Bývalý zaměstnavatel nevyplatil mzdu

mrs_cuddy
28. čer 2017

Ahoj holky, potřebovala bych prosím radu. Ukončila jsem k 29.5. 2017 pracovní poměr na svou vlastní žádost. Do dnešního dne jsem ale nedostala zápočťák, žádný měsíc (byť jsem několikrát urgovala) jsem nedostala výplatnici, výplata mi chodila vždy se zpožděním (i 8 dní) a až potom co jsem si o ní zažádala. Také nemám vyplacenou dovolenou,kterou jsem nevyčerpala jak v roce 2016 tak ani tento rok. Nyní jsem měla dostat výplatu za květen a ejhle zase nic ( výplaty se dělají 15-20den). Ještě to samozřejmě bylo dělané tak,že se vyplácela část mzdy na účet a část hotově. Je mi jasné,že tu co se vyplácí hotově už asi neuvidím protože mu to nijak nedokážu ale ráda bych dostala aspoň tu na účet. Dostalo mě to poměrně do finančních potíží (neodcházejí splátky atd.) Takže co mám nyní dělat, kam se obrátit. Zaměstnavatel nereaguje. Díky moc

miklovka
28. čer 2017

@mrs_cuddy Kontaktovala bych úřad práce. Myslím, že je nárok na bezplatnou radu od jejich právníka.

editah222
28. čer 2017

@mrs_cuddy na inspektorát práce, tam si na něj došlápnou. Mzdu (tu kterou máte uvednou ve smlouvě) dostat musíte, stejně tak jako proplacenou nevybranou dovolenou. Pracovní smlouvu máte? Nějaké výplatní pásky? Co to bylo za zaměstnavatele? Odváděl za vás vůbec ZP a sociální poj a daňě?

martyina
28. čer 2017

@mrs_cuddy já to řešila také, byla jsem na

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@editah222 smlouvu mám, výpověď též. Mzda mi chodila na účet (tedy ta část) ale to je celé. Víc nemám. Takže ani výplatní pásky. Byl to soukromník, ten co dlá straaašně moc věcí a je nej nej nej na světě. Ani bych se nedivila kdyby to neodváděl.

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@martyina inspektorátu práce? 🙂

yelowangel
28. čer 2017

Máš to urgování písemně? Pokud ne napiš ho znovu, pošli doporučeně a s ověřeným podpisem a kopii a podací lístek si schovej. Pokud nebude reagovat obrať se na právníka nebo podej žalobu. Oni už ho pak soudy proklepnou a donutí zaplatit. Důležitý je abys měla smlouvu, výpověď (kvůli datu kdy odcházíš) a bylo by super kdybyste měli v práci kamery nebo přístupový hesla, otisky apod. protože to všechno dokazuje žes tam chodila a práci vykonávala. Držím pěsti. Jinak koukni třeba sem https://www.vasenaroky.cz/tipy-a-rady/co-delat-...

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@yelowangel spolupracovali jsme s ještě jednou firmou, do které jsem denně docházela. Každý den jsem převzala zboží a potvrdila ho svým podpisem. Takže důkazy,že jsem opravdu pracovala do posledního dne, jsou. Nejhorší je,že se člověk dostane kvůli těmhle lidem do problémů a je to vůbec nezajímá.

yelowangel
28. čer 2017

@mrs_cuddy Teď čtu vaše odpovědi. Obraťte se na živnostenský úřad a rychle si zjistěte jestli za vás platil zdravotní pojištění. To po vás totiž může pojišťovna soudně (exekučně) vymáhat. Takže pokud ne, doplaťte to, podejte na něj žalobu, s požadavkem jednak na vyplacení mzdy a jednak na náhradu zaplacenýho pojistnýho. A samozřejmě ten podnět na živnostenský úřad. Pro jistotu si zavolejte na finanční úřad kam spadá sídlo firmy jestli můžete udělat ještě něco navíc.

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@yelowangel to můžou vymáhat po mě? myslela jsem,že je to věc zaměstnavatele :/

editah222
28. čer 2017

@mrs_cuddy je, ale pokud to on neodvádět a neprokáže se, že jste pro něj opravdu pracovala tak může být problém :(
Já zaměstnancům vždy říkám ať si schovávají výplatní pásky, evidenční listy....

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@editah222 Já jsem bohužel nic nedostala byť jsem to urgovala každý měsíc a proto jsem i odešla. Protože byl pořád problém. Podepsaná výpověď s datem ukončení pracovního poměru je dostačující důkaz,že jsem tam pracovala do toho a toho dne, ne? :/ ach jo, to bude ještě boj

martyina
28. čer 2017

@mrs_cuddy byla jsem na úřadu práce a podávala sem insolvencni řízení. A abych dostala mzdu měli odevzdat mou vyplatnici to neudělali tak jsem dostala tehdy jen nějakou částku a oni z toho nic neměli prostě bordel. Ale vím že to nesmělo být dyl jak za tři měsíce nejak. Vše ti na UP reknou

martyina
28. čer 2017

@mrs_cuddy já byla na našem Úřadu prace a tam šla za nějakou paní a tam vše resila

yelowangel
28. čer 2017

@mrs_cuddy Jo výpověď je důkaz do kdy jste tam pracovala. Boj to bude protože tohle bude pěknej zmetek. Na ten finančák určitě zavolejte skrz odvádění daní, pokud je neodváděl zase to budou chtít po vás. Tam by vás taky měli navést jak dál postupovat ale bojím se že bez právníka nebo zastupující agentury to nepůjde. I když je fakt že jakmile dojde živnostníkům dopis od právníka (návrh na podání žaloby) dost jich má zájem vyrovnat se mimosoudně. Ty výplatnice a evidenční listy důchodovýho pojištění (má posílat/dodávat 1x za rok) jsou chyba určitě je to potřeba probrat s tím právníkem, většinou se odpichujou od toho. Co mzdový výměr ke smlouvě? Máte?

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@yelowangel samozřejmě,že ne. Tak koukám,že se mi vlastně vůbec nevyplatilo tam dělat. Ještě mě to bude spoustu peněz stát. Ale děkuji za radu. Půjdu obvolat ty úřady.

yelowangel
28. čer 2017

@mrs_cuddy Asi to nebude zrovna levná věc ale ve finále by to měl všechno zaplatit ten zaměstnavatel. Daně měl odvádět, pojištění měl platit, pokud si najmete právníka a půjde to přes soud tak v případě že vyhrajete, a já věřím tomu že jo, zase soudní výdaje by měl platit on. Aspoň takhle by to mělo být podle zákona. Ale nejsem právník takže je možný že se v něčem mýlím. Každopádně není na škodu když si všechno pozjišťujete abyste pak nebyla nemile překvapená z dopisu s pruhem.

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@yelowangel ještě otázka: když odváděl daně, neměla jsem mu podepsat ten růžový papír?

miklovka
28. čer 2017

Pokud vás zaměstnavatel přihlásil jako zaměstnance, je vše ok. Neděste se, že byste něco státu dlužila - to je absolutní nesmysl. Pokud zaměstnavatel neodváděl, ale přihlášená jste do zaměstnání byla, budou se dlužné částky vymáhat po něm NE po vás.
Jestli jste přihlášená do zaměstnání si můžete ověřit na příslušné OSSZ. To jestli platí Vám nikdo neřekne.

yelowangel
28. čer 2017

@mrs_cuddy Měla pokud myslíte to Prohlášení poplatníka daně. S tím a s potvrzením z práce o odvedených daních jsem byla na finančním úřadě když mě v práci tzv. "neudělali daně" a protože jsem to zjistila pozdějc než do 31.3. platila jsem 500 jak pokutu. Ale toho prohlášení se vypisuje všechno - manžel, děti, školka, životní pojištění, hypotéka..ono se to naskládalo a prostě mě poslali o 500 míň. Ale nejsem si jistá jestli je to povinný zas mě přijde jako blbost to vyplňovat když člověk manžela ani děti ani to ostatní nemá protože tím pádem žádnou slevu na dani nedostane.
@miklovka Jeee jsem ráda že o tomhle víte víc a že aspoň toho se nemusím bát. To totiž byla moje noční můra že zaměstnavatel nebude odvádět daně a pak to budou chtít po mě.

blahova_andrea
28. čer 2017

@editah222 no ale pokud zajde na pojišťovnu i s pracovní smlouvou, kde je datum od kdy, tak to mají vymáhat po zaměstnavateli, ne? pak rovnou smlouvu od nového zaměstnavatele nebo z úp, že jsi vedená, aby jsi byla krytá i dál.

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@yelowangel manžela,děti, školku. Vše mám :D

editah222
28. čer 2017

@blahova_andrea jasně, pokud má smlouvu a taky ukončení tak to je v pohodě. Ale hodně lidí nemá nic 🙂

blahova_andrea
28. čer 2017

@yelowangel přítel dělala 11 let u bývalého zaměstnavatele a nikdy růžový papír k dani neviděl. a to byl ženatý a měl děti. sice za něj zaměstnavatel vše odváděl, ale to bylo vše. o výplatu se hádal také pravidelně i dva měsíce po splatnosti, dovolená neexistovala, pracovalo se i ve státní svátky a bez příplatků...zaměstnavatelé jsou občas strašný hovada ☹

blahova_andrea
28. čer 2017

@editah222 jak může někdo nemít nic? do každé práce se nastupuje s tím, že se podepíše smlouva. od toho se odvíjí vše ostatní. chápu, že pak někomu nedávají výplatnice, že dělají problémy s výstupními papíry...ale smlouvu má snad každý. teda možná se někomu stane, že se xkrát stěhuje a ztratí ji? 😅 ale to snad není běžná situace, aby se řeklo, že hodně lidí nemá nic 😲

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

@blahova_andrea Tak,tak. Dovolená žádná, od rána jsem seděla v autě, ještě po mě chtěl pracovat přes čas. Dříve jsem to dělala bez řečí ale pak jsem nedostávala výplatu včas. Měla jsem dělat od 9 ale dělala jsem od už od 6ti. Jsem ráda,že tam už nejsem ale přidělalo mi to pěknou řádku problémů.

mrs_cuddy
autor
28. čer 2017

nooo tak mi bylo řečeno,že se musím prokázat hlavně výplatní páskou, smlouva je prý nedostačující důkaz (protože si ji může napsat každý).

editah222
28. čer 2017

@blahova_andrea bohužel je to běžné celkem dost :D Taky jsem tomu nevěřila, ale takových co smlouvu hned vyhodí je hromada. A to nemluvím o těch co ji nikdy ani nedostanou! A jsou tak naivní, že tam několik měsíců pracují za prachy na ruku apod. Netvrdím, že je to hodně časté, ale já se setkávám už jen s lidma, kteří mají problém.

Je dobré si na vše sehnat svědky, protože samotná smlouva není doklad o zaměstnání.

yelowangel
28. čer 2017

@blahova_andrea ty brďo to máte taky blbou zkušenost. Nepochopím takový zaměstnavatele..

jezz1e
28. čer 2017

Zavolejte si na zdravotní pojišťovnu a na sociálku, jestli za vás platil. Nebo té firmě, do které jste jezdila, jestli jim taky nedluží. Nebo jinému zaměstnanci, co taky odešel. Prostě sežeňte si další dva věřitele a podejte insolvenční návrh. Buď vám zaplatí, aby se dostal z insolvence, nebo spadne do konkurzu a vy se můžete přihlásit na úřadu práce, proplatí vám 3 mzdy.

yelowangel
28. čer 2017

@mrs_cuddy Tak partner teď přišel z práce a kdysi řešil něco podobnýho a prej první co tak běžte na inspektorát práce nahlásit to, oni vám dají zápis o tom že jste tam s tím byla a pak s tím běžte na ÚP kvůli zdravotnímu pojištění ať ho za vás platí protože to jsou pálky. Na ÚP zadají pokyn na pojišťovnu jestli pojištění za vás platil, pokud ne tak ho za vás zaplatí a budou to soudně vymáhat po zaměstnavateli. Na tu pojišťovnu si ale radši zajděte taky jenom to nahlásit, oni si to sice předají ale takhle budete mít papír v ruce že o tom tam ví. To co vám dával na ruku jste podepisovala? To by totiž musel mít založený a někam to odvádět. Jinak je to práce na černo. A z toho by měl sakra problémy.