Dobrý den, potřebovala bych se poradit, četla sem tady nějaké diskuse na toto téma ale jsem z toho akorát zmatená. V květnu bych měla nastoupit na MD. Nyní jsem asi 2 týdny na neschopence, doktorka by mě nejraději viděla doma až do porodu, do práce mě už pouštět nechce. Ještě když jsem byla v práci tak jsem se ptala účetní jak je to s čerpáním dovolené za tento rok (2018). Ještě jsem nic nevyčerpala. Říkala mi že mám nárok na dovolenou v plné výši a ze ji můžu vyčerpat buď před nástupem na MD nebo mezi MD a RD a to vlastně formou finanční kompenzace. S ohledem na to ze jsem na PN tak přemýšlím nad tím, že bych ji asi radši vybrala před nástupem na MD, určitě by to bylo finančně výhodnější.. Ale teď zase nevím jestli se do toho čerpání nějak nepromítne ta dlouhodobá neschopenka? Co jsem četla tady v diskuzích tak jsem narazila na nějaky údaj min. 60 odpracovaných dní v roce... Poradíte mi prosím jak to řešit, co je lepší? Jestli zůstat až do nástupu MD na PN nebo si tam mezi to vložit tu dovolenou? Děkuji za rady.
@hojda vzhledem k tomu že PPM se počítá do odpracované doby, tak plný nárok bude mít. Čerpala bych dovolenou až po PPM.
Ze se přidám...Kdyz jsem na materske odno 10.10.2017 do 10.4.2018,mam par dni dovolene jeste za letosek? Za lonsky rok mam jeste par dni,o ty budu zadat pri prechodu na rodicak
@ploutvicka59 za letošek ti naskočí celý letošní nárok 20 nebo 25 jak to máte.
@ploutvicka59 ano 1/12 z dovolene za kazdy odpracovany mesic (resp.za kazdych 21 odpracovanych dni), v Tvem pripade za dobu ppm 😉 ale ted si nejsem jista, zda uz nebudes mit dokonce narok na celou dovolenou v danem roce, ale nejspis ano.
@priefi ale @ploutvicka59 bude mít plný nárok protože do 10. 4. kdy má PPM bude mít odpracováno víc jak 60 dní a to se pak nepočítá na 1/12
Takže jako budu v baliku?😀A ja myslela,ze budu mit dovolenou jen zbytek z loňského roku...
Abych to uvedla na pravou míru...Zitra jdu do prace odevzdat žádost o dovolenou.Od 1.1.2017 do 6.6.2017 jsem vyčerpala pár dni dovolene na rok 2017,od 6.6.do 9.10.jsem byla v PN a 10.10. Jsem nastoupila na MD,ktera bude trvat do 10.4.Máme 25 dní placené dovolené
@ploutvicka59 Jo, takže budeš mít nárok na zbytek loňské a celou letošní, jen si to pohlídej, účetní na to rády "zapomínají" a počítají nárok, jak kdyby pracovní poměr nástupem na RD končil.
I já bych se ráda přidala a zeptala...na mateřskou nastupuju v dubnu, skončí mi letos v září, "odpracuju" tím pádem 60 dní (nárok na dovolenou teda mám), potom si budu vybírat dovolenou (v říjnu) a následně jdu na rodičák. Bude se mi dovolená za tento rok krátit o tu dobu té rodičovské (tzn. říjen,listopad, prosinec)? Protože rodičák se nepočítá do odpracované doby a přijde mi docela nelogické, že když by někdo "odpracoval" jen 60 dní v roce (např. začátek roku), tak by dostal celých 20 (nebo 25) dní.
@iiilinka nebude se ti krátit nárok na řádnou dovolenou.
On ten kun je fkat k necemu dobrej...Tohle sem vubec netusila,zetoho vlastne mi běží dovolena i pri mateřské...
@ploutvicka59 Budeme tvrdě pracovat, tak co bysme nedostali odměnu :D
@iiilinka presne...Jedině chlap si mysli,ze si valime zadky!😀😀
@ploutvicka59 presne tak, budes mit starou + novou... ale jak jsem psala, nejsem si jisty poctem, protoze rd se do dovci nepocita a tim padem i rd muze dovcu redukovat. Po 100 dnech rd by mela zacit redukce a pak po kaudych 21 dnech
@ploutvicka59 chlap a zenske, ktere jeste nemely mimco 😉
Holky, jen hypoteticky. Když se jde z RD na MD, nárok na dovolenou vzniká, pokud se nepletu zase. Ale jak by to bylo, když by MD byla rozdělená na pomezí dvou let (část např. říjen-prosinec a část leden-březen) to by vznikl nárok na celou dovolenou za oba roky, tj 40 nebo 50 dni??
@j.a.n.i ale pokud jsem pochopila spravne otazku, tak rd pak md a zase rd, takze pokud by rd c.1 byla delsi nez 100 dni, tak se krati a totez po 100 dnech i u rd c.2, ne? Anebo tu redukci chapu spatne? Rd se prece nepocita jako odpracovana doba, ale jako prekazka. Budu rada za vysvetleni, ja jsem to totiz tak chapala 😊 Mimochodem, rekla bych, ze asi budes mzdova ucetni, mas hodne dobry prehled 😉
@priefi mám pocit, že pokud jsi “pracující” (= na MD) víc jak 60 dni v roce, tak ke krácení nedochází, takže minimálně za ten druhý rok by měla být dovolená celá. Tak to mám vlastně i teď - MD mi končí v půlce dubna a mám nárok na celou dovolenou. Jen mě zajímal ten “první” rok po RD
@j.a.n.i jen pro ujisteni, je to jen diky tomu, ze novou dovcu vycerpe drive a tim si prodlouzi dobu a nedosahne tak rd 100 dnu? Protoze pak to vazne nechapu. Kdyz odpracujes 60 kal.dnu, mas narok na celou dovolenou, avsak pokud prekazky v praci (coz je RD) presahnou vic jak 100 dni, tak uz dochazi k redukci, ne? (a to same plati i u dpn). Uz z toho zacinam byt jelen. Anebo jde o to, ze se nepocita s rd a pocita se, ze zamestnankyne nastoupi, system ji da celou dovcu, kterou vycerpa a pak nastoupi na rd? Ale to by prece bylo obohacovani na ukor zamestnavatele, ne? Uz v tom fakt mam gulas 😅
@priefi ja si s tímto prave taky nevim rady. Z logiky by mi vyšlo ze se mi dovolená musí krátit pokud RD je delší nez 100 dní. Takto bych mohla mit mateřskou říjen-prosinec (tam je jasny celý nárok na dovolenou) a pak leden-březen. Tim bych splnila 60 “odpracovaných” dnů a mohla si v dubnu vzít zase novych 20 dnů dovolené. Přijde mi postavené na hlavu ze bych si v dubnu mohla vzít celých 20 dnů a zaměstnavatel mi je musí zaplatit i kdyz pro nej v ten rok nehnu ani prstem a navíc v tom roce uplynou zatím jen 4 mesice a ja bych si mohla vyčerpat celých 20 dnů (i jakoze dopředu na zbytek roku). Logičtější mi vychází ze ano,nárok na dovolenou dostanu,ale jen za ty 4 “odpracovane mesice”. Pak mastoupim ma RD a to uz se samozrejme do odpracovane doby nepočíta. No asi budu muset zajít mam OSSZ aby mi to vysvětlili. Takto by to bylo velice výhodné pro ty kteří mají mateřskou na přelomu roku na úkor tech co ji mají v jednom stejnem roce.
@iiilinka staci kdyz se zeptas mzdovky u Tebe v praci, na OSSZ s tim nemaji nic spolecneho. Ale u Tebe jsem si jista, jak to je. Pokud nastupujes v dubnu 2018 na MD (pocita se jako odpracovane obdobi), kterou budes mit do zari, pak vycerpes celou svou dovolenou (pocita se jako odpracovane obdobi) a pak nastoupis na rd do konce roku. Pokud do dubna budes 2018 budes pracovat mas to v suchu, v zari ukoncis md, pak nastoulis na dovcu a az pak na rd v rijnu nebo v listopadu (nevim, ktereho presne nastupujes na MD), Tva RD behem roku 2018 nepresahne 100 pracovnich dnu. Takze se Ti to nijak nekrati. A to, co se odehraje v roce 2019 uz nema vliv, protoze to uz nebudes mit narok a dovcu, budes na RD. A jen pro upresneni, pred dvema lety jsem v dubnu nastupovala na RD a dovcu jsem mela plnou, vybrala jsem si ji behem rijna a listopadu a nic se mi nekratilo.
Dle informaci v predchouim prispevku, ted pises zase trosku jine casove obdobi.
@iiilinka pri nastupu na md v rijnu za predpokladu, ze bys pred tim normalne pracovala, tak to se Ti tvori dovca za rok 2018 (od ledna do zari prace, od rijna do prosince md). Pak, dalsi rok 2019 md od ledna do brezba, to je vic jak 60 kal.dni, takze narok na dovcu za tyto mesice v plne vysi a pak jeste bez redukce 100 prac.dni (melo by to cca pokryt duben, kveten, cerven, cervenec a cast srpna) po 100 prac.dnech by teoreticky melo dojit k prvni redukci 1/12 dovci a kazdych dalsich 21 prac.dni k dalsi redukci, takze cca by se mela dovca za rok 2019 zredukovat o 3 az 4 mesice = 3/12 nebo 4/12 (nevim kolik pracovnich dni maji jednotlive mesice). Avsak jestli jsem pochopila @j.a.n.i dobre, tak tomu tak neni a asi budes.mit narok na celou dovcu v roce.2019... takze to nechapu... asi se mrknu do ZP, teda pokud najdu prislusny paragraf....
Holky a jak je to s dovolenou, pokud nastoupím na mateřskou v říjnu, ale v prosinci mi skončí smlouva? Proplati mi vůbec něco a kdy, po skončení mateřské?
Většinou se čerpá ta dovolené po skončení mateřské, že ti to zaměstnavatel proplatí, ale záleží na tobě. To bys měla peníze z nemocenské teď a pak proplacenou dovolenou. Pokud si vybereš dovolenou, tak nebudeš mít nemocenskou a chce to pohlídat ty odpracované dny, aby ti vznikl nárok na celou dovolenou.