Během PN v těhotenství skončí prac. poměr na dobu určitou

martinahost
7. kvě 2014

Ahoj, s manželem chceme v nejbližší době miminko, tak by jsem se chtěla zeptat že kdyby jsem byla těhotná a šla na neschopenku, ale v době neschopenky mi skončí pracovní poměr na dobu určitou, nezaniká tím i neschopenka, anebo budu normálně dál na neschopence a je pravda že mužu být na neschopence až do konce šestinedelí, kdyby jsem neměla nárok na PPM? A ještě jedna otázka, když mi skončí ten pracovní poměr v době neschopenky, kto za mě potom bude platit ZP a musím se někde hlásit?

martinahost
autor
7. kvě 2014

A ještě se zeptám, co je tá ochranná lhuta 180 dní po skončení pracovního poměru, aby jsem měla nárok na PPM, počíta se do toho i zkušební doba 3 měsíce? Protože vím, že když pracovní poměr trvá mín než 180 dní, tolik dní potom je ochranná lhuta. napr když pracovní poměr trvá 150 dní, tak 150 dní potom mám tu ochranní lhutu ne? ale nevím jestli se do toho počíta i zkušební doba...

j.a.n.i
8. kvě 2014

@martinahost Trvá při zkušební době pracovní poměr? 😉

toga25
10. kvě 2014

Ahojky, já jsem taky na neschopence a během ní mi taky skončila pracovní smlouva - taky na určito. Nemocenská mi trvá až do nástupu na PPM i když fyzicky zaměstnaná na smlouvu už nikde nejsem.
Na PPM nárok mám ptž jsem byla za poslední 2 roky pojištěna těch 270 dnů a od skončení pracovní smlouvy do nástupu na mateřskou se vlezu právě do té ochranné lhůty 180 dní. Zkušebka se taky započítává, je to prostě určitá doba pracovního poměru, kdy tě zaměstnavatel zkouší 😀 Ale pracovní smlouvu máš podepsanou, takže ty 3 měsíce jsou součástí 🙂
Co se zdravotního pojištění týče, bylo mi řečeno, že by to měla platit za mě Okresní správa sociálního zabezpečení, i když nejsem zaměstnaná, na neschopence jsem ale pořád 🙂 Ale radši si ještě zajdu na pojišťovnu.
Hlášena být nikde myslím nemusíš, prostě pak z neschopenky přejdeš na mateřskou a pak z ní po myslím 28 týdnech na rodičák.
Tak snad jsem to napsala správně a trochu ti pomohla 🙂