Je tu prosím někdo mzdová účetní? Potřebuju poradit ohledně čerpání dovolené po skončení mateřské - ohledně nároku a krácení dovolené.
@fullera
byla jsem na MD od 16.10.2016-1.5.2017. Předtím jsem byla na RD se starším synem. Dovolenou máme celkem 25 dní. Po skončení MD jsem žádala o čerpání dovolené, účetní mi přiznala jen 19 dní, dovolenou mi krátila, protože jsem byla předtím na RD a měla jsem neodpacovaných více než 100 dnů. Což by mělo být pořádku. Ale podle článků co jsem našla na netu mám nárok i na čerpání dovolené za rok 2017 a to v plné výši 25 dnů, protože jsem byla více než 60 dnů v kalendářním roce na mateřské. Je to tak? Odkazy na články:
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/m...
http://www.podnikatel.cz/clanky/jak-na-cerpani-...
Díky 🙂
Jinak i podle diskuzí tady na koníkovi jsem se dočetla, že pokud někomu MD vycházela na přelom roku, tak jako mě, tak čerpaly dovolenou za oba roky
@dotinka01 Tak na výplatnici by to tak být mohlo, protože ta je vždy jen za konkrétní měsíc a 19 pracovní dní být mohlo (ale nepočítala jsem je tedy). Každopádně se ji ale ozvi, správný nárok za oba roky je těch 29 dní.
A jinak ano, za rok 2016 jen 4 dny, protože na to, aby se to počítalo tím postupem, cos popisovala, tak musí být odpracovaných 60 dní, což od 16.10. do konce roku prostě stihnout nelze a tedy máš nárok pouze na dovolenou za odpracované dny a tam je to 1/12 ročního nároku (tedy u tebe cca 2 dny) za každých 21 dní.
No na mateřskou 30.6. a na rodičovskou to vychází asi k tomu 31.12. nebo tak nějak... 🙂
@kamilka90 Pak budeš mít nárok na skoro celou dovolenou za rok 2017, krácení bude cca 2/12 (nepočítala jsem to přesně, může to vyjít i jen 1/12, ale ty 2 jsou pravděpodobnější), takže pokud máte na rok 25 dnů, tak bys měla mít 21 dnů. A vyčerpat si ji můžeš v návaznosti na PPM, což bude někdy v lednu příštího roku, plus ti tím čerpáním vznikne ještě nárok na cca 2 dny za rok 2018, pokud ti tedy nekončí smlouva dříve.
Mohla bych se také zeptat? 16.7. budu nastupovat na MD, na MD tedy budu i na přelomu roku, naše mzdová mi řekla, že nemám nárok ani na den dovolené pro rok 2018, je to tak správně? 🙂 Děkuji moc ;)
...a ještě po ukončení MD budu čerpat zbývající dovolenou, která bude 13 dní...
Dobrý den, taky bych měla dotaz. Budu v nemocnici s mladším synkem a můj manžel by musel vodit staršího synka do školky, ale pracuje pouze na ranní směny, chodí na 6hodin do práce, ale v tomto případě by chodil na později, kvůli školce, která se otvírá až v 6.15hod. Měl by manžel nárok na nějakou náhradu mzdy? Nemůže si z důvodu směnnosti protáhnout směnu. Paragraf na zdravé dítě nedostane. Předem děkuji za rady.
@martinika Mohl by dostat paragraf "na tebe" že ty nemůžeš pečovat o dítě, a díky tomu on musí o to zdravé. Ale pokud to chápu správně, tak do práce chodit bude, jen bude mít o půl hodiny méně odpracováno. Pokud s tím zaměstnavatel nemá problém a jen bude mít o to menší výplatu, tak to nemá smysl řešit, neb paragrafem by přišel o víc.
Můžu se vetřít s podobným dotazem?
V současné době jsem zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou. V červenci 2017 bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou. Zbývá mi ještě 10 dní dovolené z roku 2016 a celá dovolená (25 dní) za rok 2017.
Můj dotaz zní: Je možné převést dovolenou z roku 2016 ještě do roku 2018, kde mi bude končit PPM a před nástupem na RD budu žádat o proplacení dovolené za rok 2017. Myslím tím, že bych zároveň žádala o proplacení dovolené za rok 2016, 2017 a de facto i 2018 (tam mi vznikne nárok na cca 3 dny). Nebo toto nelze a dovolená za rok 2016 se pokrátí, popř. propadne, neboť jsem si ji v roce 2017 nevybrala.
Holky taky se vtirnu s dotazem 😉 nastup na materskou mam 29.9.2017 a konec 28tydnu 13.4.2018...dotaz tedy zni marodim od 19.4.2017 v praci mame narok na 20dni dovci o kolik se me pokrati a zda dobre picitam mam narok I na celych 20dni dovci za rok 2018??
😉
@dencadenda
Protože teď řeším něco podobného, tak ti zkusím odpovědět na část otázky. Za rok 2018 budeš dle mého názoru mít pouze poměrnou část dovolené, po kterou jsi byla na MD, tj. od 1.1.2018 do 13.4.2018, takže cca 6 dní.
@pataja ja prave vsude ctu,ze pokud mas min 60.dni u zamestavatele a tam se pocita I materska mas narok na celou dovcu..tak ja ti nevim
Studovala jsem to hlavně tady: http://www.suip.cz/otazky-a-odpovedi/pracovnepr...
Zkus se podívat. Ale také jsem tam psala dotaz ještě písemně, abych měla větší jistotu 😀
@dencadenda Za nemoc by se ti to mělo krátit o 1/12, tedy cca o 1,5 dne a za rok 2018 budeš mít nárok na celou, ale je potřeba ji vybrat v návaznosti na konec MD, tedy od 19.4.
Pokusím se poradit... 🙂 Co konkrétně?