Ahojky všem.
Od 16.prosince jsem nastoupila na MD, ta mi skončila 29.června.
Od května minulého roku, čili od zjištění těhotenství jsem byla na rizikovém.
Poslala jsem žádost o čerpání řádné dovolené zaměstnavateli, ten schválil a dnes ve výplatním termínu mi přišla částka za dovolenou 977,-.
Chci se zeptat, to je konečná částka? Nebo se to počítá jako, že dovolená byla uplatněna za 29,30.června a nějaký ten zbytek mi přijde v dalším výplatním termínu?
Na mzdovce mi paní nebyla schopna říct, kolik dovolené vlastně mám a nyní už mají dovolenou.
@curliess Děkuji moc za odpověď!!! Přesně tohle jsem potřebovala vědět. Teda, mám tam chybu, dovča byla za 30.cervna. 29.jsem teprve skončila MD. Děkuji ještě jednou, konečně srozumitelné vysvětlení. 🤍🤍
Ať nezakládám další diskuzi hodím dotaz zde.
Prý zároveň s tím, že se dovolená začala počítat na hodiny je novinka spočívající v tom, že už žena, která část roku má RD, už nemá nárok na celou dovolenou.
Navíc prý musím vyčerpat celou dovolenou a na konci roku budu vracet část za neoprávněně vyčerpanou dovolenou.
Můžete někdo odhadnout kolik dní teda budu čerpat a pak vracet? Když jsem na MD od 1.1. a mám 26 dní dovolené.
Docela mě to zaskočilo, protože před pár lety u syna to nebylo, ale na druhou stranu se to dá brát jako bezúročná půjčka🙂
Děkuji
@uzivatelkapetra Kde jsi prosím k téhle informaci přišla? Slyším o tom poprvé, minulý měsíc jsem dávala žádost zaměstnavateli a nic o tom neříkali, tak abych věděla 😀
@uzivatelkapetra Jediná změna je, že se to nepočítá na celé dny, ale zlomkově podle hodin tuším. Jinak ti to musí proplatit normálně.
@veru181 včera mi to vysvětlovala naše účetní
@uzivatelkapetra Já mám pocit, že tam je něco jako že když jsi v tom roce vlastně vůbec žádný počet dní neodpracovala, protože 1.1. už začala mateřská, tak že nevznikne nárok na plný počet dní dovolené, ale nějak se to krátí. Ale proč se to nejdřív celé proplatí a pak zas vrací...?
@uzivatelkapetra za mateřskou nárok na dovolenou máš jako by jsi byla v práci a za rodičovskou už ne. Ale pokud v roce nechybíš déle než 20 pracovních týdnů kvůli nemocenské, tak ti zůstává celá dovolená. Do těch 20 týdnů se nepočítá mateřská a rodičovská. A když presahnes těch 20 týdnů, tak se ta dovolená nějak krátí a to je novější věc. Teď jsem to řešila, ale já se vejdu do dvaceti týdnů, takže jak přesně se to krátí už jsem neřešila. Není to úplně jednoduchý.
Pokud jsi byla do 28. na MD, řádnou dovolenou jsi čerpala 29. a 30. takže ti přišly peníze za dva dny dovolené. Zbytek budeš čerpat v červenci, přijde tedy v dalším vyplatnim terminu