Asistent pedagoga, jak to řešíte když je dítko nemocné?

romca77
7. únor 2016

Mám dotaz, jsem v MŠ zaměstnána jako asistent pedagoga a mám na starosti dítě s diagnozou ADHD. Chci se zeptat kdo jste taky asistent pedagoga, jak to řešíte když dítko je nemocné, jestli jste doma a nebo ve školce. Děkuji za odpovědi.

mikilenka
7. únor 2016

Ahoj, sice nejsem asistentka, ale jsem učitelka na ZŠ. Když je ve škole takové dítě nemocné, asistent přesto chodí do práce a připravuje si činnosti pro toto dítě. Ale jak je to ve školce, to nevím.

veruaj
8. únor 2016

Asistent pedagoga, v době nemoci dítěte,normálně do práce chodí. Pomáhá učiteli. Jiné je to u osobního asistenta.

pafca4
8. únor 2016

u nás na zš to je tak,že v době nemoci daného dítěte jde k jiným dětem, které by asistenta potřebovaly,ale nemají na něj nárok.

marcinek
8. únor 2016

přesně tak. Asistent pedagoga, i když je přidělen na určité dítě, tak je tam pro práci pedagoga, tzn. pomáhá i s ostatními dětmi. Jiný je osobní asistent.

kauma
21. led 2017

Prosím mám dotaz, Jak to chodí ,když je nemocný osobní aistent v Ms, který je přidělen k jednomu ditěti. Dítě chodí dál do Ms nebo musí být doma do uzdravení asistenta. Děkuji

smecka
21. led 2017

@kauma: U nás se to řešilo tím, že místo asistenta chodila do Mš maminka dítěte nebo dítě zůstalo doma. Záleželo na možnostech maminky a na vzájemné domluvě. Naopak, když bylo dítě nemocné, po domluvě šlo docházet místo do Mš do jejich domova a tam probíhala osobní asistence.

kauma
22. led 2017

@smecka Děkuji za odpověd, Maminka chodí do práce, takže by to nešlo,aby s ním byla v MS,

veruaj
23. led 2017

@kauma V mateřských školách většinou panují nejednotná pravidla. Někde by nedovolili přítomnost rodiče u dítěte, někde zase nechtějí dítě bez asistenta a chtějí, aby si ho rodič nechal doma. Nikdy jsem se nesetkala (v rané péči) s tím, že by přišel asistent domů, protože je to zaměstnanec školy a vůbec to není jeho povinností. To jsou jenom krátkodobá řešení, školka musí situaci řešit a při dlouhodobé nepřítomnosti asistenta musí najít náhradu. Ve škole, kam chodí můj syn, tam rovnou řeší suplování, dá se říct, že mě vůbec nezatěžují tím, že je asistentka doma. Ve výjimečných případech si ho nechávám doma, ale s tím nemám problém, protože jsem na mateřské.

etinka
23. led 2017

Asistent pedagoga chodí normálně do práce dál,je k ruce pedagogovi a pomáhá dalším dětem😉

kauma
24. led 2017

Děkuji z odpověd.Ale já jsem mslela, když je osobní asistent nemocný.

kauma
24. led 2017

@veruaj
Děkuji za odpoved, Právě,že to jsou nejednotná pravida. Mně by zajímalo jak to má opravdu být.

smecka
24. led 2017

@kauma: největší rozdíl je v názvosloví - asistent a osobní asistent. Asistent pedagoga je zaměstnanec školky/ školky, opravdu chodí do práce i v nepřítomnosti dítěte či jak píše Veruaj, nikdo jí neobtěžuje s tím, že je asistent nemocný, zkrátka je to v kompetenci školy, ať se stará.
Na osobního asistenta se vztahují jiná (ne)pravidla, jak jsem psala výše, více je to o vzájemné domluvě než o pevně daných pravidlech. Pokud to dovolí stav dítětě, může zaměstnavatel zaopatřit náhradního asistenta, ale moc se to nedělá. Za prvé je asistentů málo, za druhé to nemusí být dobrý nápad, vzhledem k tomu, že se navzájem vůbec neznají a z toho může vyplynout spoustu vzájemných nedorozumění.
Jak to má opravdu být si dělá každá neziskovka sama, která zaměstnává osobní asistenty. 😉