Asistentka - živnost - Švarcsystém. Jak to vidíte vy?

sfet
14. únor 2023

Ahojte, tak jsem tady zase. Včera jsem byla na pohovoru v Praze na pozici Asistentky do nejmenované finanční společnosti. A jednalo by se o práci má poloviční úvazek, v centru Prahy, ale na živnost. Musela bych tam být v dopoledních hodinách, ty 4 hodiny, dělala bych klasické činnosti, co asistentky delaji - papíry, maily, telefonování, vaření kávy, zalévání kytek...z každého rohu trochu. Ale vadí mi ta živnost. Po zapracování po 3 měsících by plat mohl být mezi 15 - 20 000 korun
Předtím 3 měsíce tak o 4 000 min
Z toho bych pak musela platit odvody. Trochu mi to zavání svarcsystemem, hlavně pohovor byl veden tak trochu divné. Neřekli mi, jestli jo nebo ne, řekli, že ať jim zítra zavolám mezi 12:00 - 13:00 a řeknu jim, jestli mám pořád zájem,oni řeknou jejich verdikt a uvidí se. Nerada bych se do něčeho namočila, tak jak to vidíte vy?

tulipdona
14. únor 2023

@sfet nebrala bych

bohumilakupkova
14. únor 2023

Vydělávat čtvrt roku 11 000 Kč a ještě si muset založit živnost (kdysi se platilo 1000 Kč) a platit si sama zdravotní a sociální pojištění... Nešla bych do toho. 15 - 20 000 je pro mě taky hodně velké rozmezí. Věřila bych spíš těm 15 tisícům.

jutta42
14. únor 2023

@bohumilakupkova to je dost malo penez i kdyby to byl klasick hpp, natoz na zivnosrak, kde nemas dovolenou, nemocenskou, nic. Poslala bych je do háje

darinka84
14. únor 2023

@sfet to je dost málo peněz a s živností po odečtení všeho...ani omylem...

janule1940
14. únor 2023

No to nezavani,to je svarcsystem!je to pravidelná prace v pracovni době,je to klasicky zaměstnanecky poměr.V žádném případě bych do toho nesla.Nemate žádnou ochranu zaměstnance,BOZP,nemocenskou,zaručenou mzdu atd…do toho bych nesla a upřímně,tohle je na prepadovku z Inspektoratu prace.

tereza0111
14. únor 2023

Holky a vsimli jste si, ze je to polovicni uvazek co se vyse mzdy tyce? To, ze ti nerekli vysledek hned mi prijde take normalni, nicmene ano, je to svar.

V tomto pripade - financni spolecnost - a velkemu rozmezi u penez bych se spise bala toho, ze realne budes obvolavat a lovit zajemne o zivotni pojisteni a bude ohodnocena podle toho, kolik jich naverbujes. Vse tomu nasvedcuje ...

Takze, taky bych do toho nesla

jutta42
14. únor 2023

@tereza0111 vsimli - v Praze a navic na svarc, je to malo

jaja01k
14. únor 2023

@sfet Tak do toho bych nešla. Za prvé, ano, je to švarcsystém. Za druhé, je to dost málo peněz na to, že z toho budeš platit zdravotní a sociální pojištění.

marcicek84
14. únor 2023

Tak to bych jim podekovala za nabidku,ale po odecteni dalsich vydaju se ti to ani nahodou nevyplati,nehlede na to,ze nechces riskovat neprijemnosti z inspektoratu prace a platit pokuty,ze to ma znaky schvarzsystemu.

amantgris
14. únor 2023

Takže na začátku příjem 11 tisíc, SP a ZP minimální odvod téměř 6 tisíc... a to se vyplatí ☹

prostenika85
14. únor 2023

Znaky švarcu to nese, to ano. I když je u nás oficiálně zakázaný, v praxi je taková spolupráce běžnější, než si myslíme. Na základě různých rámcových smluv a smluv o spolupráci atp. běžné pracují všemožní finanční poradci, obchodníci, pojišťováci, markeťáci, ale třeba i novináři. Vše záleží na Tvých preferencích. Pokud bych si z přislíbeného platu odečetla odvody (při využití paušální daně cca 6tis), řeknu si, že příjem 14tis za 4 hodky denně strávených psaním mailů a zaléváním kytek není úplně marný. V klídečku vyzvednu děti ze školky a strávím s nimi volné odpoledne. Výhodou taky je určitá "svoboda". Klidně můžeš zrušit spolupráci vlastně že dne na den, pokud by sis našla něco lepšího. Zároveň se s Tebou takhle může rozloučit i "zaměstnavatel". Nárok na nemocenskou nebo placenou dovolenou není. Obecně bych se spíš obávala, že na Tebe budou chtít navlíknout i jinou náplň práce (např. shánění klientů), která by Ti dle všeho nesedla a v brzké době byste se rozloučili tak či onak.

marcicek84
14. únor 2023

@prostenika85 az na to,ze nejdriv ma zacit za 11,pak 15-20 takze nemyslim,ze bude mit hned 20,za me zlodejna za pul uvazek mit 5 tis.Kc/mesicne cisteho? A pak 9 cisteho? A mozna nekdy tech 14 cisteho a to kdo vi jestli.A bez placenych OCR,svatku,dovolenych.....vubec,vubec,vubec...

prostenika85
14. únor 2023

@marcicek84 Mícháš páté přes deváté. a) Žádné placené svátky by neměla ani tak, když píše o prac. době dopoledne přes týden. b) O dovolené píšu. c) OČR na zkrácený úvazek by bylo minimum tak či onak.
A dohady o (ne)výši platu jsou liché - to by bylo na komunikaci mezi tazatelkou a "zaměstnavatelem", jak by si to nestavili. Pořád si myslím, že 14tis čistého po třech měsících za 4hoďky rozesílání mejlů není marné (pokud by to tak bylo).
A proč vůbec, vůbec? Co když je teď tazatelka bez práce a potřebovala by třeba i těch 10tis? Co když musí mít práci jen na dopo? Co když nemá vzdělání, specializaci, praxi... aby mohla nabídky přehazovat vidlemi?
Osobně si myslím, že z dlouhodobého hlediska by ji ta práce nevyhovovala. Ale nebudu soudit, jestli ji má nebo nemá případně přijmout. A už vůbec ne, jestli spolupráce je nebo není košér. V každém případě musí být win-win.

marcicek84
14. únor 2023

@prostenika85 a jeste ji bude stst to zrizeni zivnostenskeho listu nejake penize,nic nemicham,za me ani omylem

marcicek84
14. únor 2023

@prostenika85 a to kvuli 5000 Kc cisteho by rovnou mohls mit DPP,nevim proc mit za tu almuznu jeste starost s zivnosti 🤦🏻‍♀️ za me to win-win rozhodne neni ..a po 3 mesicich treba prd a tak bude 3 mesice brat 5000 Kc a jeste si bude delat sama dsnove priznani prusti rok,ani by me nehlo...tak ochotny blbec teda nejsem...

prostenika85
14. únor 2023

@marcicek84 Zřízení živnosti 1000kč. V čem má podle Tebe Dpp oproti živnosti výhodu? Tebou zmiňované OČR ne, dovolená ne. Tak v čem je to lepší nebo horší? Při paušální dani ani přiznání už dělat nemusíš.
To že Tobě to smysl nedává neznamená, že to tak má i tazatelka. Třeba zrovna ona by ocenila volnou spolupráci.
Prostě to co píšeš, jsou argumenty na vodě.

marcicek84
14. únor 2023

@prostenika85 DPP jsem pouzila pro srovani s tou zivosti,pac to je vic podobne,jen u te DPP nemuzis resit dane atd.Tak kvuli vydelku 5000 Kc,jeste si to snizovat dalsimi naklady,zbytecne,ale at si kazdy dela co chce,jeho vec

marcicek84
14. únor 2023

@prostenika85 jo a ted povinne by si musela zivnost zridit i s datovou schrankou a to tez kazdy nechce...

prostenika85
14. únor 2023

@marcicek84 Tak znovu: při využití paušální daně nemusíš dělat daňové přiznání. A zřízení datové schránky je přesně důvod, proč nepřijmount práci, která by třeba po jiných stránkách vyhovovala.
Tím neobhajuji zaměstnávání na IČO (ani nehaním). Vše má své pro i proti. Proto opakuji, že jakákoliv spolupráce musí být win-win, aby byla dlouhodobě úspěšná.
Ty rozdáváš rady založené na nepravdivých informacích a predkládáš je jako fakta. A tím diskuzi s Tebou končím, protože dál nemá význam. (Jinak řečeno: víš o tom houbelec a vaříš z vody).

marcicek84
14. únor 2023

@prostenika85 tak jesteze se nemusis rozhodovat ty,vsak to nech ke zvazeni autorce,uz tu dostala nazoru vic nez dost.

marcicek84
15. únor 2023

@prostenika85 z ceho,ze to varim?to jako tu datovku mit nebude muset povinne,kdyz to museji mit od 1.1. vsichni podnikatele?Nebo,ze nebude muset sama vyplnit a podat danove priznani?Nebo,ze se nebude muset prihlasit na OSSZ a ZP k placeni pojisteni a to musi zaplatit kolikrat driv nez dostane vyplatu,protoze se plati do urciteho dne v mesici?Ze ji vydaje na zrizeni zivnosti nebudou stat dalsi penizky tedy 1000 Kc.A kdo rika,ze ji nechaji delat i po te zkusebce za vic,jak pocitas ty dokonce s 20000 Kc?
DPP jsem vytahla pro srovnani,ze teda by taky nemela placeni OCR a svatky,ale mela by nesrovnatelne mene starosti a zadne vedlejsi vydaje.Jen teda 5000 Kc cisteho i po tu zjusebku v Praze za min. 80 h v praci v dnesnich dobach je fakt prd.
A jak to bude pak vi buh.Dostane tech 15 tis.?a uvidi nekdy tech 20 tis.nebo po ni budou chtit vice casu v praci nakonec?
Nastesti je na autorce,aby si to sama promyslela,doufam,ze napise svuj verdikt.

prostenika85
15. únor 2023

@marcicek84 Vaříš z vody a dáváš nepravdivé informace. A evidentně nerozumíš psanému textu.
a) Při využití paušální daně a příjmu do 2mil nemusíš podávat daňové přiznání (píšu po třetí).
b) Výhodné Dpp jsi vytáhla, ale výhody oproti živnosti mi nepredložila. Jen bagatelizuješ a snažíš se maskovat nepravdivé info, které jsi tu tazatelce předhodila.
c) Zkušebku mít jako živnostník nebude. Tam je to o domluvě. 20tis tady uvedla sama tazatelka.
d) Jakoukoliv změnu na pojišťovně máš hlásit tak či onak. Takže je jedno, jestli se hlásíš jako živnostník, jako čerstvý nástup na úp nebo hlásíš změnu zaměstnavatele, který zdravotní bude odvádět. A opět v rámci paušální daně plátci odchází platba i za zdravotko.
d) Domluvení odměny je na dvou stranách. Tobě nepřísluší soudit, jestli je 5tis moc nebo málo. A jestli, a kdy, a kolik... případně tazatelka dostane. Pořád je 5tis > 0. A pořád to může být těch 14tis, když vše bude klapat dle domluvy.
c) Více času v práci chtít můžou, opět je ale na "zaměstnanci", jestli na to přistoupí a za jakých podmínek. To ale platí třeba i při tom Dpp.
d) Nevíš nic o životní situaci autorky, tak jí nemůžeš podsouvat, jestli a jak moc je zřízení živnosti komplikované, (ne)výhodné. Třeba by přivítala přivýdělek k rodičáku a z obsluhy datovky by se nehroutila. Nebo by třeba kvůli této práci opustila nějaké stávající teplé místečko a pak nebyla spokojená.
e) Ano, naštěstí je na autorce, aby si sama zvážila, jestli by jí podmínky takové spolupráce vyhovovaly. Rozhodně jí ale nepomůže, když ji krmíš nepravdivými informacemi a argumenty založenými na Tvých domněnkách.

marcicek84
15. únor 2023

@prostenika85 evidentne to kazda vidime jinak,protoze s tebou opravdu nesouznim...

prostenika85
15. únor 2023

@marcicek84 To je v pořádku, já s Tebou také ne. Ať se Ti daří! 🤝

lida9
15. únor 2023

to je jasny svarc... ale opravdu pujdes makat za 11tis minus 6tis na odvody tj. za 5tis?? Po 3 mesicich teda za 14-6 = 8tis?? to se snad nevyplati ne? Pokud budou lidi brat takovehle prace, tak to nikdy ty zamestnavatele nedonuti dat slusne penize....

sfet
autor
15. únor 2023

Děkuji za rady. Už jsem se rozhodla, že ne. Na Prahu je ten plat žalostný, i když se jedná jen o poloviční úvazek, pořád ke to hooodne málo, navíc chtějí tam znalosti jako po ředitelce zeměkoule, nebydlíme ani přímo v Praze, musela bych docházet 30 km, to bych musela brát mnohem víc, aby se mi to vyplatilo.

marcicek84
15. únor 2023

@sfet vsak ochotneho blbecka potrebovali za ten plat,dobre jsi udelala,jeste bys z toho dala dost na benzin...chtela bych videt koho na to sezenou za techto podminek...