Ahoj holky, mám dotaz - snad najdu někoho, kdo mi může alespoň trochu objasnit situaci. Bylo mi sděleno, že můj zaměstnavatel končí činnost v ČR (vyhlásil bankrot, ale ještě jednu pobočku má v UK). Já jsem v současné době zaměstnancem na rodičovské dovolené, která mi končí až v roce 2014. Ke kterému datu dostávám výpověď? A mám nárok na odstupné, případně jak ho vymáhat? Díky!
@lucyje.k bohužel, zrovna na rušení zaměstnavatele se zákaz výpovědi nevztahuje:
§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
...
§ 53
(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
...
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,
§ 54
Zákaz výpovědi podle § 53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci
a) pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b); to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána,
Na odstupné máš nárok, podle §67 se to počítá podle doby trvání zaměstnaneckého poměru:
§ 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně
a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok,
b) dvojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky,
c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky,
d) součtu trojnásobku jeho průměrného výdělku a částek uvedených v písmenech a) až c), jestliže dochází k rozvázání pracovního poměru v době, kdy se na zaměstnance vztahuje v kontu pracovní doby postup podle § 86 odst. 4.
Za dobu trvání pracovního poměru se považuje i doba trvání předchozího pracovního poměru u téhož zaměstnavatele, pokud doba od jeho skončení do vzniku následujícího pracovního poměru nepřesáhla dobu 6 měsíců.
Vzhledem k tomu, že jsi na rodičovské dovolené, tak po tobě budou nejspíš chtít podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. Tam si můžeš podmínky diktovat ty, tedy včetně toho, že to odstupné bude třeba o jeden plat vyšší, než kolik uvádí zákon. Nepodepisuj nic, dokud si to pořádně doma nepřečteš, ideálně s nějakým právníkem nebo personalistou. Ono obecně, nepodepisuj nic, dokud si to pořádně nepřečteš.
a když na to odstupné nemá tak není nic, že. Myslím, že mě to taky čeká.
Holky, ono už je to totiž delší dobu, co to ukončili a nikdo se neozývá:-/
já myslím, že lze dostat výpověď i na mateřské nebo rodičovské dovolené v případě krachu zaměstnavatele a myslím, že to bude k datu ukončení jeho činnosti (tedy i v průběhu rodičovské☹ , ale měla bys mít nárok normálně na 3 platy odstupného