Benefity na mateřské. Poradíte, prosím?

3. bře 2021

Ahoj holky, najde se tu nějaká nejlépe právnička, která se vyzná v pracovním právu či co to upravuje? V práci máme jako benefit flexi body, nově sick days a za loňský rok teď dávají covid benefit. Jsem podruhé na mateřské od října 2020 a na HR mi řekli, že na flexi body mám nárok pouze při první mateřské a na zbytek vůbec. Teď jsem četla nějaký článek, že firmy musí benefity poskytovat všem zaměstnancům a nesmí nikoho diskriminovat ani ženy na mateřské, protože v té době jsou normálními zaměstnanci, v tom smyslu se vyjádřil i Evropský soud pro lidská práva. Zajímalo by mě, jestli to tak skutečně je a mám tedy právo na polovinu flexi bodů (ty se u nás připisují v říjnu na rok), poměrnou část covid bonusu a určitou část sick days? V případě, že ano, tak jak to podat v práci... ?
Moc děkuji

j.a.n.i
3. bře 2021

No, stačí, když to podmíní počtem skutečně odpracovaných směn a nikoho nediskriminují... A jinak by mě fakt zajímalo, jak bych chtěla na mateřské čerpat sick days

janulkaz
3. bře 2021

Koukni se do Kolektivky nebo pravidel spolecnosti, ale jeste jsem neslysela, ze by se obecne neco poskytovalo v dobe materske, kdyz ses v mimoevidencnim stavu..to by bylo velmi stedre..

makovice88
3. bře 2021

@j.a.n.i Ona ale nepise, ze by chtela sick days, ale flexi body a ja ji chapu.
U nas je benefit karta, ktera se pri materske a rodicaku nenabiji. Bylo by to fajn, jde to uplatnit treba v lekarnach. Ale osobne by me ani nenapadlo si delat zle a zkouset si to vydupat 😁

terezz29
3. bře 2021

Nejsi normalni zamestnanec. Jsi na materske a zamestnavatel te tak i vede v evidenci.

makovice88
3. bře 2021

@j.a.n.i Aha, uz to ctu, pomernou cast sick days 🤔 V tom pripade mysli asi proplatit?

nika110818
3. bře 2021

Ahoj, dle judikatury Evropskeho soudu by i zamestnankyne na materske meli dostavat benefity, ktere nejsou vazane na vykon prace nebo splneni nejakych specialnich podminek, jejichz splneni lze pozadovat jen pri vykonu prace, napr. pocet odpracovych dni nebo nejake konkretni vysledky.

autor
3. bře 2021

@j.a.n.i blbě, ale jde o to, že nám na ty sick days převedli týden dovolené, takže jsem přišla o týden čerpání....

autor
3. bře 2021

@terezz29 jsem normální zaměstnanec v “pracovní neschopnosti”, není žádný důvod takového zaměstnance jakkoliv diskriminovat

autor
3. bře 2021

@nika110818 a to my vázané na nic nemáme, kromě možná toho Covid bonusu, tak bych i pochopila, že mi ho nedají

autor
3. bře 2021

@makovice88 hlavně u první mateřské mi je dali, u druhé už prý ne, ale důvod k tomu by mě zajímal...
jasně no, dupat nebudu, to by pro mě mohlo skončit hůř než kdybych dostala ty benefity... proto jsem se spíš ptala, jak to podat, nějak diplomaticky. Štve mě, že při změně týdnu dovolené na sick days jaksi zapomněli (možná účelově) na matky na mateřské. Hrozně se prsí, jak jsou “mateřská-friendly”, ale já to moc nepociťuju. Navíc pořád chodí maily, jak náš business nebyl Covidem zasažen a že jsme nad plánem....

autor
3. bře 2021

@janulkaz kamarád má v interních předpisech, že veškeré benefity dostávají i matky na mateřské včetně stravenek či služebních aut.

journals
3. bře 2021

Podle toho co pises jsou teda “materska-friendly” vic nez dost a priznali ti i to co spolecnosti v 99% v takovem pripade nepriznavaji
Stravenky na materske? Jako vazne? 😀🤦🏻‍♀️

autor
3. bře 2021

@journals co mi přiznali? Flexi body při první mateřské? Nic víc
Stravenky jsou ve firmě kamaráda, nikoliv mojí

makovice88
3. bře 2021

Tak bych se zeptala proste. Nijak utocne, jen proc uz je nedostavas? Na tom nevidim nic spatneho, kdyz se zeptas slusne, tak si to tam urcite nepohnojis 😉
Jako ja te chapu, kazdy benefit je super. U nas se to vaze primo na odpracovane dny.

autor
3. bře 2021

Tak mám spíš pocit, že vypadám jak vyžírka, co se chce napakovat na chudákovi malé firmičce, která jen tak tak přežívá v době covidu. Je to obrovská nadnárodní firma, která, jak už jsem psala, je v době covidu nad plánem a opravdu netrpí. Zatím mám pocit, že jsem víc firmě dala já než by mi pak vracela. Když neměli lidi v sezóně a volali mi, tak jsem s 3-měsíčním miminem pracovala po nocích, abych jim pomohla. Když jsem pak chtěla pracovat já, neměli pro mě práci (ačkoliv kolegové říkali, že práce je víc než dost a nestíhají). Když jsem se chtěla vrátit na půl úvazku, tak mě nechali zapsat dítě do soukromé školky a zaplatit školkovné a vzápětí volali, že covid a není práce (taky nebyla pravda, jen nabrali juniory a já jsem pro ně byla drahá pracovní síla). Před mateřskou jsem tam nadělala rozhodně víc přesčasů než uvedených 150h v pracovní smlouvě, a to bez jakékoliv finanční náhrady či náhradního volna. Takže opravdu nemám pocit, že bych je flexi bodama a týdnem dovolené chtěla obrat či dostat na buben. To jen k tónům příspěvků, aspoň to z nich totiž cítím

nika110818
3. bře 2021

Navic jestli pri prvni materske to davaji a pri druhe uz, nema takovy pristup oporu v zakone ani judikature. Touto otazkou jsme se zabyvala intenzivne, jelikoz jsem tyto procesy zavadela u klienta a rozhodne na materske nejde maminku o benefity obrat. Za tech podminek jak jsem psala.

j.a.n.i
3. bře 2021

@makovice88 Psala, ze by chtela i sick days...

gramar
3. bře 2021

@nika110818 No a není to dáno tím, že před první mateřskou nějakou dobu v roce např. pracovala (navíc tedy bude i velký rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou, si myslím) a tedy jí dali benefity za celý rok, přesto že část byla mimo, zatím co před druhou nepracovala a tedy jí žádný nárok nevznikl, krom tedy zákonné dovolené...?
Jinak sick days se neproplácí, ten se buď vyčerpá, nebo propadá, ani se nepřevádí do dalšího roku jako dovolené, ne? A pokud zaměstnavatel dodržel smluvenou, či minimální dovolenou (což je tedy teď od nového roku zase trochu jinak, ale to je asi teď jedno) a sick days je bonus navíc, tak nic neporušuje a ty jako nepracující na to prostě nárok nemáš...
A ty stravenky, na ty nárok máš (pokud to máš uvedeno ve smlouvě), ale za odpracovaný den, ne za den kdy jsi na mateřské/rodičovské... Jako kdyby firma dávala ještě na mateřské stravči za nic, tak bych si před nástupem na mateřskou našla ještě jeden úvazek a měla bych hned prachy k dobru 😂

Mimochodem zaměstnavatel není charita, vloží do tebe jen tolik aby se mu to vyplatilo a vrátilo, ty jsi momentálně pro zaměstnavatele "překážka" a nemá tedy důvod a myslím že ani právní povinnost tě "dotovat" firemním benefitem... A je úplně jedno jestli je to živnostník z horní dolní, nebo korporát (u toho živnostníka máš víc šancí...)

autor
3. bře 2021

@gramar dostala jsem flexi body za celý následující půlrok, s odpracovanou dobou to nesouviselo.
Já ale po zaměstnavateli nechci, aby mě dotoval a byl charita, jde mi o právní výklad.
Stravenky nemáme, píšu to už podruhé, to jsem psala jen pro zajímavost, jak to má jiný korporát.
Jde o to, že bonus navíc by neměl být diskriminační

jelenice_zavodnice
3. bře 2021

U první mateřské jsem měla ještě nárok na benefity, u druhé již nikoliv. Zaměstnavatel změnil směrnici, která neodporuje zákoníku práce. Takže žádná diskriminace.
Pokud máš možnost, nech si zaslat směrnici, kde jsou uvedené i podmínky čerpání benefitů.

journals
3. bře 2021

Tak asi uplne jednoduse. Podivej se do smlouvy, res to s HR. Tady to nevyresis a tezko nekdo bude radit, kdyz drtiva vetsina podniku takovy pristup nema. A to myslim i ty obrovske.
Vim, ze jsi stravenky zminovala u kamarada, stejne tak auto, ale ja porad nechapu ten ublizeny pocit. Jedna otazka je, jestli to kamarad opravdu vi, druha vec je ta, ze vetsinou je to opravdu podmineno treba temi odpracovanymi dny, delkou pomeru atd. Proste to treba ani neni narokove pro vsechny.

gramar
3. bře 2021

Jenže z podstaty věci je bonus pro zaměstnance co pracují a když nepracuješ tak je logické, že tedy na daný bonus nemáš nárok (je to něco za něco vykonáváš práci a hodnoty pro společnost a ona na oplátku platí a snaží se tě motivovat a zpříjemnit ti to). Když si to otočíš tak pro zaměstnavatele je diskriminující že mu odejdeš na mateřskou, musí si za tebe najít náhradu a dát jí ty bonusy aby tam zůstala... Navíc spoustu firme ti u první mateřské dá spoustu benefitů aby tě motivovala k co nejrychlejšímu návratu, ale tato snaha u druhého dítěte opadává, už jen proto že vědí...

Ruku na srdce asi by mě nenapadlo něco vyžadovat v takovém případě, něco jiného by bylo kdybych tam pracovala např. na dohodu a byla bych krácená, tam už bych se asi ptala...

majena39
3. bře 2021

U nás dávají zaměstnankynim na mateřské dovolené příspěvek z FKSP. Sick day ne. Ten si podle kolektivní smlouvy můžeme vybírat místo práce a když v práci nejsem, tak nemůžu mit Sick day... 🙂 Ale neříkám ze to FKSP mě nepotěšilo. Jak to bude u druhého dítěte nevím, ale teď u prvního mi kartu normálně naplnili sami od sebe když posílali všem zaměstnancům.

janulkaz
3. bře 2021

Ty jo, tak to by me fakt zajimalo, co je to za firmu a hlavne teda, jak muzou davat stravenky, protoze ty jsou preci za odpracovanou smenu/hodiny, coz mi s materskou nejak nejde dohromady..?

hezz17
3. bře 2021

My dostáváme fokus pasy a na mateřské, rodicaku ve stejne vysi jako pracujici.

makovice88
3. bře 2021

@janulkaz Ty jo, kolik by to asi bylo stravenek za ty nikdy nekoncici smeny a prescasy, co na materske jsou? 😂😁😂

hezz17
3. bře 2021

A rozhodně si nemyslim, ze tady rozmazlene fnukas. Vsechny co tu pisou, ze si nezaslouzis, když nepracujes.... by prskaly uplne stejne. Jak pisu vys, mi fksp dostáváme jak na rodicaku, tak materske, u 1., 5., 8.ditete.

j.a.n.i
3. bře 2021

@hezz17 My ho treba nedostavame vubec a pro všechny ostatní bonusy je potreba mit odpracovany urcity pocet smen. Jediny bonus, ktery byl i mazerske byl pripevek na penzijko.

leneee
3. bře 2021

Jak to popisujete, tak mate podobny styl firmy jako jsem mela ja. Nadnarodni korporat, co se tvari, jak moc mu zalezi na maminkach, ktere na MD odesly. Opak je pravdou-jste jim uplne fuk. Nezmuzete vubec nic. Vase predchozi praxe i nasazeni zda se vubec neni doceneno. Tady moc zalezi na vasem sefovi. Napriklad ten muj byl odjakziva kokot-uplne stejne jako u vas, slibil praci,strasne to spechalo, takze me dite slo v pulce roku do soukr. skolky, prace byla odvolana, platili jsme penale za skolu, protoze bez druheho platu jsme si ji dovolit nemohli. Moje story je mnohem delsi, skoncila ukoncenim pracovniho pomeru v te firme po rodicaku a odstupnym a i pravnicka, se kterou jsem vse konzultovala mi rekla, ze jednani tehle firem je na hrane. Takze doporucuji zkuste to, ale necekejte nic. Tyhle firmy v tom umi chodit a ubijou vas pravnimi terminy.

mirilis
4. bře 2021

Já si to teď zařizovala. Mám nárok na dovolenou, dají mi flexipass, a dokonce i to sick days , co u nás je tři dny proplatí. Minulý měsíc jsme všechno sepsali. A doma jsem teď se třetím dítětem