Ahoj 🙂 Jsem od 2.1.2019 na neschopence, minulý rok mám celý odpracovaný, máme normálně 5tydnů dovolené na rok, ve výplatnici, co mi chodí na mail, mám normálně psané 25 dní na tenhle rok, nedávno jsem potratila ve 23tt a mám šestinedělí, doktorka mi nechce přepisovat víkendy na chatu, prý mám ležet v posteli a ne někde výletovat, už mě nebaví sedět doma mezi čtyřmi zdmi takhle na jiné myšlenky fakt nepřijdu takže uvažuji, že bych od června nastoupila do práce a zajímá mě, když v červnu nastoupím jestli budu mít nárok si vybrat dovolenou? Přítel pracuje jinde a mají celozávodní poslední týdne v červenci a první týden v srpnu a my celozávodní nemáme.
Po určitém počtu dní na neschopence se řádná dovolená krátí. Zjistila bych si to přesně a neschopenku ukončila včas. Lékařka vás nemůže nutit držet šestinedělí, pokud k tomu není zdravotní důvod.
Pokud mas prac.dobu normálně týden po-pa (vc.svatku v po-pa), tak za prvních 100 zameskanych dni se Ti krátí dovolena o 1/12 roční vynery, tj o 2 dny pri te vaší. Takze 100 dni ke to někdy okolo 20.kvetna. Takze z hlediska ukončeni PN je to celkem jedno.
Nárok na tu celoroční dovolenou Ti technicky vznikne, az letos 60 dni odpracujes (do te doby 1/12 roční vymery,tj.2 dny za každých 21 odprac.dni, zase svátky v po-pa se počítají jako odprac.). V normální firmě s normalnima nadrizenyma, ktery Ti tu dovolenou schvalují, za předpokladu, ze tam proste nadale pracovat budes, lze očekávat a předpokládat, ze Ti tu dovolenou schvali - samozřejmě dle oboru firmy - cestovní ruch muze mit problem, dle vztahu a zvyklostí na pracovišti, zalezi, jak je zvyk se pres léto prostridat. Domluvila bych si to v předstihu, abych predesla kolizi, pokud je potřeba tohle řešit.
pozor na to, na konci kvetna budete tesne u te hranice 100 dni, nechce se mi to presne pocitat, pokud ji presvihnete tak vam budou kratit 1/12 dovolene
Nechci kecat, ale nemáš náhodou nárok na MD?
@j.a.n.i já právě našla od 22.tt
6. MATEŘSKÁ A RODIČOVSKÁ DOVOLENÁ, PENĚŽITÁ POMOC V MATEŘSTVÍ, RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK
Mateřská dovolená
Zákon č. 262/2006 Sb. (zákoník práce) v § 195 odst. 5: Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena (§ 198 odst. 2) před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu. Toto ustanovení se vztahuje i na porod mrtvého dítěte, ostatně to uvádí i odst. 4 téhož paragrafu. Jestliže matka nastupuje MD 8 týdnů před plánovaným termínem porodu, končí tato 6 týdnů po porodu mrtvého dítěte. Jestliže matka nastupuje MD 6 týdnů před plánovaným termínem porodu, čerpá MD ještě 8 týdnů po porodu. Jestliže nastal předčasný porod (od cca 22. tt), má matka mrtvě narozeného dítěte právo čerpat MD v délce 14. týdnů od porodu. Jestliže dítě zemře až později, ale stále v době, kdy matka čerpá MD (mateřská dovolená přísluší matce v délce 28 týdnů), přísluší jí MD ještě po dobu 2 týdnů od smrti dítěte, viz následující odstavec. Po dobu čerpání mateřské dovolené náleží matce (nebo otci, tomu však nejdříve od 7. týdne po porodu dítěte) nárok na výplatu na příjmech závislé dávky z nemocenského pojištění – peněžité pomoci v mateřství (PPM). Formulář vydává a potvrzuje ošetřující lékař (gynekolog), odevzdává se zaměstnavateli, v příp. OSVČ pak pobočce OSSZ.
nárok na dovolenou vzniká po odpracování 60ti směn v kalendářním roce - pak vznikne plnej nárok, kterej se ale krátí o nescopenku, případně když ukončíš pracovní poměr dřív. Pokud zaměstnanec neodpracuje 60směn, má nárok na 1/12 dovolené za každých 21 odpracovaných směn (8ky)...
A teď česky 🙂
Nemám tu pracovní kalendář a jsem líná to počítat přesně, tak budu odhadovat, ju? 🙂
Pokud bys nastoupila 1.6, tak ti po 21 směnách vzniká nárok na 1/12 dovolené. Po 60ti směnách (tedy cca. od 1.9) pak nárok na celou dovolenou, ale tu ti pokrátí o neschopenku. Za prvních 100 směn o 1/12, za kazdých dalších 21 směn o další 1/12. Odhadem tedy by ti od 1.9 vznikl nárok na 21 dní dovolené za rok 2019. Tu by sis ale mohla vybrat až od září. Pokud bys odpracovala celý červen, tak by ti měl nárok připadnout na 2 dny dovolené v červenci, pokud bys pracovala červen i červenec, tak na 4 dny v srpnu.
Jestli máš ale solidního zaměstnavatele, tak by ti mohl dát dovolenou vybrat normálně i v tom červenci/srpnu - protože kdybys měla vybírat 21 dní od září, tak bys měla asi pak problém to stihnout. Určitě by se šlo případně nějak domluvit na neplaceném volnu 🙂 Pokud zaměstnavatel solidní není... To je pak jiná kapitola...
(Nezaručuju přesnost výpočtů, za posledních 5 dní sem naspala tak 15 hodin a jsem trošku grogy, ale tuhle část ZP bych měla bejt schopná recitovat i ze spaní)
@netopejr je to přesně tak 🙂 ty 12ky jsou ošemetný, ale počítaj se jako by to byli 8ky po-pá pro tyhle účely...
@anetka1701 Moc děkuji za vysvětlení. 🙂 Uvidím po domluvě s nimi.
@giggi92 No, co na to odpovědět, cerpani dovolené určuje zaměstnavatel, takže nárok na dovolenou v konkrétním termínu nema nikdo, krom vyjimek s nedocerpanou starou dovolenou.