturovat. Ale opravdu se mi to přestává líbit.
Pokud bych potřebovala praxi v oboru a nebyla jiná možnost, tak třeba na rok bych to zkusila. Hádám, že velkou nevýhodou na ičo je, že ze dne na den řeknou už nechoďte.
Jako je to prasárna, ale pokud je to tvůj dream job, tak bych to možná na rok riskla a mezitím se trochu porozhlížela i jinde, ale jak většinou někde začneš, tak už se moc nedíváš jinde.
@sigyn ne, takhle to opravdu nefunguje. I když si na IČO uzavíráš s "odběratelem" smlouvu, která má své podmínky. Jak si ich nastavíš je na tobě a druhé straně. Mimochodem, Česko je snad jediná země, kde tento systém nelegální, to jen tak na okraj. ..
@sfet zakladatelko, když se ti to nelíbí, tak to neber. Ale osobně znám x případů, kdy takové vztahy fugnuji dlouhodobě velice dobře. Záleží na solidnosti obou stran. A není to zdaleka jen v médiích. Zbytečně se to tady démonizuje...
Jsem z oboru a jsem pravá osvč a říkám, že na tohle bych jim hodila bobek. A propos, žádná práce ve velkém vydavatelství není práce snů. 😀 Je to strašnej voser. 😀
@zuzineckah Zuzko, když jsem byla mladé a neostřílené koťátko, tak jsem z pozice osvč na tohle kývla Mladé frontě, protože to byl "deam job". A vyjebávali tam se mnou takovým způsobem, že jsem do roka řekla dost. Nešlo to. Výhodou celého toho ročního blbákova bylo, že jsem prostě ozámila, že tam už druhý den nepřijdou a nepřišla jsem. Smlouva o dílo mi to umožňovala.
Jako já mám práci na HPP, ale je to des běs. Není to pravé snů, ale i horší jsou, open Space a tzv.nemocna budova mi škodí, pořádně se mi rozjela astma po 20 letem klidu, jsem věčně nemocná a odnáší to zdraví a psychika, drbarna v práci taky, ženský tam proti sobě intrikují, podkopávají sebevědomí, hazi špínu jedna na druhou, vedení je úplně u zadnice, home Office v nedohlednu a jen pro vyvolené, což já nejsem, a teď dokonce i sezení v zimě, protože energie a setřeni. Je ti zima? Tak se oblikni do 10 svetru a udělej čaj.
@sfet No tak teď budeš mít to samé na švarc.
@fyii Tvoje daňová poradkyně by asi měla jít dělat něco jiného. Samozřejmě, že existuje. A má poměrně přesnou definici. https://www.mpsv.cz/svarcsystem
@sudylichozrout přesně. Je toho plný internet, chtěla jsem dělat 18 hodin týdne pro Alzu produktové popisky, ale chtěli, abych už měla živnost, na kterou bych fakturovala, aby Alza byla jedna z mnohých a nebyl to právě svarcsystem.
@sfet Hoď mi prosím do ZS, o jaké vydavatelství jde. Možná ti budu schopná k tomu říci víc.
@sudylichozrout no to nevím. Open Space tam být nutně nemusí, to uvidím na pohovoru a je tam právě částečná v kanceláři a částečně v terénu, děláno rozhovoru a tak. V té dosavadní celý den sedím na zadku a už mi to pěkně leze krkem. Tam bych to měla pestřejší a různorodé. Asi by tam nebylo i tolik lidí, že by si šli po krku. To zase vybírám, aby to nebylo to samé, jen se změní název firmy.
@sfet Pořád je to švarc, pokud to bude závislá činnost, budeš pracovat na jejich zařízení a pokud se tě bude týkat zaměstnanecký systém povinností a bonusů. Jakou bys měla mít smlouvu?
@sudylichozrout to právě uvidím dnes na osobním pohovoru, co by to bylo. Samozřejmě bych chtěla mít všechno písemně a na smlouvu, žádné nejistoty, už jen ta živnost je jedna velká nejistota.
@sudylichozrout jj, jak říkám, může to dobře fungovat tam, kde jsou solidní obě strany. Já takhle kdysi fungovala 12 let v malém podniku (média) a byly to ty nejlepší časy. Skvělý šéf, skvělý kolektiv, úžasná práce. Na švarc jsme přešli asi po 5 letech, co jsme byli zamci, páč jinak bychom nepřežili. Byla to starost navíc (odvody atd), ale nám se to vyplatilo. Jak říkám, je to o přístupu a o lidech.
@sfet Máš ode mě odpověď v SZ.
@zuzineckah Pozor, ty ale poleteš dohromady dvě věci. To, že švarc existuje, je prostě nepopiratelný fakt a má svou definici danou legislativou. To, že někde může být na švarcu fajn, je věc jiná.
@sudylichozrout ty dvě věci spolu souvisí. Na švarc, který popisuje @sfet pracoval i můj muž, když začínal s advokacii a musel hákovat pár let jako v běžném zaměstnaneckém poměru v jedné nafrněné a známe pražské AK... A ještě s hezkou konkurenční doložkou... Je x profesí, kde švarc běží naplno, byť je oficiálně zakázaný.
Švarcsystém jak prase. Všechno to, co popisuješ, má znaky "závislé práce", takže JE to závislá činnost! Hlavně by mě zajímalo, jak chtějí evidovat a počítat ty "dovolené", když to dovolená vlastně není. Protože ty jim budeš fakturovat odpracovanou dobu.
Jsou profese, kde je to naprosto bezne. Jak to presne vis, kdyz jsi jeste nebyla na pohovoru ani? To me mate, nedoslo tam spise k nejakemu nedorozumeni? S pracovni dobou od-do to vazne nedava smysl. Bezne je to tam, kde se ocekava vlastni silna motivace, fakturace hodin napr. advokacie.
Na druhou stranu, jestli je to prace snu, tak moc nevim, proc by mi to melo tak vadit. Radsi budu delat to co opravdu chci a dobre penize a v dobrych pracovnich podminkach (co se tyce napr. kancelare) nez neco za co mam malo penez a jeste me to nebavi a jedinou vyhodou je, ze mam "klasickou" pracovni smlouvu a jistoty (beztak spise zdanlive)
@zuzineckah A je to špatně. Buď máš být na HPP, nebo máš být jako OSVČ. Ale kombinace obojího bývá pro vykonavatele zakázky šíleně nevýhodná, i kddyž to vypadá na první pohled lákavě. Povinnosti zaměstnance bez jakéhokoliv krytí zákoníkem práce. To je vražedné kombo.
@sudylichozrout Přesně, pak když zaměstnavatel něco poruší, tak je problém s vymahatelností "zaměstnaneckých" práv.
Hlavně je problém s placením nemocenského, drtivá většina OSVČ si nemocenské nehradí, je to dobrovolné a výpočet náhrady při nemoci oproti zaplacenému nemocenskému se ti u OSVŠ moc nevyplatí. Takže většina si to neplatí (výjimkou jsou možná ženský, co plánujou jít na mateřskou) a pak marodíš zadarmo...nedej bože být nemocná dlouhodobdě....
@ninive211 Presne tak. A ono i kdyz si dobrovolnou nemocenskou platis, tak dostanes zaplaceno az po trech tydnech nemoci. Protoze se od te doby odecita ta doba, co normalne plati zamestnavatel. Je to na palici, ale je to tak. Muz mel proto komercni zdr. pojisteni.
@ninive211 můžu se zeptat, jak to chodí s nemocenskou u OSVČ? Kolik se tak platívá a kolik pak reálně dostanou? Já mám dva zaměstnance a jednoho OSVČ a ten teď přišel, že má bolavá záda a že má strach, co bude s rodinou, kdyby lehnul a že by chtěl zaměstnat, ale to já zase nejsem blázen, abych ho zaměstnala, on si obratem lehne, já zaplatím 14 dní nemocenskou a ještě budu bez pracovní síly a on mi tvrdí, že se mu nevyplatí připlácet si nemocenskou..
@dashyyy Platba na nemocenske se u osvc vypocitava z vyse predepsanych zaloh na socko. Pak se to prepocitava nejakym koeficientem, vysledek je, ze kdyz mas minimalni zalohy, platis mesicne cca 150 Kc a dostanes zhruba 3500 kc mesicne. Pak to stoupa s vysi ralnych odvodu, ale ne nejak zavratne. Proto je lepsi komercni pojisteni.
@sfet jo, je. Pokud vím, v žurnalistice je to dost běžný (mám kamaráda, co kvůli tomu odešel z české televize) a je to teda pěkně nechutný. Osvč a někým druhým stanovená pracovní doba? To je snad oxymorón! Jaký přesně výhody to má pro toho zaměstnance?