Ahoj,mám takové dilema a potřebovala bych radu od někoho kdo je na tom podobně.Dostala jsem nabídku práce což je super,ale má to bohužel svá ale...Je to práce ve výrobě.plat nic moc,ale zase na druhou stranu aspon něco.Problém je pracovní doba,Je to od 10-18,což by znamenalo v devět vycházet a doma být v sedm.Prostě cely den naprosto v háji.žádná reálna možnost si cokoliv zařídit,vyřídit a tak.Mám 17 letou dceru a jsem s ni sama.Ano vím,že je už velká a na svůj věk i poměrně rozumná.ale i tak se mi moc nelíbí představa.že bych ji celý týden nechala takhle uplně bez "dozoru a pomoci"...Je tu některá z vás.která to má stejně? Jak to reálně funguje a jak to zvládáte? Kamarádka mi říká at to zkusím a hledám práci dál.No jo,ale kdy budu chodit po pohovorech.když budu celý den v práci? Fakt nevím co ted s tím.
Nebrala bych. Hrozna pracovni doba. Nestihnes nikde nic, nakup, lekare, knihovnu, proxhazky…
Hele,i kancelarska prace v Praze je bezna od 8:30 do 17:00. V kolik byva doma dcera ze skoly? Chodi pak jeste ven s kamarady? Nepripada mi tak hrozne sejit se v 19 h. Zase bys mela volne vikendy a treba by sla v prubehu casu stridat to i tou ranni smenou.
Dcera je velka a zarizovani se da stihnout rano od 8. Asi lepsi nez nic.
Ja mela sice pruznou prac.dobu, ale s dojizdenim jsem realne odchazela v 6.30 a domu se vracela nejdriv v 17.30, spis pozdeji. A to deti byly na zš, manzel pres tyden pryc.
Já bych to asi vzala a řekla bych, že mám zájem o změnu na těch 5 až 13, pokud se uvolní místo. Třeba to klapne v nějakém rozumném horizontu. Ale nepřijde mi to tak hrozné - právě lékaře, poštu atd člověk do těch 10h stihne, nákupy bych řešila on-line, víkendy volné…
Já dělám od 8:30 do 19 hodin, ale ne od pondělí do pátku. Jednou za 14 dní pracuji i o víkendu. Chlap přijíždí domů z práce v 17:30, takže po škole je kluk sám doma, když jsem v práci. Takhle od pondělí do pátku bych celodenní nedělala, jelikož jsem celý den na nohou a občas jsou i 3 dny v kuse dost.
Takže běžná 8hodinová pracovní směna, jen s posunutým začátkem na 10. hodinu. Hele dost profesí má běžnou pracovní dobu od 9:00 do 17:30 hod každý všední den a rodiče to musí zvládat i při malých dětech, protože provoz je jednosměnný a nikdo jim zkrácený úvazek nedá.
Pokud jsi toho času bez práce, na žádnou živnost, kde bys byla vlastním pánem, kvalifikaci nemáš a současně je region na pracovní nabídky bez třísměnného provozu chudý, pak bych do toho šla, pokud jsi k tomu zdravotně způsobilá. A jak už psala pipi_puncocha, dala bych zaměstnavateli najevo, že máš zájem o tu dřívější směnu. Odejít můžeš vždy...
Hele, co tak pozoruju u manžela v Praze v korporátu... tak spousta lidí (překvapivě i s dětma) si takovou pracovní dobu volí dobrovolně :D Jsou rádi, když se do práce dovalí na 10 (přeci nebudou brzy vstávat) a holt tam pak sedí déle.
Úřady, lékaři apod. se podle mě naopak možná takhle dají zvládnout i lépe (ráno před 9:30 dejme tomu) než když člověk dělá třeba 8 - 16:30, to se nechytáš vůbec.
Ale je to samozřejmě o osobních preferencích - já osobně si nedovedu představit chodit do práce později a být tam déle, raději si ráno přivstanu (ne extrémně)
Já bych to brala. Spoustu věcí stihneš ráno a večer se sejdete doma. Neříkej mi, že si dcera odpoledne nevyrazí s kamarády nebo tak. Velké plus je, že budeš mít volné víkendy a že nebudeš muset dělat na směny, protože to je peklo,které ti totálně rozhází biorytmus. Hele, vyzkoušej to a uvidíš, jak vám to bude vyhovovat. Odejít můžeš vždycky. Od toho je zkušební doba.
Me na tom nejak neprijede nic divneho. Za me je uplne jedno, jestli dorazim domu v pul 6 nebo v 7. Stejnak z odpoledne uz nic nestihnes. S dcerou se uzijete o vikendu a z vecera porad zbyva casu vic nez dost na spolecnou pripravu vecere, jeji konzumaci i popovidani 🙂
Kdyz budes potrebovat neco zaridit (btw. jak casto potrebuje clovek neco opravdu duleziteho zarizovat ze nejakm upravdu musis jit? - lekare nepocitam), ze si to resis rano pred zacatkem, to je casu dost. K tomu uz budes interni a muzes vyhlizet tu druhou smenu, jestli by ti sedla vic. To ze ted nenabizi neznamena, ze nebude volna za 2 mesice, kdyz uz tam budes pracovat, je vetsi sance, ze o tom budes vedet jako prvni.
Přesně, záleží, jestli by to bylo na celý týden nebo jenom někdy, v takovém případě bych to asi vzala, no je to prostě lepší, než nic. Na začátek aspoň něco.
@nimomo Ahoj, záleží, jaká je situace tam, kde bydlíš. Pokud víš, že o další práci nezavadíš, tak bych to vzala.
Co se týče dcery... mám 17ti letou a teda nevím, jak u vás, ale ta moje je 3-4x týdně ve škole na odpoledce, pak přijde domů, dělá věci do školy (studuje umělecký obor) nebo je venku s kámoškami a přes týden se potkáváme večer u jídla (když přijede rozumně dom). A jak Ty píšeš "bez "dozoru a pomoci"" se obejde naprosto v klidu 😀 a je ráda, když je sama doma, což jí v týdnu moc nevyjde, když můj muž (její nevlastní táta) pracuje z domova. Nevím, 17ti letý člověk, za rok dospělý a za sebe brzy odpovědný potřebuje čas pro sebe, svoje zájmy a ne aby mu mother byla za prdelí. Taky jsme spolu byly spolu samy 12 let, ale jak dospívá tak mě potřebuje méně a jsou dny a čas, který si pro sebe vyhradíme a těšíme se na to.
Btw pracovní doba o které píšeš je v Praze naprosto normální i pro kancelářský pozice v korporátu. Prostě tak to je a nejde to jinak. Neváhej a práci vezmi. Lepší než být bez práce.
Úřady, běžné nákupy si jde vyřídit ráno, nákupy ve městě pak asi spíš sobota dopoledne. Myslím, že nebude problém si jednou za čas domluvit ranní směnu, pokud budeš potřebovat, možná že i oni budou občas potřebovat tebe na záskok. Já v tom nevidím problém. Nikdo neříká, že tak musíš pracovat navždy. Lepší jak nic a uvidíš, ony se ti určitě zase otevřou další možnosti, když budeš šikovná. Důležité je, že dceru máš velkou, mám stejně starého syna doma moc nepobude a o mou společnost stojí mnohem méně.
jeste jeden argument me jakozto nocniho cloveka napada. Libi se ti ta prace od 5 rano, ale v kolik realne bys musela vstavat a v kolik tim padem jit spat? Mozna nakonec vic casu stravis s dcerou kdyz budete spolu od 7 do pulnoci nez kdyz budes chodit spat v 9 aby ses vyspala na ranni
@nimomo Záleží jak moc potřebuješ práci. Me by taková pracovní doba vadila,podle me to je ta nejhorší varianta pracovní doby. Jestli,ale jiná možnost není,tak to muzes zkusit a časem třeba najdeš něco lepšího. Jinak co se dcery týká,tak moje by to v tomhle věku zvládla v pohodě. 3x týdně měla trénink, čas trávila se svým klukem, kamaradkama,takže většinou odpoledne nebyla doma.
Ne, me by tahle pracovni doba nevyhovovala, ale ja mam takovou profesi, kde si jednak muzu trochu vybirat a druhak je v ni minimálně flexibilní pracovní doba standardem.
Díky všem za názory.dnes jsem tam byla.Práce by byla od 1.12. a to ještě za předpokladu,že bych úspěšně prošla nějakým zdravotním testem na ruce.Což jsem teda moc nepochopila,ale maji to tak nastavené.Dcera je už velká tak by to problém nebyl.Jen asi jen proto.že jsme samy tak mi to dělalo obavy.A pokud bych musela něco vyřizovat tak jedině si vzit dovolenou nebo si zkusit vyměnit směnu.
V 90% mám podobnou pracovní dobu. Nevadí mi to.
V 17 fakt dozor nepotřebuje.
@95newmommy2020 ale mě nejde o dozor jako takový...je už velká a můžu ji věřit.Vždy jsem pracovala jen na ranní směny a poslední tři roky jsem byla doma.protože jsem se starala o nemocného otce.Bude to pro nás pro obě velká změna.do toho mi před měsicem tatínek umřel..je toho prostě ted nějak moc a proto ty obavy...
Nevzala bych takovou práci. I v případě, kdybych dítě neměla, co zatím nemám. Ale potřebuješ mít čas i pro sebe. A takto z toho dne nemáš aboslutní nic.
Pracuji od 8:30 - 17 (středa 8:30-18) domů přijedu buď v 18 hodin, nebo v 19 hodin. Mám děti 12 a 14 let. Na štěstí manžel pracuje docela rozumně, tak nejsou děti celé bezprizorní. Několikrát jsem přemýšlela o změně, ale mám tu mraky benefitů a nadstandardní plat. Holt společně žijeme rodinný život hlavně o víkend.
Můj muž takhle dělal dřív, dkyž jsme ještě nebyli spolu. Když se vstane dřív, dá se leccos zařídit. Na druhou stranu třeba drobnost v podobě vyzvednutí balíčků.. Zásilkovna apod. je často v obchodech, které otvírají v 10 a zavírají v 17. Můj muž vždycky posílal svojí mámu když to šlo, no.
@nimomo hodně závisí,jak si nastavená…já bych do takovýhle pracovní doby 5 dní v týdnu nešla ani za zlatý prase…myšleno z dlouhodobého hlediska,ne to nezkusit..nehledě na tzv”dospělé dítě”…pro mě by to byl život o ničem,ráno se honit,abych vše do termínu práce stihla a chodit domu večer…kde máš čas na vztahy,koníčky,kamarádky,rodinu,atd??
Dojíždím denně hodinu do práce jen díky tomu,ze pracuju od 5hod,zase to znamená vstávat v 3.40… a rozhodně teda nechodím spát v devět…a to taky není pro každého tohle…mám denně tak volné ješte i část odpoledne a i tak mám pocit,že nestihnu vše,co bych za odpoledne chtěla a denně něco osekávám…zase už jsem stará no a je to znát ten věk😉…před 10lety jsem taky vše zvládala jinak..každá ta mince má dvě strany,jako ve všem…a chápu,že jsou i situace,kdy člověk nemá moc na výběr
Jako hned po práci v 7 večer vařit večeři by se mi teda chtělo. Tuhle práci bych rozhodně nebrala, sice holka je velká, ale..já třeba potřebuji přes den si udělat ještě spousty jiné práce, než celý den být v práci, uvařit, vykoupat a spát..a vše dohánět o víkendu fakt ne.✌️
@nimomo tak u mě by dost záleželo na tom, zda by se jednalo o celý týden, nebo třeba krátký/dlouhý. Pokud bych takhle měla být celý týden.. no hledala bych jinde.