Během RD budu považována za OSVČ hlavní nebo vedlejší?

pavlinka_zetko
30. zář 2015

Prosím o radu. Pokud si prodloužím rodičovský příspěvek na čtyři roky a dcera půjde od tří let do školky (celodenní docházka), budu považována za OSVČ hlavní nebo vedlejší? Bude to stejné u ČSSZ a ZP?
Děkuju.

j.a.n.i
1. říj 2015

Vedlejší pro obojí.

pavlinka_zetko
autor
1. říj 2015

Určitě i pro zdrávku? Tu sociálku jsem vyčetla, ale na zdrávce mi právě řekli, že bych musela mít hlavní. Nicméně jejich argumenty se mi nezdají. Koukám do poučení k přehledu a bod 9A kde jsou osoby, za které je plátcem pojistného stát odkazuje na zákon 48/1997 Sb, §7 pís 1c kde je uvedeno příjemce rodičovského příspěvku. Což bych splňovala, ale paní mi tvrvdila, že to se týká pouze příspěvku do dítě nad tři roky a mně by se týkal bod ve výkazu 9F, kam bych se ale nevešla, protože tam bych musela dávat malou do školky jen na čtyři hodiny... Díky.
@j.a.n.i

pavlinka_zetko
autor
1. říj 2015

@j.a.n.i Tak teď jsem z toho tatar, protože jsem byla přesvědčená, že rodičák do čtyř let můžu čerpat, ikdyž bude dítě na celý den ve školce, ale když si čtu zákon o státní sociální podpoře, tak už mám dojem, že ani ten rodičák bych mít nemohla...

blanka.k
1. říj 2015

@pavlinka_zetko i pro zdrav.pojišťovnu, stačí pobírat RP 🙂 taky jsem kvůli pojistnému prodloužila na 4 roky.... jen mi nikdo neřekl, že když nejsem klas.zaměstnaná, tak musím platit zálohy dle předchozího roku (takže fakt "pár" korun), což u tebe nebude, když budeš 1.rok OSVČ 😉 Až jsem se šla na 4.anrozky malého nahlásit jako na hlavní činnost, tak jsem se divila,co tam dlužím 😅

blanka.k
1. říj 2015

@pavlinka_zetko dítě od 2 let můžeš mít ve školce jak chceš, klidně celý den, stačí pobírat RP a jsi vedena jako vedlejší činnost 😉

pavlinka_zetko
autor
1. říj 2015

@blanka.k Tak dobrý, dítě starší dvou let do školky už jsem našla. Paragraf 30 odst 3 písmeno e poslední věta, takže cajk. Ale ta ženská na zdravotní pojišťovně mi vytrvale tvrdí, že se příjemce rodičovského příspěvku bere jen do tří let věku dítěte.
Jdu tam zavolat znova a vyptat se na konkrétní paragraf, kterým to hodlá obhajovat.

j.a.n.i
1. říj 2015

@pavlinka_zetko Kašlala bych na nějaké volání, prostě tam dolož papír o rodičáku, zaškrtni příslušnou kolonku, odevzdej či pošli a dál se s nimi nebav, stejně to bude zpracovávat někdo jiný, než kdo ti bere telefon.

blanka.k
1. říj 2015

@pavlinka_zetko A ŽL už máš nebo budeš teprve dělat?

pavlinka_zetko
autor
1. říj 2015

@blanka.k živnosťák mám už pět šest let. Teď jen plánuju, co bude, až malá půjde do školky. Což teda bude v září, v srpnu jí budou tři. Teď pracuju cca 30 hodin za měsíc, když by byla ve školce, určitě bych zvládla víc, ale zase taková super suma, abych z toho chtěla platit minimální pojistné na zdrávce i na socce by to nebyla.
Naštěstí na jiné pojišťovně usoudili, že i na té zdrávce by pro mě minimální vyměřovák neplatil. Ale taky teda až na podruhé, poprvé mi řekla, že se do toho Fka nevejdu, když bude celý den ve školce, ale kdydž jsem jí řekla, že se vejdu do toho bodu A tak se odmlčela a pak usoudila, že teda jo. Ach jo. Strašně mě tenhle přístup štve. Proč ty lidi sakra dělají práci, které nerozumí. Já jsem účetní, v předpisech se jakžtakž orientuju, ale co má dělat třeba kadeřnice nebo zedník, který se na ně prostě spolehnou?