Ahoj holky, po dlouhé se ozývám, jelikož si fakt nevím rady a účetní popravdě taky moc ne :D Jde o to, Rodičovská dovolená mi již skončila, nyni jsem na ÚP, ze kterého se ale budu odhlašovat, jelikož jsem podepsala DPP - ta je do částky 10tis, ale!!! Teď se mi naskytla práce nová za mnohem vyšší peníze a nabízí mi vyplácení autorského honoráře a má otázka zní.... jelikož máme ještě 2 roky insolvenci, jak je to s hrazením odvodů? Chtěla jsem se nahlásit jako osoba pečující o dítě, ale tam jsou příjmy taktéž pouze do nějaké výši... mám tedy zůstat u honoráře a odvody se poté platí jak? Dokáže tu někdo prosím poradit? 🙂 děkuji!!!
Ted tedy i čtu, že se platí daň... tu musím platit já u příslušné instituce nebo firma, pro kterou dělám?
@zorrinka Promiň, neumím číst, já to četla tak, že ten autorský honorář bude do 10 tis. měsíčně a ještě jen za příspěvky do médií, pak platí co jsem psala a platila by se z toho 15% daň. Ale pokud budeš nad ten limit, nebo je to za něco jiného, tak je to s odvodama stejné, jako kdybys podnikala na ŽL, jen ten ŽL k tomu nepotřebuješ, ale z hlediska odvodů platíš jak sociální, tak zdravotní, buď to minimální pro hlavní činnost nebo dle příjmu. Dobře je to popsané na jakpodnikat.cz
myslím, že budeš platit soc a zdrav... ted je to min kolem 2000,- a daň budeš platit po ročním zůčtování z příjmu který doložíš a od toho se ti pak bude zase odvíjet částka na soc a zdrav.
Holky všem Vám moc děkuji! Nakonec jsme to vymysleli dvojí fakturaci, aby to bylo do částky 10tis, ještě jednou všem děkuji!!!
Odvodama myslíš srážky na oddlužení nebo sociálku a zdravotku?