Asistentka v RK - práce na ŽL. Zkušenosti?

nikoulinka
27. pro 2021

Ahoj holky,

skončil mi rodicak a aktivně si hledám práci. Bohužel tady, kromě fabrik, moc na výběr není. A podle toho to taky vypadá. Na pozice, mimo fabriky, se hlásí i 80 lidí 🤦
Dneska jsem byla ale na pohovoru v jedné známé realitní kanceláři. Hledají asistentku k nim do kanceláře. Popis práce se mi hodně líbil. Žádná monotónní práce, kdy člověk zadává jen data do PC, odsedí si svých 8 hodin a jde domů. Prostě bylo to něco, co by se mi líbilo, a kde vidím, že se nějakým způsobem můžu ukázat.

Ale. Nedávají běžné HPP, chtějí ŽL. U pohovoru mi bylo vysvětleno, že vlastně o nic až tak nejde. Že si z výplaty (fixní složka + provize za výkon oddělení) odvedu za sebe sociální, zdravotní a daně.
ŽL bych měla na administrativní činnost. Nic víc.
A já se toho Tak trochu bojím. Přece jen HPP je HPP.
Manžel je proti, má z toho taky obavy. Nicméně ta fixní složka je tak Akorát i po odečtu těch povinných plateb. Ale jsem pořád na vážkách, zda do toho jít.

Může mi někdo napsat jakékoliv postřehy, s prací na ŽL? V čem je (ne)vyhoda, na co dodat pozor, apod.?

Moc díky za odpovědi

journals
27. pro 2021

Co nemocenska, dovolena, ocr (tam nevim jake jsou podminky?)

zuzekk
27. pro 2021

Nebála bych se, při nejhorším budeš hledat dál.

mydlova
27. pro 2021

@nikoulinka tak dovolenu nebudeš mít zaplacenou. Budeš zadarmo doma. Nemocenskou mít nebudeš ani OCR, tedy můžeš si navíc platit pojistné ale stejně to bude nulanulaprd. Kdyby se ti náhodou něco stalo, tak jsi celkem houby. Každý rok budeš muset dělat si danove přiznání, to taky něco stojí.. No já nevím ale nebudeš i navolavat lidi z inzerátu?

nikoulinka
autor
27. pro 2021

@mydlova dovolenou mít zaplacenou normálně budu. Ne teda běžným způsobem, jako u běžného zaměstnavatele, ale prostě budu, například, 14 dní doma, kdy si to jako dovolenou hlásit budu, a budu placená jako bych byla normálně v práci. Žádné "krácení". Co se tyka nějaké krátkodobé nemocenské, funguje to tam jako ta dovolená. Dlouhodobá nemocenska by ale už mohla být problém, kdybych se rozhodla neplatit si připojištění.

A o navolavni tam právě vůbec nejde. Je to spíše takový administrativní pracovník a sekretářka v jednom

nikoulinka
autor
27. pro 2021

@journals dovolenou platí. Ne teda běžným způsobem jako na HPP, ale budu mít zaplaceno stejně, jako bych byla v práci.
Krátkodobou nemocenskou řeší obdobným způsobem jako tu dovolenou (ono totiž nějakou dobu jde ta práce pokrýt z domu, ale ne všechno).
OČR by případně mohl mít manžel.

jajulin
27. pro 2021

@nikoulinka já nevím, ale není tohle typický švarc systém? V tom případě bych do toho nešla.

nikoulinka
autor
27. pro 2021

@jajulin asi nevím, co je švarc systém 😅

dandaa
28. pro 2021

V RK je tohle běžné, jen jim musíš fakturovat hodiny. Nebála bych se toho a práci zkusila.

j.a.n.i
28. pro 2021

@mydlova Co prosimtě stoji udelat daňové přiznání? Ale jinak je to klasický Švarc a to by se mi nelibilo. Ale pokud nemas sanci na nic jiného... Akorát tedy je otázkou, zda budou plnit to, co naslibovali.

knuffel
28. pro 2021

Pro ně to je dost výhodné, nemusí za Tebe odvádět nic, vše jde za Tebou, oni ušetří třetinu prachů, přitom ze dne na den Ti řeknou, že už nemusíš chodit. Nevím teda, jak si představují, že budou platit nemocenskou, ale sotva Ti bude někdo cokoliv platit, když nebudeš pracovat. Zaplatí Ti odpracované hodiny, ale nepočítala bych s tím, že cokoliv jiného (dovolenou? fakt tomu věříš?)...

pabka
28. pro 2021

@knuffel věřila bych tomu, běžná praxe, znám radu lidí, co takhle pracují a dovolenou mají placenou. Nemoc tedy ne, ale dovolenou ano.

berenika39
28. pro 2021

@nikoulinka podívej se sem:

https://www.epravo.cz/top/clanky/svarcsystem-je...

https://www.mpsv.cz/svarcsystem

Vím, že je to běžná praxe, prostě poskytuješ služby jako živnostník - fakturuješ jednou měsíčně jedné firmě.
Oni ti jen proplatí fakturu a dál jsi pro ně nic - musíš sama odvádět zdrav a soc poj, při nemoci jsi doma zadarmo, dovolená - zadarmo (i když píšeš, že to tam nějakým způsobem řeší - ale určitě to tak není v pořádku, docela se divím, že se známá realitní kancelář pouští do takových ne úplně košer záležitostí.)
Navíc tedy nula jistota - kdykoliv řeknou, že už nepotřebují tvoje služby a tím to končí.

irmamala
28. pro 2021

Když nemáš nic lepšího, tak proč to nezkusit, ale pokud bych si mohla vybírat, určitě bych do toho nešla. Teď ti sice slibují, že ti proplatí dovolenou a nemocenskou, ale na nic z toho nárok nemáš, takže když budeš často doma kvůli nemocným dětem, můžeš taky dostat velký.... Nemáš žádnou ochranu jako zaměstnanec, vyhodit tě můžou ze dne na den, když budeš nemocná, těhotná apod.... Zkrátka pro tebe to nemá absolutně žádnou výhodu, zatímco pro ně obrovskou.

nikoulinka
autor
28. pro 2021

Ty jo, no. Asi si to budu ještě hodně muset promyslet. Jakože úplně až tak neřeším nemocenskou a případně nemocné děti. I když samozřejmě stát se může cokoliv.

Jen teda jsem do teď neznala pojem švarc systém. A jak vidím, je to dokonce nelegální. Takže předpokládám, že z toho případně hrozí i nějaké sankce?

berenika39
28. pro 2021

@nikoulinka sankce hrozí - je to v tom druhém odkazu, co jsem poslala. Ale můžu tě ujistit, že takto funguje nespočet firem i živnostníků.

nikoulinka
autor
28. pro 2021

@berenika39 je mi jasné, že takhle funguje více lidí/organizací. Právě proto mi to nepřišlo ničím "podezřelé". Vůbec jsem netušila právě o nějakém švarcovi. Ale já jsem posera 🤦🤣 takže teď budu uvažovat o to více, zda do toho vůbec jít.

betelgeuzz
28. pro 2021

@nikoulinka pracovat na ŽL má svoje výhody i nevýhody. Pokud je ta RK solidní, tak to může v pohodě fungovat. Spíš bych řešila tohle, jestli jsou ostatní zaměstnanci spokojení, nějaké reference. U RK je tohle běžný způsob práce, pracuje tak kamarádka. Sestra zase dělá obchodníka taky na ŽL. U obou vše funguje v pořádku.

kometkak
28. pro 2021

Slíbit ti můžou cokoli, ale realita může být jiná. Spíše s ničím jako dovolená, ošetřovné, nemocenská vůbec nepočítej. Pokud není jiná možnost, určitě to můžeš zkusit.. měsíc, dva, tři a udělat si obrázek. Počítej ale, že jakmile tě nebodou potřebovat, žádná vypovědní doba.. Prostě ti řeknou.. zítra už nechoďte a tím to pro ně končí.. Každý hledí na svůj prospěch (ale to ti můžou říct i v jakékoli práci ve zkušebce). Výhodna je, že realně odvedeš méně než klasický zaměstnanec (pokud s tím ale firma už dopredu takto nekalkuluje a peněz ti dá méně, než by dala zaměstnanci). Dneska hodně lidí pracuje na živnost pro různé firmy. Teoreticky můžeš pracovat i pro více firem najednou. Nevýhoda pokud se chystáš na mateřskou... lepší být určitě zaměstnanec. Pokud je to solidní firma, fungovat to může, ale zjistíš jen pokud tam někoho znáš, nebo z vlastní zkušenosti..

daruna
28. pro 2021

Pracujete jako OSVČ na živnosták, to není problem, výhodou pro maminku s malými dětmi je určitá časová flexibilita, ráno odvedení dětí do školky v rozumnou dobu ap., pokud můžete částečně pracovat z domu nebo jinak mimo ofiko prac dobu je to taky výhoda. Jediné co by do budoucna moho být problem, je důchod, musíte mít dostatečně vysoké odvody na důchodové pojištění, třeba i dobrovolné, aby se nestalo, že důchod bude mizerný. Nikde není psáno,že tam budete věčně, tak to klidně vyzkoušejte, není se čeho bát. U takovéhoto zaměstnání je nejdůležitější jak si všichni navzájem sednete a jak se dokážete domluvit.

mydlova
28. pro 2021

@j.a.n.i hodně lidí daňové přiznání neumí, buhvi jaké faktury bude dostavat.. Daňové přiznání jako stojí 3tisice ale když tomu nerozumí, tak ať pak najednou nemusí dodatečně zaplatit desítky tisíc za zdravotní, sociální, daň.. Já bych do toho nešla. Je to celé divné.

j.a.n.i
28. pro 2021

@mydlova Jaké faktury by měla dostávat, ona bude faktury vydávat, takže bude mít 12 vydaných faktur, výdaje paušálem a sečíst těch 12 čísel, odečíst z toho 60% a vyplnit těch pár kolonek snad není tak náročné. Jen blbec by za to platil 3 litry. A těžko může doplácet desítky tisíc za sociální a zdravotní a daň, když sociální a zdravotní musí platit průběžně a jiný příjem mít nebude, takž většinu daní ji pokryje sleva na poplatníka.

felixfelicis
28. pro 2021

@mydlova dělala jsem si v práci daňové přiznání každý rok, interaktivní formulář to spočítá skoro sám, za to bych nikomu neplatila 🙂
Ale taky bych do toho nesla.

teeerez
28. pro 2021

Je to bezne, pokud bys byla realitak (realitacka). Ve chvili, co mas ale byt kazdy den, standardni pracovni dobu v kanclu a zadavat data do pocitace - tj. tva odmena je jasna, neni zavisla na tom, kolik prodas nemovitosti tak ZL nedava smysl.
Pro tebe to ma jenom nevyhody. Budes si muset zaridit ten ZL, kdyz si budete chtit vzit treba hyposku, tak banka to neuvidi rada, nemocenskou mit nebudes, priznani si budes muset delat sama, fakturovat budes muset a ze ti vyplati dovolenou - jak to vubec smluvne zakotvite? Tohle je svarc system, normalni pracovni smlouva te neceka. Vyhodu v tom nevidim zadnou

berenika39
28. pro 2021

@mydlova nebude dostávat žádné faktury, bude je vystavovat ona, to zaprvé. Daňové přiznání v tomto systému není raketová věda. zvládne to sama s googlem nebo jí někdo pomůže za litr. Žádné desítky tisíc za zdrav a soc pojištění vážně nehrozí, kde jsi na to přišla? Živnostník si platí pravidelně měsíčně obě položky a žádné dluhy nevznikají. Daně se platí, s tím je třeba počítat, ale v případě paušálu - což se tady nabízí, žádné platit nebude - sleva na poplatníka to pokryje.
Prosím, nezaváděj, nic z toho, co píšeš, není pravda.

daruna
28. pro 2021

@berenika39 nějaký nedoplatek na odvodech vzníknout může špatným nastavením výše záloh , ale strašit vysokýma dluhama není na místě, naopak je pravděpodobé, že budou vratky po podání přiznání. Pokud bude danit paušálem, tak částka bude minimální, zase možná i vratka. S 1. přiznáním pomohou i kolegové a další už udělá sama. Proč ne na smlouvu asi trochu tuším, tam potom ten následující problem s důchodem, jak jsem psala výše , ale to se dá ošetřit dobrovolným zvýšením plateb. Stačí se poradit s daňařem a určitě se není čeho bát. Takto normálně funguje spousta lidí a není to ani nějak závadné, přizná ofiko příjem, odvede co má, k dani se přihlásí.

gramar
28. pro 2021

Je to Švarc systém jak Brno, nejčastěji se to řeší tak že se některé faktury píšou na někoho jiného a tím již nelze jednoznačně prokázat jak to je... Nejen u RK je toto běžná praxe, s ohledem na segment a v podstatě není čeho se bát, pokud je dobře napsaná smlouva o spolupráci, ve které lze ošetřit i "výpovědní lhůtu", na proplacení nemocenské a dovolené bych příliš nespoléhal, přeci jen i zde platí rčení co ti kdo dá víc, než slíbí... Jediné na co bych si dávala pozor je ten fixní plat, bývá totiž jen po určitou dobu a pokud se jedná o asistentku, počítala bych s tím že tam bude hodně volání - domlouvání schůzek atp. což krom jednoduché agendy bude hlavní náplní práce, spolu s vyhledáváním inzerátu a nabízením zastoupení, tzn. ne vždy pohodička práce... Z druhé strany se tam člověk může hodně naučit a slušně se vypracovat...

Obava o odvody není na místě, pokud člověk má trochu rozumu, průběžně lze vypočítávat vyměřovací základ a dle toho si dávat stranou peníze. Riziko dlouhodobé nemoci, či ošetřování bych řešila za a) minimální platbou dobrovolného nemocenského pojištění u OSSZ (které může v případě potíží vyvázat z placení záloh-za určitých podmínek) a za b) to lze v celku slušně řešit komerčním pojištěním...

Pokud je dobře nastavena dohoda a benefitem v tomto případě krom peněz je i jistá svoboda, není co řešit, zvláště pokud další možnosti jsou fabrika, směny a minimální plat... 😉

j.a.n.i
28. pro 2021

@daruna Jak by si mohla špatně nastavit zálohy, když bude mít povinnost platit ty minimální pro hlavní činnost, které ji to v pohodě pokryjí. A vratky z čeho, těžko bude s její příjmem platit zálohy na daň.

gramar
28. pro 2021

A stran důchodu, spoléhat na stát, ať už jako zaměstnanec, nebo OSVČ je čím dál šílenější, tedy i toto bych řešila primárně jinak (investice, spoření...)